Is variabele hypotheekrente goedkoper of niet?

Is variabele hypotheekrente goedkoper of niet? Een variabele hypotheekrente is meestal goedkoper dan een langdurige vaste hypotheekrente. U neemt met een variabele hypotheekrente wel meer risico, de marktrente kan immers vervolgens ook stijgen. Een variabele rente zal positief uitvallen als de rente gaat dalen, maar negatief zijn als de rente gaat stijgen. Hoeveel risico gaat u nemen met de rente op uw woning?

Variabele hypotheekrente of vaste rente voor uw hypotheek?

Als u een hypotheek wilt gaan afsluiten, is het de vraag of u een variabele hypotheekrente wilt nemen of een vaste rente. Wat de beste keuze is, hangt af van uw inkomenspositie en de vooruitzichten op de rentemarkt. Een variabele hypotheekrente betekent immers een wisselende hypotheekrente, die meegaat op de golven van de Euribor. Dat is de rente, waartegen een groot aantal banken in Europa elkaar geld lenen en een rente die flink op en neer kan gaan. Als de Euribor fors naar boven gaat, betekent dat bij een hypotheek met variabele rente vrijwel direct ook hogere maandlasten.

Rente hypotheek vastzetten of niet

U kunt de hypotheekrente ook voor een bepaalde periode vastzetten, tot dertig jaar vast zelfs. We noemen deze periode de rentevaste periode. Hoe lang u de rente voor uw hypotheek vastzet hangt vooral af van de gevraagde rente en uw wensen.

Variabele rente en inkomen

Zolang een economie in mineur is, is de rente meestal laag. Zolang u die lasten kunt dragen is er weinig aan de hand. Bovendien kan de rente ook dalen en in dat geval profiteert u ook direct van lagere maandlasten voor uw huis. U kunt het beste met de hypotheekbank overleggen of een variabele rente ook in uw geval de beste oplossing is. Bekijk daarbij of uw inkomen voldoende is om eventuele schokken op te vangen en bepaal hoeveel risico u bereid bent te nemen.

Rentevaste periode hypotheek goedkoper?

De meeste mensen kiezen voor meer rust in de portemonnee. Zij kiezen voor een rentevaste periode. Dat is, zoals de naam al aangeeft, een periode waarin de rente van de hypotheek onveranderd blijft. De keuze die u nu moet maken is voor hoe lang u de rente wilt vastzetten. Dat kan een jaar zijn, maar ook tien jaar, twintig jaar of meer. Meestal is op het moment van afsluiten de hypotheek een vaste rente hoger dan een variabele rente, maar dat verdient u in een periode van rentestijgingen dubbel en dwars terug. Als het einde van de rentevaste periode nadert, zult u met de bank overleggen over een nieuwe rente. Maar dat is dan pas, zonder het risico dat u elke maand met een andere rente van doen hebt.

Prognose ontwikkeling hypotheekrente

Niemand weet wat de hypotheekrente gaat doen, maar er zijn vaak wel tendensen zichtbaar in de economie die een bepaalde ontwikkeling aannemelijk maken. Zo is de verwachting dat als de wereldeconomie zal aantrekken en daarmee ook de rente gaat stijgen. Zodra dat gaat gebeuren, weet u dus hoe laat het is en dat een vaste rente voor uw hypotheek een betere keuze is. Tegelijkertijd leven we duidelijk in een onzekere tijd, waarbij de economie ook plotseling kan gaan tegenvallen. In dat geval zal de rente verder gaan dalen. Timing en een goed hypotheekadvies zijn dus essentieel om te bepalen of een een variabele hypotheekrente, dan wel een vaste rente, ook op de wat langere termijn voor u goedkoper zal zijn. Ook het internet helpt u bij deze keuze verder.

Welke looptijd kiest u voor uw hypotheek?

De hamvraag is wat de looptijd en rentevaste periode van uw hypotheek wordt. Een variabele rente ligt voor een maand vast, maar als u de rente voor een bepaalde periode wilt afspreken zijn meerdere looptijden mogelijk. Een lagere hypotheekrente betaalt zich vooral uit voor de langere periodes. Wie voor 10 of 20 jaar zijn hypotheekrente vastlegt op een laag niveau is dan vele jaren spekkoper. Op enig moment zal de hypotheekrente gaan stijgen en dat zult u zekere terugzien in de hypotheekrente voor 10 tot 20 jaar. Een verdubbeling van de hypotheekrente in een paar jaar tijd moet zeker niet worden uitgesloten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek met variabele rente wordt duurderHypotheek met variabele rente wordt duurderLet op de hypotheek met een variabele rente, want die wordt mogelijk duurder door een belangrijke aanpassing van de bank…
Variabele hypotheekrenteVariabele hypotheekrenteDe laatste jaren hebben veel consumenten een hypotheek met variabele hypotheekrente afgesloten. Hierbij wordt de hypothe…
Hypotheekrente met verschillende rentevaste periodesEen hypotheekrente legt u voor een bepaalde periode vast, of u spreekt een variabele rente af met de bank. De meeste hui…
Vaste hypotheekrente: vaststellen van de rentevaste periodeVaste hypotheekrente: vaststellen van de rentevaste periodeEen hypotheek met een vaste hypotheekrente biedt veel meer zekerheid dan een hypotheek met een variabele hypotheekrente.…

Hypotheek aflossen met beleggingenEen paar jaar geleden was het bijna gebruikelijk om een beleggingshypotheek af te sluiten. Vaak werd deze hypotheekvorm…
Boeterente direct aftrekbaar: boeterente berekenenBoeterente direct aftrekbaar: boeterente berekenenBoetevrij aflossen is natuurlijk aantrekkelijk, maar wat is de te betalen maximale boeterente bij het oversluiten van ee…
Bronnen en referenties
Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 17-03-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.