Extra hypotheek voor uw kind nemen

Extra hypotheek voor uw kind nemen Geld lenen aan een kind, vele ouders doen dit. Een extra hypotheek afsluiten voor een kind is eveneens toegestaan. Bovendien mag u in 2022 tot bijna107.000 euro belastingvrij geld schenken. Lenen met de hulp van de ouders wordt zo zeer aantrekkelijk. Ook een woning kopen voor een kind kan, maar hoe werkt deze familiebank fiscaal uit voor ouder en kind? Steeds meer starters kunnen de helpende hand van hun ouders goed gebruiken, omdat een eigen huis kopen zonder hulp te duur wordt. U mag dus eenmalig belastingvrij geld aan uw kind schenken, wanneer het geld bestemd was voor de aankoop of verbetering van een eigen woning.

Starten op de huizenmarkt

Omdat de huizen in ons land over het algemeen duur zijn, is starten vaak geen eenvoudige zaak. Bij de aanschaf van vastgoed komen bovendien nog vele aanvullende kosten kijken. Denk daarbij niet alleen aan de notariskosten, maar ook aan de verzekeringen en dergelijke. Vele starters zijn daarom blij met wat financiële hulp van de ouders.

Koopgarant-regeling

Met de Koopgarantregeling bieden corporaties in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en binnenkort Amsterdam de helpende hand. Het maakt het kopen van een eigen huis voor velen betaalbaar.

Financiële hulp ouders, garant staan voor een kind

Die financiële hulp kan op vele manieren worden geboden. Ouders kunnen zich desgewenst financieel garant stellen voor een deel van de lening die een kind aangaat. Sommige banken zijn anders niet eens bereid tot het verlenen van een hypotheek. Nadeel is dat als uw kind met betalen verzaakt, u ook verantwoordelijk bent en zelf over de brug moet komen.

Belastingvrije schenking bij woning kopen kind

Wie beter bij kas is kan een schenking doen bij de aankoop van het huis of zelf een huis kopen voor zijn kind. Een andere mogelijkheid is zelf een lening aan te gaan en de lening onder voorwaarden door te sluizen naar uw kind. De fiscus faciliteert dit al jaren. Dit loopt in 2021 op tot 105.302 euro bij besteding van dit geld aan de eigen woning, in 2022 is dit bijna 107.000 euro. De schenkingsvrijstelling eigen woning kan dus zeer aantrekkelijk voor u zijn.

Extra hypotheek op vastgoed en de belastingdienst

Stel u besluit een extra hypotheek op uw eigen huis te nemen. Stel bovendien dat u dat geld dan weer uitleent aan uw kind en hij of zij u daarvoor een (lagere) rente betaalt. Wat betekent dat dan fiscaal voor u? In box 3 worden hypotheek en vordering op uw kind tegen elkaar weggestreept, terwijl de ouder geen hypotheekrenteaftrek heeft.

Maak duidelijke afspraken met uw kind

U doet er goed om de afspraken met uw kind op papier te zetten. Liefst bij de notaris. Allereerst geldt dat, omdat u de extra hypotheek niet voor uw eigen huis benut, u de hypotheekrente niet van uw inkomen kunt aftrekken. Dit voordeel loopt u dus mis. Wel hebt u als voordeel dat de lening aan uw kind in mindering kan worden gebracht op uw vermogen in box 3. Er vanuit gaande dat uw vermogen in box 3 de lening flink overstijgt, behaalt u hier een voordeel van 1,2% over de doorgesluisde lening. Dat betekent dat de netto hypotheekrente die u uiteindelijk betaalt, gelijk is aan de betaalde hypotheekrente minus de 1,2% over de lening minus de door uw kind aan u betaalde rente op de lening.

De fiscale gevolgen voor uw kind in 2021 en 2022

Uw kind kan de lening bij de belastingdienst opvoeren als financiering voor het gekochte huis en dus de betaalde rente en eventuele aanvullende kosten, zoals de notariskosten, aftrekken van de belasting. De lening valt voor het kind namelijk in box 1. De ouders kunnen de hypotheekrente zelf niet aftrekken van de fiscus.

Huis kopen met hulp ouders in 2021 en 2022

Ook kunnen ouders garant staan of samen met een kind een huis kopen. U kunt een huis in uw bezit natuurlijk ook aan uw kinderen verhuren. Mogelijkheden te over dus. Maak wel duidelijke afspraken met elkaar.

