Fiscaal voordelig geld lenen aan uw kinderen: de familiebank

Fiscaal voordelig geld lenen aan uw kinderen: de familiebank Is uw kind binnenkort van plan om een hypotheek af te sluiten voor een koopwoning of een verbouwing? En heeft u wat geld achter de hand wat u voorlopig nog niet nodig heeft? Dan is het waarschijnlijk voordelig om dit aan uw kind uit te lenen. U kunt dan een hogere rente krijgen dan bij de bank en de betaalde rente is voor uw kind gewoon aftrekbaar.

Hoe werkt het?

U leent uw kind bijvoorbeeld 10.000 euro om de verbouwing van de badkamer te financieren. U komt overeen dat uw kind hiervoor 6% rente betaalt. Dit is per jaar 600 euro, of 50 euro per maand. Uw kind kan dan elk jaar 600 euro aftrekken van zijn belastbaar inkomen, waardoor hij netto ongeveer 250 euro zal terugkrijgen. De rente is voor u echter onbelast. U betaalt alleen 1,2% vermogensrendementsheffing, maar die moest u ook al betalen als u het geld op de spaarrekening had staan.

Het is zelfs voordelig om uw kind een zo hoog mogelijke rente in rekening te brengen. Voor uw kind levert dit immers meer fiscaal voordeel op. De belastingdienst zal echter geen rente van bijvoorbeeld 10% accepteren. U kunt ongeveer een kwart meer rente vragen dan dat banken vragen voor een vergelijkbare lening. Als de gemiddelde rente voor 5 jaar rentevast onder NHG bijvoorbeeld 6 procent is, dan kunt u tot maximaal 7,5% vragen.

Ook als u afsluitprovisie in rekening brengt aan uw kind, is deze voor u onbelast en voor uw kind aftrekbaar. Het kan dus zeer voordelig zijn om uw kind 1,5% afsluitprovisie in rekening te brengen (meer kan ook, maar maximaal 1,5% en 3.630 euro is aftrekbaar).

U kunt uw kind ook af en toe een deel van de betaalde rente terugschenken. Per jaar kunt u uw kind 4.479 euro schenken (bedrag 2008), zonder dat daar schenkingsrecht over betaald moet worden. Hierdoor kunt u het voordeel met uw kind delen. Zorg er wel voor dat uw kind de rente ook daadwerkelijk aan u betaalt. Als u uw kind de rente kwijtscheldt, dan is deze rente voor uw kind niet meer aftrekbaar.

Voordelen

Deze ‘familiebank’ heeft voor u en uw kind dus een aantal voordelen. Uw rente zal hoger zijn dan de rente die u van de bank gekregen zou hebben. Daarnaast heeft uw kind nog steeds recht op de hypotheekrenteaftrek. Indien u een deel van de rente terugschenkt aan uw kind, kan de lening ook voor uw kind voordeliger zijn dan een hypotheek bij de bank.

Een ander voordeel is dat u niet naar de notaris hoeft om de geldlening vast te leggen. Als uw kind anders naar de notaris had gemoeten voor een hogere inschrijving van de hypotheek, dan scheelt dit uw kind in de kosten.

Mogelijk kunt u met uw lening ook voorkomen dat uw kind een topopslag moet betalen voor de hypotheek bij de bank. Als uw kind tot 125% van de executiewaarde van het huis bij de bank moet lenen, dan zal de bank daar een risico-opslag voor vragen.

Waarop letten?

Ondanks alle voordelen zijn er wel een aantal punten waar u op moet letten. Uiteraard moet u het geld dat u uitleent voor een langere tijd niet nodig hebben. Uw kind zal u waarschijnlijk niet zomaar terug kunnen betalen als u het geld ineens weer nodig heeft.

Als u meer kinderen heeft, dan moet u er rekening mee houden dat zij later misschien ook een huis gaan kopen. Heeft u dan wel genoeg om hen ook geld te kunnen lenen? Anders zou dit voor de andere kinderen erg zuur kunnen zijn.

