InfoNu.nl > Financieel > Sparen > Waarom banksparen, banksparen is niet altijd voordeliger

Waarom banksparen, banksparen is niet altijd voordeliger

Waarom banksparen, banksparen is niet altijd voordeliger Waarom banksparen, waarom wil iedereen banksparen? Banksparen is door het fiscaal voordeel financieel slim sparen en voordelig sparen op een geblokkeerde rekening. De bankspaarhypotheek bestaat sinds januari 2008, maar is in 2018 en 2019 niet meer interessant als nieuwe hypotheek. Hebt u nog een bankspaarhypotheek, dan kunt u die bewaren. Met het opgebouwde kapitaal kunt u de risico-opslag op uw hypotheekrente verlagen. Het aantal producten dat op banksparen is gebaseerd, heeft banksparen zelfs populair gemaakt. Hypotheek, gouden handdruk, lijfrente sparen. Niet verzekeren, maar kiezen voor banksparen is vaak voordeliger en heeft het voordeel dat u apart een verzekering kunt afsluiten bij een andere aanbieder dan de bank zelf.

Waarom banksparen in plaats van verzekeren?

Banksparen wordt meestal getypeerd als goedkoper voor de consument. De hegemonie van verzekeraars die levensverzekeringen, beleggingshypotheken en dergelijke aanbieden zou via het banksparen worden doorbroken. Meer concurrentie tussen banken en verzekeraars zou de kosten verlagen. Het maakt eenvoudig sparen op een geblokkeerde bankrekening mogelijk en kan dienen als pensioen of banksparen als de alternatieve hypotheekaflossing. Maar waar het om gaat is, dat u voldoende offertes aanvraagt en de aanbiedingen goed vergelijkt. Vergelijk bijvoorbeeld eens de aanbiedingen van zowel de banken als de verzekeraars en kies dan de aanbieding die u het hoogste rendement garandeert. Vaak zal dat banksparen zijn, of het nu voor uw hypotheek is, een gouden handdruk, uw pensioen of uw uitvaart. Vaak zijn de kosten van banksparen lager dan bij een verzekering, zoals een lijfrenteverzekering of koopsompolis.

De realiteit van het banksparen, verzekering omzetten naar banksparen voordelig?

Er zijn wel een aantal haken en ogen die meteen opvallen als u gaat banksparen:
  • De zelfstandigen worden gekort in hun pensioenopbouw. Om het banksparen financieel mogelijk te maken, wordt namelijk de belastingaftrek op de lijfrentepremie voor zelfstandigen beperkt, van 150.957 naar 103.257.
  • Of het allemaal goedkoper gaat worden is nog volledig de vraag. Banken en verzekeraars hebben immers vergelijkbare kosten.
  • Dat de banken de betaal passen per 1 januari 2008 flink duurder maken, geeft nog een aan dat banken geen filantropische instellingen zijn die op voorhand goedkoop in de markt zullen stappen.
  • Fiscaal pakt het ook niet altijd gunstig uit. Bestaande verzekeringspolissen overzetten naar banksparen, betekent dat de bestaande polissen ook onder de huidige fiscale regels vallen die vaak veel ongunstiger zijn. Denk aan de gunstige polissen van vóór 1992. Als u die omzet naar banksparen, gaat u er waarschijnlijk flink op achteruit.

Veel keuze bij banksparen, de bankspaarhypotheek

Er zijn vele manieren van banksparen mogelijk:
  • Voor uw pensioen;
  • Voor uw eigen woning;
  • Voor uw gouden handdruk of ontslagvergoeding;
  • Voor uw uitvaart.

In al deze gevallen is er ook een alternatief te vinden bij een verzekeringsmaatschappij:

.
bankverzekeringsmaatschappij
banksparen voor uw pensioenkoopsompolis, lijfrenteverzekering
bankspaarhypotheek eigen woningspaarhypotheek, beleggingshypotheek, levenshypotheek, hypotheek met overlijdensrisicoverzekering
banksparen voor uw gouden handdruk of ontslagvergoedingstamrecht bv
banksparen voor uw uitvaartuitvaartverzekering

Bankspaarhypotheek 2018 en 2019

Voor nieuwe hypotheken vanaf 2013 is de bankspaarhypotheek, maar ook de spaarhypotheek niet meer interessant. De vrijstellingen vervallen en er is geen hypotheekrenteaftrek. Dat maakt de bankspaarhypotheek in ieder geval voor starters niet meer aantrekkelijk. Een bestaande hypotheek blijft voordelen bieden: hoge hypotheekrenteaftrek terwijl uw kapitaal onbelast is. Bij uitbetaling van het kapitaal liggen er bovendien grote vrijstellingen in het verschiet, tot 166.000 euro in 2019.

Slot

Dat het monopolie van de verzekeraars ten aanzien van pensioenopbouw en extra inkomen voor de oude dag wordt doorbroken, is een gunstige zaak. Denk ook aan de gevolgen van een pensioenbreuk en dergelijke. Maar een gezonde concurrentie zal niet automatisch op gang komen. Consumenten zullen bovendien goed over de financiële gevolgen op een transparante wijze moeten voorgelicht. Dat laatste is in het verleden in een aantal gevallen niet goed gegaan en een herhaling hiervan moet zo veel mogelijk worden voorkomen. Banksparen is een goede aanvulling op de bestaande producten en zal de spaarmarkt zeker opschudden, maar dat neemt niet weg dat u kritisch moet blijven: vraag voldoende offertes aan en maak uw keuze.

Lees verder

© 2007 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Banksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen in 2018 en 2019 tegen een mooie rente bij de bank voor de financiering van de aflossing van uw hypotheek is a…
Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2019?Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2019?Lijfrente uit lijfrente sparen bij een bank (banksparen) of uit een lijfrentepolis en lijfrenteverzekering bij een verze…
Rente banksparen 2019Rente banksparen 2019Banksparen voor een pensioen is populair en banksparen is in 2019 tegen een lage rente bij vele banken mogelijk. Voor uw…
Van lijfrente tot banksparenVan lijfrente tot banksparenBanksparen is een vrij nieuw en fiscaal voordelig product, onder meer in te zetten om uw hypotheek voordelig af te losse…
Hypotheek, de OpBouw Hypotheek van de RaboBankHypotheek, de OpBouw Hypotheek van de RaboBankDe Rabobank heeft een zeer populaire bankspaarhypotheek, de OpBouw hypotheek. Dit bankspaarproduct komt uitstekend door…

Reageer op het artikel "Waarom banksparen, banksparen is niet altijd voordeliger"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Wijnand Dijkstra, 06-01-2019 10:27 #1
Ik heb een kapitaalverzekering. Destijds gekoppeld aan de hypotheek, nu losgekoppeld. In 2023 loopt de verkering af en ik vraag mij af hoe ik moet handelen om het meest van dit geld over te houden, zonder van de optie gebruik te maken om de hypotheek er mee af te lossen.
Ik ben benieuwd. Reactie infoteur, 09-01-2019
Beste Wijnand Dijkstra,
Als de kapitaalverzekering in box 1 zit, moet u om van de vrijstellingen gebruik te kunnen maken, het kapitaal gebruiken voor de aflossing van de hypotheek. Zit de verzekering in box 3, dan is het kapitaal vrij besteedbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Special: Banksparen
Reacties: 1
Schrijf mee!