Restschuld op de hypotheek na dertig jaar

Restschuld op de hypotheek na dertig jaar Veel huizenbezitters hebben een hypotheek die na dertig jaar niet de volledige hypotheek gaat afbetalen. Een deel van de hypotheek is namelijk aflossingsvrij, en deze schuld zal na afloop van de hypotheek opnieuw gefinancierd moeten worden of in één keer worden afbetaald. Bij het afsluiten van een hypotheek, wordt er voornamelijk gelet op de maandelijkse lasten gedurende de eerste rentevaste periode. De afbetaling wordt doorgeschoven naar de toekomst. De huizenbezitters realiseren zich niet dat ze er mogelijk na dertig jaar moeite mee gaan krijgen om de schulden alsnog af te betalen. Dit geldt zeker voor de mensen die op dat moment de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. De meeste Nederlanders hebben een fors pensioengat, dus gaan ze moeite krijgen om de lasten te blijven dragen.

Wat gebeurt er met een restschuld?

De restschulden die overblijft, moet in principe gelijk worden terugbetaald op het moment dat de hypotheek afloopt. In de praktijk zal er een nieuwe hypotheek worden afgesloten. De hypotheekrente die u hiervoor moet gaan betalen, zal fiscaal niet aftrekbaar zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat u maximaal dertig jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Restschuld geen probleem bij stijgende huizenprijzen

In het verleden zijn er veel aflossingsvrije hypotheken gesloten, rekeninghoudende met de stijgende huizenprijzen. Indien u een vermogen hebt opgebouwd aan overwaarde, is het ook niet erg om een restschuld over te houden. In een markt waarin de huizenprijzen slechts met kleine stapjes stijgen of zelfs blijven zakken, zal een restschuld een groter probleem zijn.

Aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een beleggingshypotheek

Het aflossingsvrij deel in de hypotheek is niet het enige probleem. Deze hypotheekvormen zijn vaak afgesloten in combinatie met een beleggingshypotheek. De gedachte was dat de hoge rendementen gebruikt konden worden om het aflossingsvrij deel ook gedeeltelijk of volledig af te betalen. In het verleden durfden ze in een hypotheekofferte gewoon uit te gaan van een rendement van twaalf procent per jaar.

De consumenten die een huis gingen kopen werden eigenlijk iets voorgespiegeld wat niet realistisch was. De rendementen kunnen inderdaad hoog zijn, maar ze kunnen ook zwaar negatief zijn. Dit werd te weinig benadrukt door de adviseur. Gedurende de kredietcrisis is duidelijk gebleken dat de beurskoersen flink kunnen zakken in plaats van stijgen.

Gedurende de looptijd de hypotheek gaan aflossen

Door de verscherping van het beleid van banken, is het ook niet meer mogelijk om hypotheken af te sluiten die grotendeels aflossingsvrij zijn. De hypotheekvormen die nu aan worden geboden zijn duidelijk wel op aflossen gericht. Dit hoeft niet maandelijks te gebeuren, maar er kan ook een kapitaal opgebouwd worden in een spaarpolis of op een rekening (banksparen).

Maximaal te lenen bedrag is lager

Doordat de hypotheken met een volledige aflossing op einddatum duurdere maandlasten veroorzaken, kunnen de consumenten ook minder geld lenen. Dit effect wordt nog versterkt door het strengere acceptatiebeleid van de banken. Voor de crisis verstrekten banken te hoge hypotheken op basis van het inkomen. Anno 2011 zijn de banken veel voorzichtiger geworden. Dit kan weer resulteren in een verslechtering van de huizenmarkt. Starters hebben met name last van de strengere acceptatienormen van banken.
© 2011 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Financiering restschuld eigen woningFinanciering restschuld eigen woningSinds 1 januari 2015 zijn de regels voor de renteaftrek van restschulden en de schenkingsvrijstelling bij restschulden v…
Restschuld hypotheek fiscaal aftrekbaar in 2020 en 2021?Restschuld hypotheek fiscaal aftrekbaar in 2020 en 2021?Uw verkoopt uw woning met een restschuld in 2020 of 2021. Een restschuld is helaas niet altijd te voorkomen. U kunt een…
Hoe restschuld hypotheek betalen? Via restschuld fonds?Hoe restschuld hypotheek betalen? Via restschuld fonds?Een restschuld op de woning, een onderwaterhypotheek in 2019? Het huis wordt verkocht met een restschuld op de hypotheek…
Restschuld 2019 en 2020 financierenRestschuld 2019 en 2020 financierenOok met een restschuld kunt u in 2019 en 2020 een andere woning kopen met Nationale Hypotheekgarantie. Dit is de manier…

Flexibel hypotheek krediet tegen laag tariefFlexibel hypotheek krediet tegen laag tariefAls je overwaarde hebt op je huidige woning dan kun je dit opnemen door middel van het flexibel hypotheek krediet. Je ne…
Hypotheekrenteaftrek en overbruggingHypotheekrenteaftrek en overbruggingAls je een huis koopt, zul je daar over het algemeen een lening voor moeten afsluiten. Deze lening zal in 99 van de 100…

Reageer op het artikel "Restschuld op de hypotheek na dertig jaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 05-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Schrijf mee!