Belastbare inkomsten uit eigen woning

De fiscale regelingen met betrekking tot de eigen woning, vallen onder de noemer belastbare inkomsten uit eigen woning. De belastbare inkomsten uit eigen woning, vallen samen met een aantal inkomstenbronnen in box 1 van ons belastingstelsel. Ondanks het feit dat dit bedrag meestal een negatief bedrag is (doordat de hypotheekrenteaftrek hier ook onder valt), wordt er toch gesproken over inkomsten. Opbrengsten uit tijdelijke verhuur en het eigenwoningforfait worden als bedragen gezien die bij het inkomen moet worden opgeteld.

Samenstelling belastbare inkomsten uit eigen woning

de belastbare inkomsten uit uw eigen huis, is een optelsom van onderstaande onderdelen. Verderop in het artikel worden de onderdelen nader toegelicht:
  • Eigenwoningforfait, opbrengsten uit tijdelijke verhuur en voordelen uit KEW of SEW/BEW worden bij elkaar opgeteld. Hiervan wordt weer afgetrokken de aftrekbare kosten. Deze bestaan onder andere uit de betaalde hypotheekrente voor de eigen woning.

Het eigenwoningforfait

Deze bijtellingen krijgen eigenaren van een eigen huis. Op deze manier wordt het voordeel van het hebben van een eigen huis belast. De eigenwoningforfait wordt uitgedrukt in een percentage van de WOZ-waarde. Het percentage stijgt, naarmate de WOZ-waarde stijgt. Veruit de meeste huizen vallen in het tarief van 0,55 procent. Dit is namelijk het tarief voor huizen met een waarde tussen de 75.000 en 1.020.000. Het percentage wordt berekend over de WOZ-waarde, en de uikomst moet bij het inkomen in box 1 worden opgeteld.

Opbrengst uit tijdelijke verhuur

De hypotheekrente is slechts aftrekbaar als het huis dient als hoofdverblijf van de belastingplichtige. Bij tijdelijke verhuur dient het huis dus niet als hoofdverblijf. Normaal gesproken moet de huis worden overgezet naar box 3, met als gevolg dat de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is. Hiervoor is niet gekozen, de opbrengst uit de tijdelijke verhuur wordt gezien als een belastbare inkomen uit eigen woning. Het gaat hierbij om verhuur voor een korte periode (bijvoorbeeld tijdens de vakantie).

Voordelen uit KEW of SEW/BEW

De afkortingen staan voor respectievelijk kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekening eigen woning en beleggingsrecht eigen woning. De eerste heeft betrekking op de polis die aan de hypotheek is gekoppeld om de aflossing mee op te sparen. De andere twee vormen hebben hetzelfde doel, maar hebben betrekking op banksparen. De inkomsten uit deze spaarvormen hebben betrekking op het rentebestanddeel die in de uiteindelijke uitkering zit bij uitkering. Doordat er onder voorwaarden hoge vrijstellingen gelden, zal de schade beperkt blijven.

Aftrekbare kosten

De bedragen die er vervolgens weer van afgetrokken mogen worden, beslaan voor de meeste huiseigenaren ook het hoogste bedrag. Als aftrekbare kosten worden aangemerkt:
  • Rente en kosten over de eigenwoningschuld (bijvoorbeeld hypotheekrente en afsluitprovisie)
  • Periodieke betalingen (Erfpacht, opstal of beklemming met betrekking tot de eigen woning)

Er moet sprake zijn van een eigen woning

Een huis is een eigen huis die in box 1 valt, als aan bepaalde eisen wordt voldaan. Het moet gaan om een gebouw of een duurzaam aan één plaats gebonden schip, of woonwagen. Het verblijf moet als hoofdverblijf dienen voor de eigenaar en/of diens fiscaal partner. De kosten van het onderkomen moet drukken op de eigenaar (of fiscaal partner) en waardeveranderingen moet de belastingplichtige en fiscaal partner grotendeels aan gaan.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn inkomsten uit eigen woning?Wat zijn inkomsten uit eigen woning?In box één van ons belastingstelsel worden inkomsten uit eigen woning belast, maar wat zijn inkomsten uit eigen woning?
Waaruit bestaat het belastbaar inkomen in box 1?Ons belastingstelsel is opgedeeld in drie boxen. In de eerste box wordt het inkomen uit werk en woning belast.
Wat houdt het boxenstelsel in?Ons belastingstelsel is verdeeld in drie verschillende boxen. De hoogte van de heffing verschilt per box, en de bedragen…

Nederlandse schatkist de grote winnaar van loterijenNederlandse schatkist de grote winnaar van loterijenDe Nederlandse staatskas wordt flink gespekt door de legale loterijen. De belastingdruk is dermate hoge dat de staatskas…
Beleggen in Zwitserse frankenBeleggen in Zwitserse frankenSteeds meer mensen beleggen in Zwitserse franken. Dat komt omdat ze hun vertrouwen hebben verloren in aandelen. De Zwits…
Bronnen en referenties
  • Wet IB 2001
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.