Beleggingshypotheek omzetten naar bankspaarhypotheek

Beleggingshypotheek omzetten naar bankspaarhypotheek De beleggingshypotheek mag u ook omzetten naar een bankspaarhypotheek of een een aflossingsvrije hypotheek. Of u kunt oversluiten naar een annuïtaire lening of een lineaire hypotheek. Als het minder goed gaat op de beurs, gaat het ook slecht met de kapitaalopbouw via beleggen en dus de beleggingshypotheek. Het einde van de eerste contractueel vastgestelde rentevaste periode van uw hypotheek is het moment om te kijken of het omzetten van de hypotheek naar een bankspaarhypotheek Omzetten en oversluiten, beperk zo het risico. De spaarhypotheek kan in 2020 en 2021 niet meer worden afgesloten.

De beleggingshypotheek uitgelegd

De beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek, waarbij u dus niet aflost, maar geld stort om te beleggen. Deze beleggingen moeten dan zodanig aangroeien dat u straks daarmee uw hypotheek kunt aflossen. Het grote voordeel van de beleggingshypotheek is dat uw aftrek van de hypotheekrente maximaal is. De schuld blijft in de tussenliggende jaren namelijk gelijk. Daardoor maakt u optimaal gebruik van de mogelijkheid om de hypotheekrente van de belasting af te trekken. Netto kunnen zo uw maandlasten wat betreft de rente laag blijven.

Hypotheek op basis van beleggingen

U stort geld op een beleggingsrekening. Dat geld wordt gebruikt om op de effectenbeurs voor u een optimaal rendement te krijgen waarbij rekening wordt gehouden met uw risicoprofiel. Sommige mensen gruwelen van de beleggingshypotheek, omdat hij alles behalve zonder risico is. Anderen vinden de de beleggingshypotheek nog steeds de manier om snel voldoende kapitaal op te bouwen en straks de hypotheek succesvol af te lossen.

De rentevaste periode kiezen

Elke keer dat een rentevaste periode gaat verlopen is het verstandig om te kijken of het omzetten of oversluiten van uw bestaande beleggingshypotheek verstandig is. Het mag op een ander moment, maar dan kunt u een boeterente krijgen. De boeterente zal het omzetten of oversluiten van een hypotheek minder aantrekkelijk maken. Het omzetten bij de huidige hypotheekverstrekker leidt meestal tot de laagste kosten. Bij oversluiten moet er nog een taxatie plaats vinden en moet u weer naar de notaris, bij een omzetting waarschijnlijk niet.

Beleggingshypotheek omzetten naar spaarhypotheek of bankspaarhypotheek, kiezen voor zekerheid

De beleggingshypotheek valt belastingtechnisch in een vergelijkbare categorie als de spaarhypotheek of bankspaarhypotheek. Als de resultaten van uw beleggingen tegen vallen kan het verstandig zijn om de beleggingshypotheek om te zetten. Elk individueel geval is anders, maar in zijn algemeenheid wordt gesteld dat het niet voordelig is om de beleggingshypotheek om te zetten als de termijn van de hypotheek nog niet zo lang loopt. Anderzijds is het zo dat als de resultaten echt heel slecht zijn, omzetten van de hypotheek wel erg voor de hand ligt. Het is wel een dilemma, want er zullen altijd weer betere tijden op de effectenbeurs zijn en als u volledig uitstapt, zult u daar geen profijt van hebben. Maar het kan vaak wel in overleg met uw hypotheekverstrekker. In de praktijk zien we de omzetting vooral in latere jaren, waarin het opgebouwde kapitaal wordt veilig gesteld. Vaak door over te stappen op een spaarhypotheek, maar ook de bankspaarhypotheek kan een prima optie zijn. Aandachtspunt is altijd wel de overlijdensrisicoverzekering die is afgesloten, wat gaat u daarmee doen?

Hypotheek omzetten naar bankspaarhypotheek

U kunt een beleggingshypotheek omzetten naar banksparen of bank beleggen. Als het beleggen u niet de gewenste resultaten heeft geleverd, ligt het transparante banksparen meer voor de hand. Banksparen is een transparante manier van sparen op een geblokkeerde rekening bij een bank, de Spaarrekening Eigen Woning SEW. Of het Beleggingsrecht Eigen Woning, BEW. Het opgebouwde kapitaal valt onder het depositogarantiestelsel van de Nederlandse bank tot een bedrag van 100.000 euro per persoon. en is daarmee veilig. Bovendien spaart u met een bankspaarhypotheek belastingvrij, terwijl bij een beleggingshypotheek uw vermogen wel belast is in box 3 van de inkomstenbelasting. Bij een beleggingshypotheek betaalt u over het opgebouwde kapitaal gemiddeld 1,2% belasting boven de vrijstellingen in box 3. Banksparen is in de markt gezet als tegenwicht tegen woekerpolissen, en is meestal goedkoper. Overstappen naar een bankspaarhypotheek is toegestaan, maar u doet er goed aan om te overleggen met de bank over de mogelijkheden. Als u uw opgebouwde kapitaal kunt meenemen, kunt u zo profiteren van de voordelen van een bankspaarhypotheek. Denk wel aan de extra notariskosten en taxatiekosten.

Slot, omzetten, aflossen of bijstorten spaarhypotheek

Omzetten van een beleggingshypotheek naar een bankspaarhypotheek geeft rust. Vraag uw verzekeraar of bank wat het omzetten van uw hypotheek kost. Vaak biedt de verzekeringsmaatschappij waar u de beleggingshypotheek hebt afgesloten ook een spaarhypotheek aan. Een bankspaarhypotheek wordt alleen door een bank aangeboden. Als de verzekeringsmaatschappij stelt dat omzetten geen zin heeft, omdat er te weinig kapitaal is opgebouwd, dan kan juist dat het signaal zijn om naar een aflossingsvrije hypotheek of bankspaarhypotheek over te stappen. In veel gevallen is het nu gunstig om een extra storting te doen op uw spaardeel, omdat u een hoge rente ontvang. Zo komt u ook bij de vraag mijn spaarhypotheek wel of niet oversluiten bij lagere rente? Het antwoord hierop is sterk afhankelijk van de individuele situatie.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slim sparen via spaarhypotheek of banksparenSlim sparen via spaarhypotheek of banksparenFiscaal slim sparen doen we via een spaarrekening, via ons pensioen of tot voor kort via de spaarloonregeling. Maar men…
De beleggingshypotheek uitgelegdDe beleggingshypotheek uitgelegdWat is een beleggingshypotheek voor hypotheek? De beleggingshypotheek is een hypotheek zonder een verplichte maandelijks…
Banksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen tegen een mooie rente bij de bank voor de financiering van de aflossing van uw hypotheek is alleen mogelijk m…
Waarom banksparen, banksparen is niet altijd voordeligerWaarom banksparen, banksparen is niet altijd voordeligerWaarom banksparen, waarom wil iedereen banksparen? Banksparen is door het fiscaal voordeel financieel slim sparen en voo…

Hypotheek aflossen: verstandig?Hypotheek aflossen: verstandig?Is het verstandig om een hypotheek af te lossen tijdens de looptijd? Als u veel spaargeld heeft, kan het wellicht een op…
Lage hypotheekrente veiligstellenLage hypotheekrente veiligstellenLage hypotheekrente kan een wereld van verschil maken: kost een hypotheek van 100.000,- één procentpunt meer, dan stij…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.