Wat is Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW)?

Wat is Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW)? Wat is Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW) en wat is het fiscale voordeel? De Beleggingsrekening Eigen Woning is een geblokkeerde rekening waarop regelmatig geld wordt gestort om de hypotheek af te lossen. Het vermogen wordt belegd in beleggingsfondsen. Het eindkapitaal is afhankelijk van het beleggingsprofiel. De houder van de BEW betaalt geen belasting tot aan de vrijstelling, die alleen van toepassing is als aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Wat is Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW)

Het beleggingsrecht eigen woning (BEW) maakt onderdeel uit van banksparen. U opent een geblokkeerde beleggigsrekening, waarop u geld stort om de hypotheekschuld (deels) af te kunnen lossen. Het vermogen dat u op deze rekening inlegt, wordt belegd. Het eindkapitaal is niet gegarandeerd. Het resultaat op de einddatum is mede afhankelijk van het beleggingsresultaat.

Banksparen: BEW of SEW

Met banksparen spaart of belegt u voor de aflossing van uw hypotheek. Dit doet u via een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) of Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW).

Fiscaal voordeel BEW

Een gewone effectenrekening wordt belasting in box 3 : een geblokkeerde effectenregeling die aan de voorwaarden van het BEW (zie onder) voldoet wordt echter belasting in box 3. Het BEW wordt op dezelfde maner behandeld als de KEW. Er hoeft geen vermogensrendementsheffing betaald te worden.

Voorwaarden BEW

 • U betaalt over de ontvangen rendementen geen belasting tot aan de vrijstelling. U moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:
 • U maakt ten minste 15 jaar aaneengesloten een bedrag over naar de beleggingsrekening. Het hoogst betaalde bedrag in enig jaar bedraagt niet meer dan tienmaal het laagste bedrag.
 • U beschikt als rekeninghouder over een eigen woning met een eigenwoningschuld
 • De rekening dient maximaal dertig jaar na de eerste overmaking geheel gedeblokkeerd te zijn
 • De rekening is geblokkeerd. De blokkade mag uitsluitend worden opgeheven voor de aflossing van de hypotheek.
 • De beleggingsrekening wordt aangehouden bij een financiële instelling.

BEW: box 1

Als u aan de bovengenoemde voorwaarden voldoet, valt de beleggingsrekening eigen woning in box 1: inkomen uit werk en woning. Zo niet, dan valt de rekening in box 3. De beleggingsrekening is vrijgesteld van belastingheffing mits het opgebouwde vermogen niet meer bedraagt dan de hypotheekschuld met een maximum van
 • € 151.000 bij 20 jaar beleggen en een maximum van
 • € 34.300 bij 15 jaar belggen

Als er sprake is van fiscaal partnerschap, geldt een dubbel bedrag voor de vijrstelling.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingvrij sparen voor de eigenwoningschuldHypotheken zijn er in allerlei soorten. Je kunt ‘gewoon’ aflossen, sparen, beleggen, een levensverzekering nemen of zelf…
Hypotheekrente & kapitaalverzekeringHypotheekrente & kapitaalverzekeringSluit de kapitaalverzekering eigen woning niet altijd over, want dit kan in 2020 en 2021 een belangrijk fiscaal nadeel z…
Vermogensbelasting box 3 2020 en 2021: extra vrijstellingVermogensbelasting box 3 2020 en 2021: extra vrijstellingBetaal in 2020, 2021 en 2022 ook minder vermogensbelasting door een verhoogde vrijstelling in box 3. Deze extra vrijstel…
Belastbare inkomsten uit eigen woningDe fiscale regelingen met betrekking tot de eigen woning, vallen onder de noemer belastbare inkomsten uit eigen woning.

Boeterente berekenen en fiscaal aftrekkenBoeterente berekenen en fiscaal aftrekkenSoms kan het bij een hypotheek financieel aantrekkelijk zijn om over te stappen naar een andere bank. Helaas krijgt u da…
NHG later aan hypotheek toevoegenOm een hypotheek te kunnen sluiten onder de condities van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), moet er aan bepaalde vo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Moerschy, Pixabay
 • www.beleggingsrechteigenwoning.nl
 • De Hypotheker
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.