Overeenkomst registreren

Als u besluit om uw kind geld te lenen, dan is het verstandig om een overeenkomst te maken en deze bij de belastingdienst te registreren. In de overeenkomst staan gegevens over de lening: de namen van u en uw kind, het bedrag, rentepercentage, wanneer de rente betaald wordt, enz. Op internet zijn hiervoor verschillende modelovereenkomsten te vinden.

U kunt een getekende overeenkomst opsturen naar een belastingkantoor bij u in de buurt. Vermeld dan ‘ter registratie’ op de overeenkomst. Na enkele weken ontvangt u uw overeenkomst weer terug en heeft u een officieel bewijs dat uw kind een geldlening bij u heeft afgesloten.
© 2008 - 2024 Arjen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen van ouders en familieGeld lenen van ouders en familieKinderen lenen regelmatig geld bij hun ouders of andere familieleden. Zij kiezen in 2022 voor deze familiebank en famili…
Wat is een familiebank hypotheek?Banken gaan steeds meer eisen stellen bij het verstrekken van een hypotheek. De spaarrente is op dit moment dermate laag…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Een huis kopen zonder hypotheek, op drie manierenEen huis kopen zonder hypotheek, op drie manierenEen huis kopen zonder een hypotheek bij een bank kan voordelig zijn. Wanneer je voldoende eigen geld hebt, of als je gel…

Dubbele maandlastenHet aankopen van een andere koopwoning betekent vaak dat u een bestaande woning moet verkopen. Koopt u een ander huis zo…
Opbouw rentetarief hypotheekOpbouw rentetarief hypotheekHoe komt een rentetarief bij een bank of geldverstrekker tot stand en waar zitten de verschillen in. Soms moeten banken…
Bronnen en referenties
  • Stappenplan ‘familiebank’, FiscAlert juni 2007, jaargang 13, nr 6, pag. 20
Reacties

Jan van Ees, 17-01-2010
Onze zoon gaat voor het eerst (35) een flatje kopen van pm 90000 euro.wij geven hypoteek voor 100000 en heeft zelf geen geld hoeveel procent rente mogen wij rekenen. Reactie infoteur, 28-01-2010
Hallo Jan,

U mag een kwart meer rente vragen dan de banken voor een vergelijkbare hypotheek (zelfde rentevastperiode, zelfde percentage van de executiewaarde) vragen.

Bijvoorbeeld: Als de banken voor 10 jaar rentevast bij 125% van de executiewaarde gemiddeld 5,6% vragen, dan mag u maximaal 1,25 x 5,6% = 7,0% vragen.

Op internet kunt u rentepercentages van verschillende aanbieders vergelijken.

Diana, 16-01-2010
Stel dat ik voor een dergelijke lening zelf een (2e) hypotheek moet afsluiten met een variabele rente van circa 4 % en ik leen het hele bedrag door? 100.000 aan mijn kinderen (het bedrag valt binnen de overwaarde van mijn huis). Is het dan nog steeds fiscaal aantrekkelijk of geldt dat alleen bij "eigen"geld? Reactie infoteur, 28-01-2010
Hallo Diana,

In deze constructie is de rente die u zelf betaalt voor de 2e hypotheek niet aftrekbaar. De enige manier dat deze constructie nog voordelig voor u en/of uw kinderen kan zijn, is door een relatief hoge rente aan uw kinderen te vragen en een deel terug te schenken.

Als de banken voor een vergelijkbare hypotheek (zelfde rentevastperiode en percentage van de executiewaarde) bijvoorbeeld 6% vragen, dan kunt u tot 7,5% aan uw kinderen vragen. Het voordeel van een hogere rente is dat uw kinderen meer renteaftrek hebben. U kunt de extra 1,5% gewoon weer terug schenken, maar uw kinderen kunnen nog steeds de volledige 7,5% rente aftrekken.

