Borg staan voor hypotheek of lening van je kind

Borg staan voor hypotheek of lening van je kind Borg staan, garant staan en in het bijzonder borg staan voor de hypotheek of de lening van uw kind. Dit kan eenvoudig met een ondertekende overeenkomst van borgtocht als bankgarantie. We kennen de borg bij huur en verhuur, maar ook het garant staan voor een lening of hypotheek van een kind komt steeds vaker voor. Bijvoorbeeld omdat starters niet eenvoudig zelfstandig voldoende hypotheek of krediet van de bank krijgen. De bank wil dan meer zekerheden en garanties hebben. Borg staan voor een ander kan ook voor u gevolgen hebben, zodra u zelf geld wilt lenen en naar het BKR wordt gekeken. In veel gevallen wordt u daar wel aangemeld. Verken uw mogelijkheden en laat de bank voor u berekenen hoeveel lening er zo extra mogelijk is.

Ouders staan borg voor starters, kind en kinderen

Starters en vooral ook starters op de woningmarkt hebben het niet eenvoudig. Banken vertrouwen onvoldoende de kredietwaardigheid van een starter. Daarom kijken kinderen vaak hun ouders lief aan en vragen of zij borg kunnen staan voor de lening. Dit borg staan moet de bank meer zekerheid geven en ertoe brengen om de lening of hypotheek wel te verschaffen. Tegen een redelijke rente wel te verstaan.

Wat is een borgtocht en wat is borg staan voor iemand?

De wet definieert de borgtocht als een overeenkomst, waarbij de ene partij, de borg, zich tegenover de andere partij, de schuldeiser, verplicht om een verbintenis na te komen als de schuldenaar verstek laat gaan. Zo is bijvoorbeeld de bank bij een lening schuldeiser, uw kind of iemand anders de schuldenaar en u de borg. Deze overeenkomst, borgtocht, kan volgens de wet alleen voor toekomstige verbintenissen van de hoofdschuldenaar worden gesloten. De gevolgen van borg staan zijn afhankelijk van de inhoud van de verbintenis die de schuldenaar aangaat.

Borg staan, garant staan en de gevolgen van de borgtocht

Wie een borgtocht tekent moet goed naar de inhoud van de overeenkomst kijken om te weten waarvoor hij tekent en verantwoordelijk wordt. Normaliter krijgt u door de borgstelling een hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lening en schulden van de schuldenaar, zodra die in gebreke raakt en in gebreke gesteld wordt. Als uw kind in gebreke wordt gesteld, moet ook u als borg daarvan onmiddellijk op de hoogte worden gesteld. De borg is ook verplicht om de kosten van een eventuele rechtsvervolging van de hoofdschuldenaar te betalen, zodra hij op de hoogte is gesteld van het voornemen tot rechtsvervolging. Dat betekent dus ook dat iemand die borg staat enorme risico’s loopt.

Inhoud van de borgstelling, hoe lang staat u borg?

Niet elke borgstellingsovereenkomst kent dezelfde voorwaarden en hoeft eeuwigdurend te zijn. De overeenkomst mag worden opgezegd als hij niet voor een bepaalde duur geldt en dit mag pas na 5 jaar als de overeenkomst ook een bepaling voor een bepaalde duur bevat. Met de opzegging van de overeenkomst bent u niet van uw verantwoordelijkheden af, want ook na de opzegging blijft u als achtervang hoofdelijk aansprakelijk voor de verbintenissen die inmiddels zijn aangegaan en die onder de reikwijdte van de borgstelling vallen. U doet er dan ook goed aan om in de overeenkomst duidelijk op te nemen waarvoor u precies garant staat en tot welk maximaal bedrag.

Borg staan is ook garant staan voor iemand

De bank accepteert niet iedereen als borg. Dan zou het garant staan in feite een loze belofte zijn. In de meeste gevallen zal de bank nagaan of de borg voldoende kapitaalkrachtig is om voor de hoofdschuldenaar in de bres te springen. De bank kan de borg vragen om een bepaald bedrag op een geblokkeerde rekening te storten of een onderpand vast te leggen. Dit kan een nieuwe lening afsluiten voor de borg zelf moeilijker maken. Meestal zult u ook de hypotheekakte moeten mee ondertekenen.

Conclusie borg staan bij hypotheek of lening

Sommige banken adverteren met de ouders als borg en met een generatie-hypotheek of startersplan. Dat zal het uw kind zeker eenvoudiger maken, maar u moet zich wel altijd realiseren wat dat voor u zou kunnen betekenen. Het is immers niet de bedoeling dat u als borg moet meebetalen aan de maandlasten van de hypotheek van uw kind. De bank kan u eenvoudig uitleggen wat de gevolgen zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blok-hypotheek: 50 procent waarde huis aflossingsvrijBlok-hypotheek: 50 procent waarde huis aflossingsvrijAlternatieve namen voor de Blok hypotheek zijn de Duo-hypotheek, planningshypotheek, schuldopbouwhypotheek of meerwaarde…
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…
Starten op de woningmarktStarten op de woningmarktStarten op de woningmarkt is in 2024 niet eenvoudig, maar wordt eenvoudiger voor wie zicht heeft op een hoger inkomen. W…
Lenen – hoofdelijke aansprakelijkheid bij lening en schuldenLenen – hoofdelijke aansprakelijkheid bij lening en schuldenSamen met een andere persoon geld lenen en samen borg staan voor een lening betekent ook dat u elk ook afzonderlijk hoof…