Woning kopen voor uw kind

Al met al kunt u als ouders dus:
  • Uw hypotheek verhogen en dat lenen aan uw kind. Uw kind krijgt de hypotheekrenteaftrek en uw een rentevergoeding.
  • U kunt borg staan voor uw kind bij het afsluiten van een hypotheek.
  • U kunt een huis kopen en dat weer verhuren aan een kind, maar dan is door de verhuur de hypotheekrente bij u niet aftrekbaar.
  • U kunt eenmalig forse bedragen belastingvrij schenken aan een kind waardoor de financiering van het huis toch nog haalbaar wordt.

Slot extra hypotheek voor uw kind in 2021 of 2022

Welke rente u met uw kind afspreekt en welke lening voor u geschikt is, is individueel bepaald. In vele gevallen springen ouders en kind er goed uit door de fiscale voordelen en doordat het verkrijgen van een koophuis zo mogelijk wordt gemaakt. Een win win situatie en daar is het allemaal toch om begonnen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen van ouders en familieGeld lenen van ouders en familieKinderen lenen regelmatig geld bij hun ouders of andere familieleden. Zij kiezen in 2022 voor deze familiebank en famili…
Huis huren van oudersHuis huren van oudersEen huis kopen is niet eenvoudig en voor het huren van een woning bestaat vaak een hele wachtlijst. Maar een kind kan oo…
Kruislings schenken: extra groot belastingvoordeelKruislings schenken: extra groot belastingvoordeelDe vrijstellingen bij schenken kunnen groot zijn, zeker als de begunstigde jonger is dan 40 jaar. De schenkingsvrijstell…
De hypotheekrente van uw kind betalenDe hypotheekrente van uw kind betalenEen ouder kan ervoor kiezen om de hypotheekrente van de woning van een kind te betalen. Voor een aantal maanden, een maa…

Vastgoed & verkoop uw huis en ontvang daarvoor een lijfrenteVastgoed & verkoop uw huis en ontvang daarvoor een lijfrenteEn viager of viagère verkopen in plaats van een omgekeerd woonkrediet. Wat is dat? Benut de meerwaarde en overwaarde van…
Woning en makelaar zoeken op huizenzoekerWoning en makelaar zoeken op huizenzoekerU wilt een woning of ander vastgoed kopen, maar hoe gaat u dat aanpakken. Er zijn vele makelaars in vastgoed, zowel voor…
Reacties

Nijboer, 28-08-2019
Beste Zeemeeuw

Allereerst bedankt voor Uw reactie
Het is me echter nog niet helemaal duidelijk zou U me dmv van een rekenvoorbeeld nog eens uitleg kunnen geven.
bvd

Annie Reactie infoteur, 30-08-2019
Beste Nijboer,
Stel de vordering bedraagt 75.000, moeder overlijdt en er zijn alleen twee kinderen erfgenaam. Dan erft u een vordering van 37.500 op uw broer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nijboer, 18-08-2019
Beste redactie

In 2006 heeft mijn moeder (alleenstaand) de overwaarde van haar eigen huis benut om mijn broer te helpen aan een hypotheek voor de aanschaf van een horeca pand. De hypotheek is afgesloten bij de Rabobank. Afgesproken werd dat mijn broer zo snel mogelijk de lening van 75000 euro zou terug betalen, hier is echter niets van terecht gekomen, Wel betaald mijn broer maandelijks de rente over het bedrag. Over de constructie en terugbetaling etc. zijn geen zaken op papier gezet (bij notaris) Nu is mijn vraag wat gebeurt er met deze schud van mijn broer bij overlijden van mijn moeder. De erfgenamen zijn ondergetekende en 2 broers.

