Overwaarde woning berekenen

Overwaarde woning berekenen De overwaarde van de woning kan op diverse manieren worden bepaald, bijvoorbeeld door een taxatierapport op te laten stellen. Er zijn echter ook goedkopere manieren om de overwaarde van het huis te bepalen.

Wat is overwaarde?

Wat houdt “overwaarde” precies in? De overwaarde is het positieve verschil tussen de verkoopopbrengst van de eigen woning en de eigenwoningschuld (bijvoorbeeld hypotheekschuld). Is het verschil negatief, dan spreek je van onderwaarde. Het gaat wel om de actuele verkoopwaarde van het huis in onbewoonde staat. Hoe langer je de woning bezit, des te hoger de overwaarde.

Oorzaken van overwaarde woning

  • Overwaarde kan verschillende oorzaken hebben.
  • De huizenprijzen zijn landelijk gestegen
  • Een verbouwing, waardoor de woning meer waard wordt
  • De omgeving van de woning kan een rol spelen
  • Aflossingen op de hypotheekschuld

Overwaarde berekenen

Je kunt op verschillende manieren de overwaarde bepalen, namelijk door taxatie, door af te gaan op de WOZ-beschikking en door te kijken op de website van het Kadaster.

Overwaarde bepalen: taxatie

De manier om overwaarde te bepalen is door het laten taxeren van de woning. Zo kun je erachter komen wat de exacte waarde van de woning is. Die waarde breng je in mindering met de hypotheekschuld om de overwaarde te vinden.

Kosten van taxatie

Helaas hangt er een behoorlijk prijskaartje taxatie: de taxatiekosten. Gemiddeld bedragen de taxatiekosten 0,165% van de getaxeerde waarde, met een gemiddelde van €450. Je kunt het huis laten taxeren voor een makelaar.

WOZ-beschikking

Een andere manier om de overwaarde te schatten is door te kijken naar een recente WOZ-beschikking van de gemeente. Het bedrag kan echter afwijken van de werkelijke waarde van de woning.

Kadaster

De zogenaamde “woonwaarde index” die je op de site van het kadaster aantreft, geeft een beeld van de woonwaardeontwikkeling per provincie. Je kunt ook bellen met de “koopsomtelefoon” (0900-202 02 01) van het kadaster. Daarnaast kun je op websites van banken ook vaak een berekening uitvoeren.

Wat kun je doen met overwaarde?

Waarom is het belangrijk om te weten wat de overwaarde van de woning is? Je kunt de overwaarde gebruiken om extra geld te lenen, als aanvulling op het pensioen, als spaargeld of als aanvulling op het maandsalaris. Het is ook mogelijk om te verhuizen naar een huurwoning: dan is de overwaarde vrij beschikbaar.

Een andere optie is het afsluiten van een tweede hypotheek, zodat er geld vrijkomt voor een verbouwing of consumptieve uitgaven. Meestal is dat een aflossingsvrije hypotheek of een krediethypotheek. De aflossing van de lening wordt uigesteld tot het moment waarop je gaat verhuizen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is overwaarde?Wat is overwaarde?Overwaarde wordt ook wel “eigenwoningreserve” genoemd. Wat is overwaarde en hoe kun je de overwaarde opnemen en benutten…
Overwaarde woning benuttenAls u een aantal jaren in het bezit bent van een koopwoning, is de kans groot dat uw woning overwaarde heeft. De overwaa…
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Redenen om uw huis te laten taxerenEen taxatie is een waarde-inschatting van bijvoorbeeld een huis. Toch zijn er veel verschillende uitkomsten mogelijk. Er…

De Koopgarant regeling voor een betaalbaar eigen huisDe Koopgarant regeling voor een betaalbaar eigen huisDe Koopgarant regeling kan zorgen voor een betaalbare woning. De Nationale Hypotheekgarantie is bij een koopgarant-wonin…
Prognose hypotheekrente 2022 (verwachting)Prognose hypotheekrente 2022 (verwachting)Wat is de prognose en verwachting voor de hypotheekrente in 2022 na jaren van daling van de hypotheekrente? Hoe kunt u h…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.