Hypotheek verhogenHypotheek verhogenEr zijn diverse redenen om de hypotheek te verhogen, zoals een verbouwing of achterstallig onderhoud. Het verhogen van d…
Hypotheekvergelijking naar aflossingHypotheekvergelijking naar aflossingEen hypotheek is een geldlening met een looptijd van meestal 30 jaar met een huis als onderpand. Hypotheken onderscheide…
Reacties

Dirk, 06-11-2020
Beste Zeemeeuw,

Mijn partner en ik zijn ondernemers en hopen in januari 2021 met dan drie boekjaren een huis te kunnen gaan kopen. Omdat het laatste jaar dubbel zo goed is gegaan willen we met een bank in zee gaan die een 3-2-1 regeling heeft, waarmee de groei in omzet de hypotheekhoogte flink kan verhogen. Naar mijn weten is Woonfonds de enige bank die dit doet. Is het mogelijk dat wanneer wij twee ton kunnen lenen bij woonfonds, mijn ouders garant staan voor een derde ton bij een andere bank?

Vriendelijke groet,
Dirk Reactie infoteur, 08-11-2020
Beste Dirk,
Uw ouders kunnen borg staan, maar het is aan de tweede bank om dit te beoordelen. De hypotheek bij de tweede bank wordt als tweede hypotheek gezien, waarbij eisen en rente hoger kunnen zijn dan bij het Woonfonds.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Claire, 15-08-2020
Beste,

Ik ik heb voor de komende 4 jaar nog een negatieve bkr registratie (bijzonderheidscode 3) staan na een betaling tegen finale kwijting.
Mijn huidige auto is aan vervanging toe en ik vraag mij af of mijn ouders of mijn huidige partner garant kunnen staan voor een lening? Of heeft dit met mijn negatieve bkr registratie überhaupt geen kans van slaging?
Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 20-08-2020
Beste Claire,
Als de bank in de automatische modus staat, krijgt u waarschijnlijk geen lening. Wat kan helpen is een bank de situatie uitleggen en aangeven dat uw ouders borg willen staan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wilhelmina, 03-04-2020
Goedemorgen,

Mijn man en ik zijn in gemeenschap van goederen getrouwd kan hij zonder mij garant staan voor iemand?

mvg Reactie infoteur, 04-04-2020
Goedemorgen Wilhelmina,
Uw man kan niet zonder uw handtekening borg staan voor een ander als dat mogelijk grote financiële gevolgen heeft. Bij de rechter kunt u de borgstelling waarschijnlijk ook ongeldig laten verklaren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tony, 18-08-2019
Goede middag,

ik stond garant voor de huur van mijn zoon nu is hij overleden en komt de verhuurder met een 3 maanden achterstand moet ik die nog betalen?
wij geen tekenen voor afstand van de erfenis want er want niets te erven Reactie infoteur, 20-08-2019
Beste Toby,
Als een huurachterstand niet kan worden verrekend met de erfenis, komt de verhuurder eerst bij u uit als borg en als dat niet lukt bij de eventuele (overige) erfgenamen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Clarebout, 10-07-2019
Mijn zoon heeft een auto gekocht op krediet. Ik als vader heb mij borg gesteld voor de lening. Hij is nu overleden en laat een zoontje van 9 maand achter. Dat zoontje kan uiteraard die lening niet afbetalen, ik sta borg voor een lening die mijn zoon, ( die nu is overleden) heeft aangegaan. Wie moet die lening verder afbetalen en blijft mijn borgstelling verder lopen?
Groeten Reactie infoteur, 11-07-2019
Beste Clarebout,
De borgstelling blijft bestaan totdat de bank de borgstelling stopt. Door het overlijden van uw zoon, erven zijn erfgenamen de schuld als zij de erfenis niet verwerpen. Als het voor de bank allemaal te moeilijk wordt, kan die bij u aankloppen voor geld en krijgt u daarmee een vordering op de erfgenamen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

