Hypotheekrente met verschillende rentevaste periodes

Een hypotheekrente legt u voor een bepaalde periode vast, of u spreekt een variabele rente af met de bank. De meeste huizenbezitters kiezen voor een rentevaste periode van vijf tot tien jaren. U kunt het risico ook spreiden door verschillende looptijden af te spreken voor delen van uw hypotheek. De duur van een rentevaste periode afspreken is een beslissing waar u goed over na moet denken. Daarnaast doet u er verstandig aan om u goed te laten informeren door meerdere deskundigen. Niemand weet hoe de hypotheekrente zich gaat ontwikkelen, maar vaak zijn er wel indicatoren waar u rekening mee moet houden.

Door voor een periode van twintig of dertig jaar te kiezen, bent u voor een zeer ruime periode verzekerd van vaste maandlasten. Een nadeel is wel dat u gemiddeld gerekend over de gehele looptijd teveel moet betalen aan hypotheeklasten. Echter als de rente sterk gaat stijgen, kunt u nog twintig of dertig jaar profiteren van de vaste lagere hypotheekrente.

Kiezen voor een variabele hypotheekrente

Het voordeel van de variabele hypotheekrente is dat u op korte termijn gerekend lagere maandlasten hebt. Bij een stijging van de marktrente kunnen er echter snel problemen ontstaan. De variabele hypotheekrente stijgt namelijk gelijk mee. In het geval u vervolgens alsnog besluit om de hypotheekrente vast te zetten, zal het tarief hoger zijn in vergelijking met het moment dat u gelijk gekozen had voor een vaste hypotheekrente.

Kiezen voor een korte rentevaste periode

Door te kiezen voor een rentevaste periode van een paar jaar, kunt u nog wel profiteren van een relatief lage hypotheekrente, maar u weet wel dat u de eerste jaren vaste woonlasten gaat houden. Bij een rentestijging zit u nog steeds met het probleem dat de rente gaat stijgen, zodra u de rentevaste periode weer gaat verlengen.

Verschillende rentevaste periodes afspreken

U kunt ook kiezen voor een middenweg, door verschillende leningsdelen voor verschillende periodes vast te zetten. Voor het grootste deel van de hypotheek, kiest u voor zekerheid en het overige deel zet u voor korte periodes vast. Op het moment dat de rente wel sterk gaat stijgen, zijn de gevolgen nog te overzien. Dit komt over het algemeen de overzichtelijkheid niet te goede, maar bij het voeren van een goede administratie is het redelijk eenvoudig bij te houden.

Renteperiodes opbreken

Tussentijds hebt u ook de mogelijkheid om de rentevaste periodes open te breken. Een rentevaste periode die bijvoorbeeld nog twee jaar loopt, kunt u gaan verlengen bij uw bank. De bank zal uw huidige rente gaan verrekenen ten opzichte van de huidige hypotheekrente. Dit kunt u bijvoorbeeld doen als u een grote stijging van de hypotheekrente verwacht.

Vroegtijdig rentevoorstel opvragen bij uw bank om overstappen mogelijk te maken

Op de datum dat de rentevaste periode afloopt, moet u al besloten hebben over de verlenging. Bij het opnieuw vaststellen van de rentevaste periode kunt u ook overstappen naar een andere bank. In de praktijk blijken banken het voorstel laat te sturen. Hierdoor hebben de huizenbezitters niet meer de mogelijkheid om over te stappen naar een andere bank.

Door zelf ruim op tijd actie te ondernemen richting de bank, houdt u de mogelijkheid open om over te stappen naar de concurrentie.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekrente lange tijd vastzetten, zekerheid kost geldHypotheekrente lange tijd vastzetten, zekerheid kost geldBij het afsluiten van een hypotheek, kunt u kiezen tussen een zeer korte (één maand) en een zeer lange (twintig jaar) re…
Risico van een hypotheek met korte rentevaste periodeRisico van een hypotheek met korte rentevaste periodeU kunt veel geld besparen door voor de laagst mogelijke maandlasten te kiezen wat betreft uw hypotheek. Ook bij hypothek…
Kort of lang de hypotheekrente vastzetten?De hoogte van de hypotheekrente bepaalt een groot deel van uw vaste maandelijkse lasten. Moet u de hypotheekrente kort o…
Rentevaste periode openbrekenRentevaste periode openbrekenOnterecht wordt vaak gewacht met het verlengen van de rentevaste periode tot de vastgelegde einddatum. Komt het goed uit…

Werkgeversverklaring hypotheek nodig?Werkgeversverklaring hypotheek nodig?Voor het verkrijgen van een hypotheek heb je altijd een werkgeversverklaring nodig. Heb je nog geen vast dienstverband d…
Hypotheek afsluitenHypotheek afsluitenIedereen heeft wel eens gehoord van een hypotheek. Maar als je dit eenmaal zelf af moet gaan sluiten, wil je natuurlijk…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.