Hypotheekrente lange tijd vastzetten, zekerheid kost geld

Hypotheekrente lange tijd vastzetten, zekerheid kost geld Bij het afsluiten van een hypotheek, kunt u kiezen tussen een zeer korte (één maand) en een zeer lange (twintig jaar) rentevaste periode. Door te kiezen voor een lange periode koopt u eigenlijk een stukje zekerheid. Gemiddeld betaalt u meer, maar u zult minder last hebben van verhogingen van de hypotheekrentes. Vergeleken met veel andere landen binnen Europa, kiezen Nederlanders vaak voor zekerheid. Wij verzekeren ons tegen alle mogelijke gevaren en zetten onze hypotheekrentes het liefst voor een ze lang mogelijke periode vast. In slechte tijden hebben wij profijt van de zekerheden. Op het moment dat de hypotheekrentes explosief gaan stijgen, dreigt het gevaar van sterk stijgende hypotheeklasten.

Huizenbezitters die kiezen voor veiligheid kiezen voor een lange rentevaste periode en gaan het tussentijds nog een keer weer verlengen.

Hypotheekrente vastzetten voor lange of een korte periode

In de jaren tachtig is gebleken dat de hypotheekrentes sterk kunnen stijgen. In die jaren zijn de hypotheekrentes opgelopen tot 13 procent. Dit is natuurlijk niet van de één op de andere dag ontstaan, maar niemand weet hoe de hypotheekrente zich gaat ontwikkelen. Op dit moment (september 2011), bedraagt de hypotheekrente voor een periode van twintig jaar rond de zes procent. Indien u kiest voort een rentevaste periode van vijf jaar, bedraagt de hypotheekrente rond de vier procent.

Wat kost het om de hypotheekrente voor een lange periode vast te zetten?

De hypotheekrente vastzetten voor twintig jaar kost ongeveer twee procent meer dan bij het vastzetten van de hypotheekrente voor een periode van vijf jaar. Bij de langere periode betaalt u extra voor zekerheid, tegen een hoge prijs. Een verschil van twee procent is in geld uitgedrukt een groot verschil in de maandlasten.

Voorbeeldberekening: verschil tussen vijf jaar en twintig jaar hypotheekrente vastzetten

In dit voorbeeld gaan wij uit van een hypotheek van 250.000. De huizenbezitters kunnen kiezen voor een rentevaste periode van twintig jaar tegen zes procent, of ze kiezen voor vijf jaar vast tegen vier procent hypotheekrente.

De maandlasten bij een rentevaste periode van twintig jaar bedragen: 1.250,00
De maandlasten bij een rentevaste periode van vijf jaar bedragen: 833,33

De maandlasten verschillen maar liefst 416,67 per maand.

Kiezen voor zekerheid is te kostbaar

De hoge hypotheekrente is ook de reden dat de meeste huiseigenaren niet kiezen voor een rentevaste periode van langer dan tien jaar. Een periode van vijf jaar is te kort, maar is wat betreft de maandlasten wel aantrekkelijk. Een nadeel is dat de lasten wel sterk kunnen stijgen om het moment dat er nieuwe afspraken moeten worden gemaakt over de hypotheekrente.

Kiezen voor een korte rentevaste periode en eventueel de periode tussentijds laten aanpassen

De huizenbezitters die wel kiezen voor een korte rentevaste periode, moeten wel goed op hun hoede blijven. Op het moment dat de rente gaat stijgen, is het mogelijk aan te raden om de lopende periode open te breken en te verlengen voor een langere periode. Hierdoor gaan uw maandlasten stijgen, maar u voorkomt een nog grotere stijging bij het aflopen van de korte rentevaste periode.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kort of lang de hypotheekrente vastzetten?De hoogte van de hypotheekrente bepaalt een groot deel van uw vaste maandelijkse lasten. Moet u de hypotheekrente kort o…
Hypotheekrente niet voor langere tijd vastzettenHypotheekrente niet voor langere tijd vastzettenBij het afsluiten van een hypotheek, moet u ook kiezen voor de duur van de rentevast periode. Te kort vastzetten neem ri…
Wat is een variabele hypotheekrente?Wat is een variabele hypotheekrente?Bij het afsluiten van een hypotheek, hebt u de keuze uit verschillende lengtes van rentevaste periodes. U kunt ook kieze…
Hypotheekrente met verschillende rentevaste periodesEen hypotheekrente legt u voor een bepaalde periode vast, of u spreekt een variabele rente af met de bank. De meeste hui…

Sparen voor verbouwing of verbetering eigen huisBij het investeren in de eigen woning, wordt gelijk gedacht aan een tweede hypotheek. Het is verstandiger om maandelijks…
Hypotheek en hypotheeklasten wijzigen in de loop der jarenEen hypotheek wordt afgesloten voor een periode van dertig jaar en zijn over het algemeen niet flexibel en aan te passen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Laobc, Openclipart
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.