De Jong, 24-06-2019
Mijn vriend en ik hebben een huis gekocht in 2017, door omstandigheden zijn wij helaas uit elkaar.
Het huis komt op zijn naam of moet worden verkocht.
Destijds was het eigenlijk de bedoeling dat mijn vriend het huis alleen zou kopen maar hij kreeg dat bij de bank niet voor elkaar dus werd mij gevraagd alsnog samen te kopen door mijn loonstrookje te laten zien. Ik stemde daarin mee maar ik moest ook vermelden dat ik niet de hypotheek kon betalen want het was best een duur huis. Ik betaalde andere kosten en hielp mee in het bedrijf dat was toen zo afgesproken.
De dochter van hem mijn stiefdochter heeft een huis gekocht van bijna 3 ton. Ik dacht dat alles geregeld was totdat ik op de bank kwam om te praten over ons huis en aan mij werd gevraagd of ik wilde tekenen om ook borg te staan voor het huis van zijn dochter, de bank wil allebei de handtekeningen anders gaat de borg niet door dus ook niet het huis van zijn dochter. Ik stond perplex, wist niet wat ik moest zeggen. Hij bleef maar aandringen dat er niks kan gebeuren dat het alleen om een handtekening zou gaan. Het voelde echt niet goed dus ben huilend weggelopen uit de bank. Ik heb inmiddels zelf een klein huisje gevonden die ik huur bij een particulier ik krijg geen huursubsidie vanwege dat het huis 1 woning is, ik betaal 635 per maand aan huur en verdien iets meer dan 1.300 dus geen vetpot. Hoe kan hij van mij verwachten dat ik borg ga staan, risico dat ik geen lening kan afsluiten zit er ook in. Het is nu zelfs zo dat ook hij het ons huis niet alleen kan opbrengen. ik voel de druk op mijn schouders, is niet eerlijk. Het was ook niet mijn keuze om uit elkaar te gaan. Ik wil nog naar een rechtswinkel om meer informatie op te vragen om mezelf goed in te dekken.
Met vriendelijke groet,
Sabine Reactie infoteur, 28-06-2019
Beste De Jong,
Vervelend allemaal. Juridisch is het zo dat als u uw handtekening onder een borgstelling zet en u weet wat daarvan de gevolgen kunnen zijn (zorgplicht bank) u mede verantwoordelijk bent voor de afbetaling van de woning (rente en aflossing). Een borgstelling is dus zeker niet niets.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ilona, 12-11-2018
Ik heb een negatieve BKR notering, als mijn ouders borg staan, is het dan mogelijk een hypotheek te krijgen op eigen naam of moeten zij dan een hypotheek afsluiten zodat ik alsnog met behulp van hun een huis kan kopen?
Bij voorbaat dank voor reactie. Reactie infoteur, 13-11-2018
Beste Ilona,
Veel banken trekken hun conclusies aan de hand van uw BKR-registratie, de borg van uw ouders kan dan helpen maar dat weten de bank nog niet bij uw aanvraag. Neem dus eerst even contact met uw bank op.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Simon, 02-08-2018
Mijn zoon heeft een huis met een woz waarde van circa € 500.000,- en een hypotheek op dat huis van € 260.000,-. Hij wil de hypotheek verhogen met € 100.000,- echter hij heeft geen vaste inkomsten. Dus de bank zal deze verhoging niet accepteren.

Wij wonen in een huis met een woz waarde van € 550.000,- en hebben een hypotheek van € 80.000,-. Wij willen graag borg staan voor de rente en aflossing van de € 100.000 extra hypotheek die onze zoon op zijn huis wil hebben.

Vraag: is zo'n constructie mogelijk?
Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 02-08-2018
Beste Simon,
Of een borgstelling van 100.000 euro wordt geaccepteerd is afhankelijk van uw leeftijd en inkomen. Als de bank ooit bij u moet aankloppen, wil die immers zeker weten dat u het bedrag op tafel kunt leggen. Dit is een kwestie van proberen en kijken hoe de bank reageert.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 30-04-2018
Beste, ik ben alleenstaande en kan het huis van mijn ex-man enkel overkopen indien mijn mama haar appartement borg stelt (zou voor 5j zijn) - nu vraag ik me af of ze haar appartement kan verkopen in die 5j indien ze hulpbehoevend zou worden (bij de bank beweren zij dat zij dat nooit kunnen tegenhouden maar wel een stuk van de verkoopprijs tijdelijk kunnen claimen), en of je in die 5j eventueel de borg van persoon kan wijzigen? Bedankt! Reactie infoteur, 30-04-2018
Beste Sandra,
Bij een borgstelling van 5 jaar is die vijf jaar hard. Die looptijd kan alleen worden gewijzigd als de bank daarmee akkoord gaat. Ook met een appartement als borg, kan het appartement niet zonder medewerking van de bank worden verkocht, de bank wil immers de garantie die de borg de bank geeft niet verliezen. Uw moeder kan dan ook niet meer zomaar een hypotheek op haar eigen appartement laten vestigen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

John Maas, 17-03-2018
Vraag. Onze dochter wil op een executieverkoop bieden. Er moet dan eerst € 20.000 op tafel komen. Dat wil ik wel voorschieten. Hoe werkt dat? Reactie infoteur, 19-03-2018
Beste John Maas,
Bij een executieveiling is het gebruikelijk dat de koper binnen zes dagen na de veiling aan de notaris een waarborgsom van 10% van de koopsom moet betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bernadien, 20-10-2017
Echtpaar staat borg voor hypothecaire lening en deel hypotheek lening van kind. Afgesproken is dat de borgstelling maximaal 10 jaar zou duren, maar inmiddels zijn er bijna 15 jaar verstreken… Kinderen hebben onder vrijwillig bewind gestaan. Tijdens bewind zijn afspraken gemaakt over maandelijkse afbetaling van de hypothecaire lening. Bewind is opgeheven en er wordt niet meer betaald, zij zijn overgestapt naar een andere bank en op zoek naar een andere woning. 3 vragen:
- Is het wettelijk mogelijk dat zij bij beëindiging van de vrijwillige onder bewindstelling ook de aangegane verplichtingen stoppen?
- Vervalt de borg automatisch bij verkoop van de huidige woning: moeten daartoe en zo ja welke stappen en door wie worden ondernomen?
- Waar en welke hulp kunnen de ouders vinden om de borg van de hypothecaire lening en hypotheek te halen?