Annie Reactie infoteur, 21-08-2019
Beste Nijboer,
De schuld van uw broer is een vordering van uw moeder op uw broer en dus onderdeel van haar vermogen. Elke erfgenaam erft van deze vordering een deel. U krijgt dus een vordering op uw broer en de schuld van uw broer wordt kleiner door de erfenis. Uw moeder kan overigens in een testament anders bepalen. Wellicht kan de vordering worden uitgeruild tegen andere bestanddelen uit de erfenis.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Stolk, 12-09-2018
Wat gebeurt er met de extra hypotheek aan een kind als 1of beide ouders overlijden? Reactie infoteur, 13-09-2018
Beste W. Stolk,
Wat er bij overlijden van een ouder met een hypotheek aan een kind gebeurt, hangt af van wat is afgesproken in de leningovereenkomst en wat er in het testament staat. Is daarin niets geregeld, dan geldt de wettelijke vererving. De langstlevende ouder erft alles en de kinderen hebben een vordering op de ouders, aan de hypotheek hoeft niets te veranderen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erik, 05-07-2017
Ik wil graag mijn eerste huis kopen, maar qua hypotheek kom ik nogal wat tekort. Mijn moeder (65 en weduwe) heeft het huis vrij op naam. Kan zij vanuit deze situatie een hypotheek afsluiten voor bijvoorbeeld 60.000,- en dit gebruiken als schenking aan mij voor een aan te schaffen huis? Reactie infoteur, 07-07-2017
Beste Erik,
Dat kan op zich wel, maar banken geven niet graag een hypotheek aan iemand die ouder is dan 65 jaar. Bovendien kan het zijn dat de bank dan eist dat de hypotheek ook weer binnen een paar jaar is terugbetaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marion den Hartog, 13-04-2017
Ik wil een koopgarantwoning kopen voor mijn zoon, dit betekent zelfbewoningsplicht en dat mag dan ook mijn zoon zijn. Maar mag ik het dan wel aan hem onderverhuren zodat hij huurtoeslag aan kan vragen? Reactie infoteur, 14-04-2017
Beste Marion den Hartog,
U mag een koopgarantwoning niet verhuren:

http://financieel.infonu.nl/hypotheek/67557-de-koopgarant-regeling-voor-een-betaalbaar-eigen-huis.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 15-02-2017
Mijn relatie (niet getrouwd geen samenlevingscontract) is sinds enkele maanden beeindigd. Nu wilt mijn ex-partner in het huis blijven wonen die op beide namen staat en waarvoor wij beide een hypotheek hebben afgesloten. Aangezien hij het volledig woonrecht heeft betaalt hij de volledige vaste lasten op het huis tot dat het huis op zijn naam komt te staan. Is het voor mij mogelijk om een andere hypotheek af te sluiten om zo snel mogelijk weer aan een woning te komen? Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 16-02-2017
Beste Sandra,
De bank zal zien dat er al een hypotheek op uw naam staat en zal daarom willen weten hoe dat komt en voor hoe lang dat het geval zal zijn. Voorts speelt de hoogte van uw inkomen een belangrijke rol bij het besluit van de bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Thijs, 28-02-2016
Ik ben woonachtig op Curacao en ik wil proberen dat mijn moeder een hypotheek op haar (afbetaalde) woning neemt en een lening aan mij verstrekt. Wat zijn de gevolgen voor haar als 1. zij haar woning verkoopt en een nieuw huis koopt 2. komt te overlijden, en dan de gevolgen voor mijn twee broers. 3. is het onderpand de woning op Curacao of haar woning? Reactie infoteur, 29-02-2016
Beste Thijs,
Als uw moeder een hypotheek wil afsluiten, moet ze vooraf aangeven welke woning daarbij het onderpand is. Als uw moeder u een lening geeft, komt ook die lening bij overlijden in de verdeling van de erfenis, ook een vordering is immers vermogen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jitske, 11-01-2015
Mijn man staat ingeschreven bij het BKR in Tiel door zijn ex, maar nu moeten wij nog 2,5 jaar wachten tot dat wij BKR registratie vrij zijn maar dat duurt ons te lang en nu willen wij natuurlijk dolgraag een huisje kopen met onze kinderen.
maar nu hij bij het BKR staat ingeschreven keuren de meeste banken het gelijk af en kun je niks anders dan wachten tot de registratie afgelopen is. mijn man heeft vast werk en een netjes inkomen en hebben wij het wel ruim qua inkomens.
nu is mijn vraag of je ook een hypotheek kunt krijgen als je ouders borg staan of een schenking doen.
dus die staan dan garant voor je als je het niet red, zouden de banken het dan wel goedkeuren?

