Belastingvrij sparen voor de eigenwoningschuld

Hypotheken zijn er in allerlei soorten. Je kunt ‘gewoon’ aflossen, sparen, beleggen, een levensverzekering nemen of zelf iets zoeken waardoor je aflost. Er zijn een aantal manieren om belastingvrij vermogen op te bouwen voor het afbetalen van je woning. Wat zijn hiervan de voorwaarden en welk bedrag is vrijgesteld voor de belasting?

Hypotheken

Er zijn een aantal hypotheeksoorten waarbij het opbouwen van vermogen belastingvrije kan zijn. Je kunt op twee manieren aan de voorwaarden voldoen. De ene is een kapitaalverzekering. De andere stelt voorwaarden aan de hypotheek. Vervolgens kun je belastingvrij sparen over het opgebouwde vermogen en de ontvangen rente.

Kapitaalverzekering

Via een kapitaalverzekering eigen woning kun je belastingvrij vermogen opbouwen. Vaak gaat dit in combinatie met een spaarhypotheek. Hier zijn de volgende voorwaarden aan gekoppeld:
 • De woning waarvoor de kapitaalverzekering is afgesloten, is je hoofdverblijf (eigen woning – van jou of je fiscale partner).
 • De kapitaalverzekering is afgesloten bij een levensverzekeringsmaatschappij.
 • In de polis staat dat de uikering gebruikt zal worden om je eigenwoningschuld af te lossen
 • In de polis staat dat je minimaal 15 jaar of tot het overlijden van de verzekerde persoon premies betaalt
 • U moet de premies ieder jaar betalen, waarbij de hoogste premie niet meer mag zijn dan tien keer de laagste jaarpremie
 • De verzekering geeft recht op een eenmalige kapitaaluitkering bij leven of op een eenmalige uitkering bij overlijden van jezelf of je fiscale partner.

Eisen van de hypotheek - banksparen

De hypotheek is gebaseerd op een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek. Deze spaarrekening of beleggingsrekening moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
 • De woning waarvoor de spaarrekening of beleggingsrecht is afgesloten, is je hoofdverblijf (eigen woning – van jou of je fiscale partner).
 • De spaarrekening of beleggingsrecht is afgesloten bij een erkende bank of kredietinstelling
 • De spaarrekening of beleggingsrecht is geblokkeerd en kan eenmalig worden gedeblokkeerd voor de aflossing van je eigenwoningschuld.
 • Je stort jaarlijks een bedrag op de spaarrekening of beleggingsrecht. Dat moet je minimaal 15 jaar doen of tot overlijden (van jezelf of je fiscale partner).
 • De hoogste jaarlijkse inleg mag niet meer zijn dan tien keer de laagste jaarlijkse inleg
 • De behaalde rendementen moeten worden bijgeboekt op de spaarrekening of gebruikt worden om beleggingsrechten aan te kopen. Je mag dus geen geld opnemen uit de spaarrekening of beleggingsrecht.

Welke vrijstelling krijg je bij de uitkering van het opgebouwde vermogen?

De vrijstelling hangt af van een aantal voorwaarden. De eerste is het aantal gespaarde jaren. Je moet minimaal 15 jaar jaarlijks premies hebben betaald, anders vervalt je recht op de vrijstelling (zie voorwaarden kapitaalverzekering).
Daarnaast kan het vrijgestelde bedrag nooit hoger zijn dan de eigenwoningschuld. Als het vrijgekomen bedrag hoger is dan de eigenwoningschuld, wordt het restbedrag opgeteld in box 1 en alsnog belast. Het maximale bedrag dat per persoon vrijgesteld geïnd kan worden is € 154.000. Als je fiscaal partner bent en je beide zelfstandig begunstigde bent van de uitkering, dan kan dit € 308.000 worden.

Vrijgestelde bedrag (2012)
Gespaarde jarenVrijgestelde bedrag per persoonInclusief fiscaal partner
15 tot en met 19 jaar€34.900€ 69.800
20 jaar of langer€ 154.000€ 308.000
Overlijden binnen de 20 jaar€ 154.000 maximaal€154.000 (maximum)

Lees verder

© 2013 - 2024 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lijfrentesparen: Wat zijn de voordelen en kosten?Lijfrentesparen is een vorm van banksparen, waarbij je aan het einde van de looptijd jouw opgebouwde vermogen krijgt uit…
Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021, sparen met fiscaal voordeel, belastingvrij geld bijverdienen in 2020 en 2021, bela…
Lijfrente banksparen: Wat is het en wat zijn de voordelen?Lijfrente banksparen: Wat is het en wat zijn de voordelen?Wat is lijfrente banksparen precies? Wat zijn de voordelen, wanneer je kiest voor banksparen in plaats van voor een ande…
Kapitaalverzekering eigen woning in 2019, 2020 en 2021Kapitaalverzekering eigen woning in 2019, 2020 en 2021Wie in 2020, 2021 of 2022 een hypotheek met een kapitaalverzekering heeft, heeft deze afgesloten voor 2013. Een kapitaal…

Extra belastingvoordeel stamrecht bv 2014 - 2018 en 2019Extra belastingvoordeel stamrecht bv 2014 - 2018 en 2019In 2014 kon u met een fors eenmalig extra belastingvoordeel van de Belastingdienst uw stamrecht bv 2014 opheffen en afko…
Gevolgen nieuw belastingverdrag met DuitslandGevolgen nieuw belastingverdrag met DuitslandVanaf 2014 zou een nieuw belastingverdrag met Duitsland van kracht worden. Gepensioneerden die wonen in Duitsland en ink…
Bronnen en referenties
 • www.belastingdienst.nl
Marilyn (105 artikelen)
Laatste update: 09-11-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.