Kijk uit naar uw antwoord. Vr. groet Bertnadien Reactie infoteur, 25-10-2017
Beste Bernadien,
1. Dat hangt van de afspraken af. Als de looptijd van de borgstelling een harde grens is en niet automatisch kan worden verlengd, bestaat de borgstelling niet meer. In andere gevallen is er sprake van een contract, waar alle partijen aan gebonden zijn en waar de ouders niet zomaar vanaf kunnen. Het echtpaar neemt hiervoor het beste contact op met de bank.
2. Een hypotheek wordt normaliter afgelost bij verkoop van de woning, maar soms is het mogelijk dat ook een hypotheek verhuist naar de nieuwe woning. Ook een kind kan dat wel gemakkelijk vinden. Het echtpaar zal echter waarschijnlijk niet willen dat hun borgstelling blijft bestaan en zal daarvoor naar de bank moeten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mertens, 14-10-2017
Kan ik met mijn huis dat nog niet afbetaald is borg staan voor mijn kind Reactie infoteur, 16-10-2017
Beste Mertens,
Of u met succes borg kunt staan voor uw kind, hangt af van uw inkomen en (overige) vermogen. Het is vervolgens aan de bank om hierover een besluit te nemen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willy, 11-09-2017
Mijn zoon vraagt of ik garant wil staan voor zijn woning. Ik heb zelf wel veel overwaarde op het huis zitten. Wat is het beste wat ik kan doen zonder te veel onkosten?
B.V.D Reactie infoteur, 11-09-2017
Beste Willy,
Borg staan zal niet direct veel kosten, maar betekent voor u wel een verhoogd risico in het geval uw zoon op enig moment de lening niet meer kan betalen. Wellicht is het mogelijk om niet voor het volle bedrag borg te staan, maar voor een (klein) deel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Angel, 13-04-2017
Is een persoonlijke lening aanvragen met garantstelling/borgstelling nog mogelijk? Reactie infoteur, 14-04-2017
Beste Angel,
Geld lenen met garantstelling is nog mogelijk. Vraag uw bank ernaar. Ook kan er gezamenlijk een lening worden aangevraagd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harry, 31-03-2017
Het vervelende is dat ik met deze situatie nergens terecht kan voor duidelijke informatie. En ik wil nu ook niet gelijk met de bank contact opnemen zonder er iets over te weten. De naam van mijn moeder staat wel in hypotheek overeenkomst alleen heeft zij niet getekend. Weet u waar ik terecht kan voor advies hierover. Reactie infoteur, 02-04-2017
Beste Harry,
Als uw moeder niet heeft getekend, zou de hypotheekakte wel eens ongeldig kunnen zijn. U kunt altijd een andere bank bellen, dan de bank waar de hypotheek loopt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harry, 29-03-2017
Mijn broer heeft een hypotheekschuld en een behoorlijke achterstand opgelopen die hij niet meer kan betalen. De woning gaat naar de executieverkoop. Mijn ouders hebben 15 jaar geleden ondertekend voor borgstelling hypotheek (alleen mijn vader heeft ondertekend mijn moeder niet). Nu is mijn vader al een tijd overleden. Ze waren getrouwd in gemeenschap van goederen. En de koopwoning die mijn ouders samen hadden staat nu op haar naam waar nog een hypotheek op rust van 149.000 met bijna geen overwaarde. Is het zo dat de borgstelling nog voor mijn moeder geldt? Ze heeft nog geen mededeling ontvangen van de bank m.b.t de gedwongen verkoop en de schulden die nog open staan. Kan de bank van mijn broer na executieverkoop waarbij een behoorlijke restschuld overblijft (broer gaat aanvraag indienen bij schuldsanering) de woning van mijn moeder ook gedwongen verkopen? Reactie infoteur, 30-03-2017
Beste Harry,
In veel gevallen gaat de borgstelling van een overledene over op de erfgenamen. Daarvoor zou de borgstellingsregeling die uw vader destijds heeft ondertekend, bekeken moeten worden. Niet uitgesloten is, dat de bank dit niet meer geregistreerd heeft staan (de borg is per slot van rekening al meer dan 15 jaar oud en uw vader is overleden), maar het kan wel
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joeri, 24-11-2016
Als iemand die borg staat overlijdt, wat gebeurt er dan met de borgstellingsovereenkomst? Is het een schuld die deel wordt van de erfenis? Reactie infoteur, 24-11-2016
Beste Joeri,
Dat hangt van de clausules in de borgstellingsovereenkomst af. Als in de overeenkomst niet is opgenomen dat de borgstelling bij overlijden stopt, gaat deze verplichting over op de erfgenamen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eben Betty, 21-11-2016
Ik heb een vervanginkomen, nog 5 jaar en dan ga ik op pensioen. Kan ik borg staan voor mijn zoon met mijn vervanginkomen. Hij werkt al 4 jaar als interim en de bank wil dat hij een vast contract heeft dan is het niet nodig om borg te staan. Hoe lang mag men wettelijk iemand als interim laten werken. Ik weet dat zijn werkgever heel tevreden is over mijn zoon.
dank u
mvg Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Eben Betty,
Ook een interim contract kan de optie van een vast contract in zich hebben. Een werkgever is niet verplicht om een interim contract om te zetten in vast. Of uw inkomen voldoende is om borg te kunnen staan is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen, het bedrag waarvoor u borg wilt staan en de bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jantje, 21-10-2016
Heb een vraag. Ik wil een auto kopen maar heb BKR en ik heb een inkomen, mijn man een uitkering. Kan een familielid dan borg staan zodat ik zekerheid heb om een auto te kopen of geven ze dan sowieso geen lening. Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Jantje,
Ja een familielid met voldoende inkomen kan voor u borg staan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erk, 13-09-2016
Mijn moeder is overleden, mijn vader vertikt het als executeur zijn kinderen alles in te laten zien. Hij staat borg voor een broer die zijn hypotheek niet meer kan voldoen. Mijn vader is geen erfgenaam van mijn moeder. Zij hadden nog 7 hectare land waarvan de kinderen nu voor de helft eigenaar zijn. Kan mijn vader nu zo het land verkopen zonder de andere erfgenamen hierbij te betrekken. Hij is vruchtgebruiker. De schuld van mijn broer is zo groot dat de hele opbrengst van het land weg zal zijn. Kan ik mijn geld nog veilig stellen hierin, zoals b.v beslag legging Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Erk,
In het testament is aangegeven hoeveel rechten uw vader als executeur heeft en of er tussentijds dingen mogen worden verkocht om schulden van de erfenis te voldoen. Anderzijds heeft uw vader als executeur een wettelijke informatieplicht naar jullie toe en kan hij hierover zelfs onder ede door een rechter worden gehoord. Jullie spullen verkopen om de schulden van een broer te voldoen, mag niet zonder jullie toestemming (als dat niet in het testament staat). U kunt inderdaad preventief beslag op het bezit laten leggen en het zo veilig stellen, totdat er meer duidelijkheid is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lofpa, 27-03-2016
Beste,

