Tips bij kopen van een nieuwbouwwoning

Tips bij kopen van een nieuwbouwwoning Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, of je bent van plan om een nieuwbouwwoning te kopen zit je met allerlei vragen. De vragen die kopers of potentiële kopers van nieuwbouwwoning hebben dan betrekking tot de afbouwgarantie, het contract, bouwdepot, bouwrente, aanbod gunstige rente. Ook wanneer je een nieuwbouwwoning nog niet klaar is, terwijl je oude huis nog niet verkocht is, zul je vragen hebben.

Nieuwbouwwoning gekocht, aannemer failliet

Afbouwgarantie

Faillissementen van aannemers komen procentueel vaker voor bij economische crisis en dit vormt een groot risico voor kopers van een nieuwbouwwoning. Nieuwbouwprojecten komen tot stilstand bij een economische crisis met alle gevolgen van dien voor de koper. Gelukkig is er de afbouwgarantie. Het is aan te raden, om geen nieuwbouwhuis te kopen zonder afbouwgarantie van de aannemer. De aannemer sluit hiervoor een afbouwverzekering af. In de praktijk blijkt, dat dit niet een vanzelfsprekende gang van zaken is. Slechts 35% van de aannemers heeft zo'n afbouwverzekering afgesloten en garandeert de koper zodoende dat het nieuwbouwhuis ook wordt afgebouwd wanneer de aannemer failliet gaat (afbouwgarantie). De koper moet er dus niet automatisch van uit gaan, dat er sprake is van afbouwgarantie. Voordat de woning gekocht wordt, moet de koper weten of er gewerkt wordt met afbouwgarantie. De koper moet daadwerkelijk een waarborgcertificaat in handen krijgen.

Contract valt onder GIW

Wanneer je contract valt onder Garantie Instituut Woningbouw, dan kun je contact met deze instelling opnemen wanneer de nieuwbouwwoning niet dreigt te worden afgebouwd. De GIW brengt tot stand dat de nieuwbouwwoning alsnog wordt afgebouwd.

Nieuwbouwwoning en bouwdepot

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning heb je te maken met een bouwdepotvan waaruit bouwtermijnen betaald worden. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, moet de woning uiteraard nog gebouwd worden. De betaling van de bouw geschiedt in termijnen: een termijn voor de koopsom van de grond, een termijn bij de start van de bouw enzovoorts. Meestal zijn er zes termijnen. Het bouwdepot is als het ware een potje van waaruit de bouwer de nieuwbouwwoning bouwt.

Bouwrente betalen

Tijdens de bouw van de nieuwbouwwoning worden er rentekosten gemaakt, bouwrente. Zo is er ook grondrente: rente die betaald moet worden voor de grond waarop de nieuwbouwwoning gebouwd wordt. Het kan ook zijn dat de nieuwbouwwoning staat op grond waar sprake is van erfpacht. Dan is er sprake van rente over het bedrag voor de koop van de grond met erfpacht. Als je een nieuwbouwwoning koopt terwijl de bouw al begonnen is, dan betaal je uitstelrente. Al met al zijn deze rentes (bouwrente, grondrente, uitstelrente) extra kostenposten waar je als koper van te voren rekening mee moet houden. Neem deze kosten op in de hypotheek (bouwrentedepot). De kosten van deze rentes zijn aftrekbaar, de rente die je over deze kosten in de hypotheek betaalt zijn niet aftrekbaar.

Nieuwbouwwoning kopen met gunstige rente

Wanneer je de nieuwbouwwoning koopt kan het zijn dat de aannemer een aanbieding doet met een lage rente. Dit is de projectrente. Aantrekkelijk, maar slechts geldig voor een beperkte periode. Verdiep je dus vooraf van verplichtingen en voorwaarden die gelden ná de projectrente. Zoek in de hypotheekofferte hoe het zit met de renteontwikkelingen in de periode tussen opmaak offerte en passeren notaris.

Nieuwbouwappartement en VvE

Als je een nieuwbouwappartement koopt ben je mede-eigenaar van gebouw en grond. Het is dan wettelijk verplicht om lid te worden van de Vereniging van Eigenaren en hieraan zijn kosten verbonden in de vorm van servicekosten. De voordelen hiervan zitten in een goede verzekering van het gebouw, onderhoud, herstelwerkzaamheden, reparaties en schoonmaakwerkzaamheden.

Nieuwbouwwoning kopen verstandig? (economische crisis)

Er wordt verwacht dat de prijzen van nieuwbouwwoningen gaan dalen. Het kan verstandig zijn om de dalingen in prijzen van nieuwbouwwoningen aan te zien. Hierin zit wel enig risico, namelijk dat de dalingen niet gaan plaatsvinden. Het aanschaffen van een nieuwbouwwoning is een investering voor lange termijn. Wanneer je je de koop van een nieuwbouwwoning kunt permitteren en je jezelf goed laat informeren gedurende dit hele proces, kun je gerust overgaan tot aankoop.

Nieuwe huis niet klaar, oude woning niet verkocht

Een vervelend probleem: je oude woning is nog niet verkocht en je nieuwe woning is niet klaar. Gelukkig is daar het overbruggingskrediet. Een overbruggingskrediet beslaat meestal een periode van 12 maanden. Meestal is het mogelijk om de periode van het overbruggingskrediet te verlengen. De rente die je betaalt voor het overbruggingskrediet kun je over een periode van twee jaar aftrekken.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwbouw huis kopen zonder risico: afbouwgarantieNieuwbouw huis kopen zonder risico: afbouwgarantieHet kan je zomaar overkomen: je koopt een nieuwbouwhuis en de aannemer gaat failliet. De woning is nog niet afgebouwd. D…
Aannemer failliet garantieAannemer failliet garantieAannemers gaan failliet, ook in 2023 gaan bouwbedrijven failliet. Ook uw aannemer of het bouwbedrijf kan dus failliet ga…
BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%De btw op nieuwbouw bedraagt 21 procent in 2023. Sommige activiteiten in de bouw, zoals de schilder, kunnen onder het la…
Bouwrente: wat is dat?Bouwrente: wat is dat?Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Na het kopen van een woning op papier wordt de koop-aannemingsov…

Eerste huis kopen, uitleg stap voor stapEerste huis kopen, uitleg stap voor stapWanneer je je eerste huis gaat kopen, heb je nog geen starterservaring op de woningmarkt. Het kopen van je eerste huis k…
MoneYou hypotheekMoneYou hypotheekEen aflossingsvrije MoneYou hypotheek afsluiten kan tot 50% van de waarde van de woning. Het is in 2020 allemaal eenvoud…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.