ik hoor graag van u. Reactie infoteur, 12-01-2015
Beste Jitske,
Vervelend. Een bank bekijkt ook in hoeverre de lasten voor u betaalbaar zijn. Met een schenking worden die lasten kleiner. Met borg staan wordt het risico kleiner (uw ouders lopen wel risico). Onder die omstandigheden kan een bank een hypotheek verstrekken, maar niet elke bank zal dat doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bri, 21-10-2013
Ik had een vraag mijn ouders willen graag bij ons in de buurt wonen maar omdat ze niet zo snel een huis krijgen (huren) en toch op leeftijd zijn willen ze niet kopen! Kan ik een 2de hypotheek nemen om voor mijn ouders een huis te kopen en dat mijn ouders gewoon een vast bedrag per maand wat de hypotheek kosten zijn aan ons betaal!
Ik hoor het graag Reactie infoteur, 22-10-2013
Beste Bri,
Dat kan alleen als uw inkomen dat toelaat, de bank moet immers wel willen meewerken. Vaak is het bij een hypotheek ook nog zo dat een bank verhuur verbiedt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. Slappendel, 17-02-2013
Mogen ouders ook een hypothecaire lening verstrekken aan hun kind voor de betaling van een restschuld, dat is voortgekomen uit het verschil tussen de verkoop van zijn huis en de op het huis rustende hypotheek. Mag het kind vervolgens de te betalen rente aftrekken van de belasting.

Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 17-02-2013
Beste L. Slappendel,
U mag een hypothecaire lening verstrekken en de rente is 10 jaar aftrekbaar (het mag ook een gewone lening zijn):

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/108867-ook-hoge-rente-lening-restschuld-fiscaal-aftrekbaar.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Lecomte, 23-08-2012
Wat is de minimum leeftijd van dat kind? Mag het ook het huis van zijn ouders kopen? Reactie infoteur, 23-08-2012
Beste R. Lecomte,
De minimum leeftijd om als kind zelf een hypotheek te kunnen afsluiten bij een bank is 18 jaar. Een kind mag met toestemming van ouders of voogd een huis kopen. Ouders mogen een kind geld lenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carla, 16-03-2012
Ik ben gescheiden. Mijn vader en moeder 80 en 76 jaar willen me helpen bij het aankopen van een ander huis middels een 2de hypotheek op hun huis te nemen! Wat zijn hiervan de nadelen voor mijn ouders?

Met vriendelijke groet, Reactie infoteur, 16-03-2012
Beste Carla,
Het nadeel voor uw ouder is vooral dat als het huis moet worden verkocht de bank de eerste schuldeiser is omdat de hypotheek van uw ouders een tweede hypotheek is:

http://www.financieel.infonu.nl/hypotheek/13465-hypotheek-de-rangorde-van-hypotheken.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. Lips, 18-04-2010
Ik ben gescheiden en 51. Mijn 81-jarige vader wil me helpen bij het aankopen van een ander huis middels een lening. Uiteraard gaan we alles regelen bij de notaris en zijn mijn 2 broers het er dik mee eens dat vader mij als dochter helpt. Wat gebeurt er binnen deze constructie als hij komt te overlijden? Reactie infoteur, 18-04-2010
Beste K. Lips,
1. Als u een lening sluit bij uw vader krijgt uw vader daarmee een vordering op u.
2. Deze vordering maakt deel uit van het vermogen van uw vader. Bij zijn overlijden krijgen uw broers en u een kindsdeel van deze vordering.
3. U krijgt van uw lening dan op papier 1/3 deel terug, zodat u nog 2/3 lening hebt. Deze 2/3 kan dan weer worden weggestreept tegen eventueel ander te erven vermogen.
4. Het betekent dus ook dat boven de vrijstelling erfbelasting over uw lening moet worden betaald.
5. Per testament kan worden geregeld dat de lening komt te vervallen, maar ook dan moet er erfbelasting over worden betaald.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ben Maat, 12-11-2009
1. Ik heb elders vernomen dat de hypotheek aan een kind verstrekt wel degelijk in box III belast blijft en dat 1,2 % belasting over het geleende bedrag blijft.
2. Heeft u een model-overeenkomst voor een ouder-kind hypotheek beschikbaar, als het niet via de notaris maar onderhands tot stand gebracht wordt?
Hartelijk dank Reactie infoteur, 12-11-2009
Beste Ben Maat,
1. Wat betreft de heffing in box 3 is van belang hoe u het aanpakt:
a) Als u van uw vermogen geld leent aan uw kind, krijgt u daar een vordering op uw kind voor terug, waardoor het vermogen in box 3 onveranderd blijft.
b) Als u een extra hypotheek neemt voor een tweede huis, het huis van uw kind, vermindert het vermogen in box 3 met deze hypotheek.

2. Ik heb eerder wel een modelovereenkomst opgesteld voor onderhands lenen aan een kind. Daarvoor verwijs ik u naar het artikel:

http://financieel.infonu.nl/lenen/19976-een-modelovereenkomst-voor-onderhands-lenen-aan-uw-kind.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-10-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.