Een tijdje geleden heb ik met een vriend een appartement gehuurd, beide ouders aan beide kanten staan voor ons garant. Nu is het zo dat hij de huur niet meer kan betalen, kan omdat zijn eigen moeder borgstaat het verschuldigde bedrag ook bij mijn ouder geeist worden? We hebben twee huurcontracten getekent etc. Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Lofpa,
Iedereen die borg staat kan aansprakelijk worden gesteld. De verhuurder is aan zet en zal wellicht beginnen bij zijn moeder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tinus, 10-03-2016
Ik heb mijn huis verkocht met een rest schuld van 16000eu. Nieuw huis gekocht van 217.500eu met mijn vrouw (pas getrouwd) huwelijkse voorwaarden, mijn vrouw bezit 50.000eu, door mijn bkr registratie (A3 codering) komt de hypotheek niet rond.

Wij kunnen de nieuwe hypotheek makkelijk betalen van ons inkomen, getoetst en alles. Mijn moeder bezit een huis ter waarde van 210000eu, inmiddels heeft zij al 145000eu afgelost. Heeft het zin om haar te vragen om borg te staan voor onze nieuwe hypotheek zodat de bank wat meer "zekerheid" heeft? Zo niet heeft u dan nog andere suggesties? Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Tinus,
De ene bank is de andere niet helaas. Een borg kan u zeker helpen, maar sommige banken werken niet mee als er een negatieve BKR is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Isabella, 09-02-2016
Mijn huis staat te koop en staat op mijn naam, maar mijn vader staat ook op de koopovereenkomst(garant). Moet mijn vader mee tekenen als mijn huis verkocht wordt? Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Isabella,
Dat hangt er helemaal vanaf waarvoor uw vader garant staat. Waarschijnlijk staat hij alleen in de hypotheekakte, de hypotheek komt bij verkoop te vervallen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 10-07-2015
Indien de ouders kosten in rekening brengen voor het borg staan, zijn deze kosten dan fiscaal aftrekbaar bij de kinderen onder de noemer van financieringskosten eigen woning? Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Hans,
De kosten van de borg zijn niet afzonderlijk aftrekbaar, wel mogen ze in de hypotheek worden gefinancierd en is de rente hierop fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Loes Muter, 26-05-2015
Wij mijn man en ik staan borg voor de hypotheek van onze zoon. Inmiddels heeft mijn zoon flink wat afgelost en heeft hij de bank doormiddel van een werkgeversverklaring laten zien dat hij voldoende inkomen heeft. De bank wil de borg er wel afhalen maar mijn zoon moet dan € 500,00 betalen om de borg door te halen. Dat bedrag vinden wij erg hoog en is ons niet vertelt toen wij eraan begonnen. De hypotheek loopt over twee jaar af en moet opnieuw ergens afgesloten worden. Zijn wij dan ook van die 500,00 af of moet dat altijd betaald worden. Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Loes Muter,
Als de borgstelling in de hypotheekakte staat vermeld, moet er bij de notaris een nieuwe akte worden opgesteld en dat kost geld. Als het puur een afspraak is met de bank en er geen aanpassingen aan de hypotheek nodig zijn, is 500 euro wel erg duur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 07-03-2015
Ik en mijn vrouw willen een klushuis kopen. Inclusief verbouw gaat de woning ons maximaal 140.000 euro kosten. Mijn vrouw is in juli 2014 in dienst getrede bij een basisschool en ik werk sinds kort als flexkracht ( fase A dus ). Mijn vrouw werkt parttime haar inkomen alleen is niet voldoende voor de hypotheek en van mij wordt een 3 jaars arbeidsverleden gevraagd wat ik niet kan aantonen.

Wij weten allebei dat we zeker deze woning kunnen betalen ( gezamenlijke inkomen is €50.000 ) maar krijgen geen hypotheek. Mijn vader heeft genoeg inkomen en wilt garant staan voor ons. Bestaat er een kans voor ons om deze lening te krijgen? Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Jan,
In de praktijk blijkt op dit punt niet elke bank even streng te zijn en kan een borgstelling zeker helpen, wellicht bij een andere bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ws, 10-09-2014
Hallo

Mijn ouders stonden garant bij het kopen van chalet, de hypotheek staat dus op hun naam. Wij konden de lastenniet meer betalen dus nu moeten zij hun huis verkopen. Afspraak was zij nemen hypotheek van ons over in ruil voor het chalet(die staat wel op onze naam) nu willen zij alleen nog maar de hypotheek overnemen en dus niet het chalet. Als zij dus hun huis verkopen, kunnen zij ons daar aansprakelijk voorstellen. Reactie infoteur, 29-06-2020
Hallo Ws,
Het maakt voor de verantwoordelijkheden verschil of uw ouders een hypotheek op uw huis hebben bij de bank, of ze alleen borg staan, of dat u een hypotheek bij uw ouders hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

D. van Vooren, 01-09-2014
Beste lezers,

Is het garant staan / borg staan / mede ondertekenen van de hypotheekakte erfbaar?

Voorbeeld: beide ouders ondertekenen de hypotheekakte van een van beide zoons, één v.d. ouders overlijdt helaas en de erfenis wordt in goed vertrouwen geaccepteerd door de langslevende en andere zoon want er is een positief saldo en ogenschijnlijk geen overwachte schulden.
Is de tweede zoon na het accepteren van de erfenis nu ook "belast" met (een deel) van de hypotheek van zijn broer?
Indien "ja", is dat dan voor het erfdeel of voor de hele schuld en daarbij behorende aflossing? Krijgt de tweede zoon een vermelding met schuldenlast bij de BKR?

Ik heb het halve internet afgestruind maar zelfs de vraag kwam ik niet tegen terwijl het me een heel belangrijk punt van overweging lijkt. Help ik mijn ene kind maar belast ik ongewild mijn andere kind?
Ik neem aan dat bij de BKR geregistreerd staat dat de ouders borg staan of mede-ondertekend hebben.?
Als een potentiële erfgenaam twijfelt, wie kan er dan voor de erfgenaam het BKR raadplegen voor dat die de erfenis accepteert?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 23-09-2017
Beste D. van Vooren
1. Als in de borgstelling niet expliciet is opgenomen dat deze vervalt bij overlijden van de borgsteller gaat de borgstelling over op diens erfgenamen:

https://financieel.infonu.nl/geld/5906-erf-geen-schulden-erfenis.html

2. Wie borg staat wordt als geldlener geregistreerd bij het BKR voor het bedrag waarvoor hij garant staat.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. van Santen, 15-08-2014
Hallo,

Mijn ex partner en ik zijn uit elkaar. We hebben een gezamenlijk koophuis en een hypotheek van rond de € 250.000. Ik wil proberen om het huis aan te houden, maar het volledige hypotheek bedrag kan niet alleen op mijn naam. Wat zijn de eisen voor een borgstelling (voor +/- 60.000)? Ik begreep dat je een aantoonbaar document moet kunnen overleggen, dat je binnen drie jaar wel de hypotheek financieel zelfstang kan betalen. Maakt een eigen koophuis (van familie die bereid is borg te staan), dat volledig is afbetaald en gebruikt kan worden als onderpand daar nog verschil in? Ik hoor het graag, bedankt vast! Reactie infoteur, 29-06-2020
Hallo J. van Santen,
Een borgstelling kan tijdelijk van aard zijn maar ook permanent. De eisen zijn ook niet bij elke bank gelijk. In ieder geval zal de bank bekijken of de borgsteller voldoende zekerheden biedt voor de borg via diens inkomen en of vermogen. Dat betekent ook dat de bank, voor zover dat nodig is, een claim legt op het vermogen om de garantie voldoende te borgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jongeneel, 14-07-2014
Ik ga weer studeren en ik heb een zoontje van 2 jaar ben 21 dus wil heel graag het huis uit. Nu heb ik leuke appartementjes gezien met een vraagprijs van 125.000. Mijn vader heeft een sterk winstgevend bedrijf maar ik denk dat hij mij niet wilt helpen, mijn moeder heeft ook een eigen koopwoning. Ik geloof dat de WOZ waarde 235.000 is en haar hypotheek is maar 106.000, ze verdient 24.000 per jaar. Is het mogelijk dat mijn moeder mij kan helpen in dit verhaal door garant te staan? Of zal er een andere constructie bedacht moeten worden. Dacht ook dat ik misschien een x bedrag van mijn vader zou kunnen lenen, zeg 50.000, en de rest via een Hypotheek. Maar hoor ook graag of het misschien mogelijk is dat enkel mijn moeder garant zal staan. Omdat ik ga studeren kan ik zelf niks. Zal rond de 1.800 aan 'inkomsten' hebben gedurende mijn opleiding, dit is zonder bijlenen. Graag advies, alvast bedankt! Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Jongeneel,
1. Iedereen met voldoende inkomen of vermogen kan garant staan voor een ander, maar de bank bepaalt individueel of het ook voldoende is (even langs de bank voor info dus).
2. Lenen bij de ouders is toegestaan en mag onderhands:

https://financieel.infonu.nl/lenen/19976-een-modelovereenkomst-voor-onderhands-lenen-aan-uw-kind.html

3. Voor sommige woningen bestaan speciale leningen.
4. Wie geld heeft mag een ander in 2020 tot ruim 103.000 euro belastingvrij schenken als het geld voor een eigen huis (of vermindering van de hypotheek) is:

https://financieel.infonu.nl/belasting/120291-schenking-2020-vrijstelling-eigen-woning-ruim-103000-euro.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Klerks, 02-07-2014
MM
Niet direct een antwoord op borg staan voor je kind.Mijn vraag is… mijn vriend heeft een huis gekocht waarvoor iemand borg heeft gestaan.Nu heeft hij ruzie met deze persoon, kan dit persoon zich nu terug trekken als borg?Ik weet niet bij wie ik anders deze vraag moet/kan stellen.
Mvg
W.Klerks Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste W. Klerks,
Iemand kan zich alleen als borg terugtrekken met toestemming van de bank. Bovendien moet bij het aangaan van de borg deze opening ook geboden zijn. Het kan dus niet zomaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sander, 02-06-2014
Ik zelf woon in een sociale huurwoning in Amsterdam, maar ik zou voor mijn moeder een huis willen kopen en daarvoor een hypotheek willen nemen. Ik mag zelf alleen niet in dezelfde gemeente (Amsterdam) twee woningen bezitten. Is dit het dan wel mogelijk de hypotheek aan mijn moeder te verstrekken en dat zij het huis kan kopen?
Alvast bedankt voor je antwoord. Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Sander,
Ja dat mag als u een zakelijke rente voor dergelijke hypotheken vraagt. Voor uw moeder is de rente als hypotheekrente aftrekbaar als zij ook maandelijks volgens een annuiteit aflost.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anita, 09-04-2014
Mijn ouders komen niet (nog) in aanmerking voor een aanleunwoning bij een verzorgingshuis. Wel staat er een appartement bij deze zorginstelling te koop. Is het mogelijk dat mijn ouders een huis kopen en dat (één van) de kinderen borg staat voor de hypotheek van de ouders? Ofwel de omgekeerde wereld? Lijkt mij met het oog op de toekomst van de zorg een mooi bankproduct… Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Anita,
Ja iedereen die niet onder curatele of bewind staat kan in beginsel voor een ander borg staan. De bank moet wel akkoord gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kim, 06-03-2014
Mijn vriend heeft een aantal jaar geleden een huis gekocht met zijn ex. Dit huis staat te koop en uiteraard draagt hij de helft van de hypotheek. Wij zouden nu graag een ander huis kopen en dan om te beginnen onder mijn naam tot dat zijn huis verkocht is, zelf kan ik niet de hele hypotheek voor dit huis afsluiten, maar hij mag meer lenen dan de helft van de hypotheek die hij nu heeft lopen.
Kan hij ondanks het feit dat hij een andere hypotheek heeft garant staan voor het laatste stuk hypotheek die ik alleen niet kan afsluiten? Reactie infoteur, 06-03-2014
Beste Kim,
Dat kan, maar de bank bepaalt of dit voldoende is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

David, 04-03-2014
Beste infoteur.
Vorige week bij de bank geweest voor een voorlopigheid analyse van een hypotheek. Daarin kwam naar voren dat we genoeg geld konden krijgen gebaseerd op ons ( mijn vrouw en ik ) salaris. Gister een belletje gehad dat er een foutje was gemaakt en dat er nu 30k te weinig is om het huis te financieren. Ik heb een kennis gevonden die borg kan staan voor dit bedrag. Is het ook mogelijk dat iemand borg staat voor een bedrag die niet familie is van je? En zo ja. Is het mogelijk om dan af te spreken dat de eerste 30 k die wordt afgelost het borg geld is? Ik hoor het graag. Reactie infoteur, 04-03-2014
Beste David,
Iedereen die voor de bank acceptabel is, kan voor u borg staan. In het borgstellingscontract kan worden voor vermeld waarvoor men precies borg staat en voor hoe lang. Dat vraagt wellicht een aanpassing van dit contract en de aanpassing zal in overleg met de bank worden opgesteld (kortom, de bank moet wel willen meewerken want meestal is er een standaard tekst die kan worden aangepast).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Melanie, 24-01-2014
Mijn vriend zijn moeder heeft +/- 10 jaar geleden gevraagd of hij borg wil staan bij zijn moeder. Zij kon dit huis zelf niet alleen betalen en mijn vriend zat toen in dienst en verdiende op dat moment genoeg. Nu woon ik samen met mijn vriend en wij kunnen nu niks omdat mijn vriend borg staat bij zijn moeder. Wij willen dat hij van die borgstand af komt. Kan dat? Zoja hoe? Is hij ook aansprakelijk voor de schulden? Graag hoor ik meer. Alvast bedankt! Met vriendelijke groet. Melanie Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Melanie,
1. De borgstelling is een afspraak tussen uw vriend en de bank. Met toestemming van de bank kan de borgstelling worden opgeheven, maar het is maar de vraag of de bank dat doet zonder de hypotheek stop te zetten.
2. Het contract van de borgstelling bepaalt waarvoor hij precies aansprakelijk is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nicole de Graaf, 22-01-2013
Beste Zeemeeuw,
Ik sta samen met mijn man borg voor de aangekochte auto van mijn stiefzoon. Hij had indertijd geen vast contract en heeft dat nu wel.
Ik wil graag van het borgstaan af, is dit mogelijk? En hoe?
Alvast bedankt,

Hartelijke groet,
Nicole Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Nicole de Graaf,
Als u contract hebt getekend waarin u borg staat, kunt u daar alleen vanaf als de bank of autobedrijf daarmee akkoord is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karina, 29-12-2012
Beste zeemeeuw, wij hebben 2 jaar geleden een huis gekocht en mijn vader heeft daarvoor meegetekend omdat mijn vriend in zijn 1e 3 jaar van zijn onderneming zat. En hij wist dat wij het gemakkelijk konden betalen.
Nou hebben wij een nieuwbouw huis op het oog alleen zit ik nu in mijn 1e 3 jaar van mijn onderneming. Dus hebben we denk weer een handtekening voor garant staan van mijn vader nodig voor ze3kerheid van de bank. Ons hypotheek bedrag nu is 235000 euro en denk ik het ergste geval ALS we het verkopen dat we erin deze tijd 200000 voor krijgen dus ga uit van een restschuld van 35000 euro. Het nieuwbouw huis is 295000 euro. Mijn vriend zijn bedrijfje loopt mega goed in de bestratingen en gas en water fittingen waar mega veel werk in is omdat er mensen te kort zijn overal. dus goede vooruitzichten. ook is hij met anderhalf jaar met zijn opleiding klaar en dan gaat het uurloon omhoog en zal hij rond bruto 65000 per jaar verdienen. dus dan kan hij de hypotheek zelfs alleen dragen. dus betalen kunnen we het makkelijk eigenlijk allemaal. nou is alleen mijn vraag denk u dat als mijn huis verkocht is dat wij een hypotheek zullen krijgen met borgstelling voor 3 jaar van mijjn pa?

Hoop snel van u te horen.
mvg karina Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Karina,
U hebt inclusief restschuld en wat kosten circa 335.000 euro nodig als de 295.000 euro die u noemt inclusief btw is. Dat zal op het randje zitten van wat als hypotheek haalbaar is, als we over een vast inkomen van 65.000 euro spreken. Wordt dus moeilijk. Wellicht dat de borgstelling voldoende steun biedt, maar daarvoor kunt u het beste met een paar banken overleggen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lisa, 27-11-2012
De ouders van mijn (inmiddels ex) vriend staan garant. Deze garantstelling kan er af alleen hebben we de officiële bevestiging nog niet binnen. Wat nu als we het huis met verlies verkopen en dus beide met een restschuld zitten. Eist de bank dit bedrag dan meteen bij zijn ouders of doen ze dit pas als wij verzuimen te betalen? Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Lisa,
1. De garantiestelling en borgstelling gaan er alleen vanaf als de bank daarmee instemt.
2. Belangrijk is waarvoor de ouders borg staan. Voor de betaling van de hypotheek of ook voor een restschuld bij verkoop? Dit staat in het contract van de borg vermeld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erik, 02-11-2012
Beste,

Ik kan het nergens vinden op internet, maar wat als je vader borg staat voor jou en je vrouw (de hypotheek van je huis) en komt te overlijden.

Dan hoef je toch niet je huis uit wanneer jij en je vrouw zelf al bijna 9 jaren netjes de hypotheek betalen zonder hulp van je vader?

Met vriendelijke groeten,
Erik Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Erik,
Als uw vader komt te overlijden kan de bank een hypotheek heroverwegen, omdat er minder zekerheid is. Zeker als het altijd goed is gegaan, hoeft u geen drastische maatregelen te verwachten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cd, 13-04-2012
Wat tedoen als je kind het huis verkoopt daar wij borg voor staan en zij blijft met een rest schuld zitten blijven wij dan nog aansprakelijk? Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Cd,
Als u borg staat voor de hypotheek, bent u ook aansprakelijk te stellen voor de restschuld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mp, 02-09-2011
Krijgt degene die borg staat ook een bkr registratie? Ik weet dat ze bij het bkr gaan checken of iemand wel garant kan staan, maar krijgt hij/zij ook echt een registratie? Of alleen de 'hoofdlener'? Bedankt! Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Mp,
Als iemand garant gaat staan voor een lening, zal de lening ook op diens worden geregistreerd bij het BKR en zal betrokkene mee moeten tekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tess, 31-07-2011
Hoe zit het als je moeder je vraagt om borg te staan voor een lening aan je broer middels 2de hypotheek op het ouderlijk huis waar ze nog steeds in woonde? (vader al overleden)
Dit is mij nl. jaren geleden overkomen. Ik ben daar mee accoord gegaan maar heb er nadrukkelijk bij vermeld, dat ik eventueel alléén op mijn kindsdeel aansprakelijk gesteld kon worden.-(het bleek achteraf dat mijn andere broers en zusjes hiervan niet op de hoogte waren gebracht-). Toen mijn moeder, vele jaren later, haar huis verkocht omdat ze in 'n aanleunwoning ging wonen, bleek dat mijn broer àl die jaren de rente niet had betaald. Mijn andere broers en zusjes hebben toen een bedrag gehad van ongeveer 25.000,-. met uitzondering van mijn broer, die had al gehad, maar ik kreeg 20.000,- mìnder omdat ik borg heb gestaan en hij zijn verplichtingen niet was nagekomen. Vond ik wel zuur, maar ja, mam had dat kennelijk zo gewild. Er is toen een nieuw testament gemaakt, want mijn moeder wilde die lening aan mijn broer verder kwijtschelden en mijn borgstelling zou daarmee automatisch komen te vervallen. Nu is mam op 104 jarige leeftijd overleden en blijkt er nog geld te zijn. Na verdeling zou ieder van ons nog ongeveer 8.000 krijgen. Nu blijkt echter dat mijn moeder het schuldbedrag aan mijn broer heeft "gelegateerd" mèt rente (en dat is heel veel, gezien de hoge leeftijd die ze heeft gehaald). Nu ziet het er dus naar uit dat mijn broer bijna alles erft en de andere kinderen weinig of niets (inclusief ondergetekende) Dubbel zuur, omdat mijn broertje er momenteel financieel veel beter voor staat dan ik. Mijn vraag: heb ik in deze het juridische recht om het geld dat ik destijds vanwege mijn borgstelling van mijn kindsdeel heb moeten afstaan nu van hem terug te vorderen? Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Tess,
U hebt minimaal recht op uw legitieme portie. Zolang dat bedrag niet is aangetast, was u moeder vrij om te doen wat ze wilde:

https://wetenschap.infonu.nl/recht-en-wet/32195-wat-is-bij-overlijden-de-legitieme-portie.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 11-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.