Ik raad u wel aan om een dergelijke constructie eerst met een hypotheekadviseur te bespreken.

Gonny Meijer, 15-11-2009
Is het mogelijk om een renteloze lening van bijv. 20.000 euro aan een kind te geven en die in 5 jaar af te boeken als jaarlijkse schenking? Wat zijn de voor- en nadelen? Reactie infoteur, 16-11-2009
Hallo Gonny,

Als ik het goed begrijp, heeft u het over een renteloze lening waarbij ook de aflossing wordt geschonken. Dus de 20.000 euro wordt nooit afgelost? Dan is het eigenlijk een schenking van 20.000 euro. (Mocht ik uw vraag verkeerd geinterpreteerd hebben, dan hoor ik dat graag.)

De belastingdienst zegt het volgende:
"U hoeft pas schenkingsrecht te betalen als u in een periode van 1 kalenderjaar meer dan € 2.734 krijgt geschonken door dezelfde persoon of hetzelfde echtpaar. Als de schenking van uw ouder(s) komt, is het bedrag hoger. Uw ouders mogen u jaarlijks € 4.556 belastingvrij schenken. Tussen uw 18de en uw 35ste verjaardag mag u zelfs eenmalig € 22.760 belastingvrij van uw ouders ontvangen."
(bedragen zijn uit 2009).

In uw geval zou dit eenmalig mogen als uw kind tussen 18 en 35 jaar is. Hierover dient uw kind dan wel aangifte te doen.

Jannie Noort, 19-08-2009
Vraag: ik heb mijn kind? 6.000,= geleend voor het aflossen van zijn creditcards. Ik wil de lening schriftelijk vastleggen en door beide partijen laten tekenen. Voor de aflossing daarvan hoef ik geen rente te ontvangen. Is dit mogelijk?
Mijn andere kind wil ik wanneer ik de erfenis, van mijn nu nog levende ouder, heb ontvangen ook een lening geven zonder rente om schulden af te lossen. Er is dus geen sprake van hypotheekrenteaftrek. Ik wil wel weten of er eventuele consequenties zijn. Reactie infoteur, 05-09-2009
Hallo Jannie,

Een lening zonder rente is inderdaad mogelijk. Het is wel verstandig van tevoren de leningovereenkomst bij de belastingdienst te registreren, omdat de belastingdienst het overmaken van 6000 euro anders als schenking kan zien. Met een leningovereenkomst die bij de belastingdienst geregistreerd is, kunt u veel makkelijker aantonen dat het om een lening gaat.

Overigens is een renteloze lening ook een vorm van schenking. U vraagt immers minder rente dan gebruikelijk voor een dergelijke lening. In dit geval valt het gebruikelijke rentebedrag echter ruim binnen de schenkingsvrijstelling, dus levert dat geen probleem op.

Henk, 22-07-2009
U schrijft: De rente is voor u echter onbelast. U betaalt alleen 1,2% vermogensrendementsheffing, maar die moest u ook al betalen als u het geld op de spaarrekening had staan. Kun U mij dit nader uitleggen, je betaald toch alleen maar vermogensrendementsheffing over een bedrag dat er werkelijk is en niet over wat ik niet meer heb, want ik heb het toch uitgeleend? Reactie infoteur, 13-08-2009
Hallo Henk,

Ook als je geld hebt uitgeleend, moet je het nog steeds meetellen bij je vermogen. Hoewel het geld tijdelijk niet beschikbaar is, blijft het nog steeds je eigen geld en krijg je het aan het einde van de looptijd terug. Ook zul je normaal gesproken maandelijks rente ontvangen voor deze lening.

Vermogensrendementsheffing is namelijk een belasting op het rendement wat je met je vermogen maakt. De fiscus gaat er (voor het gemak) van uit dat je 4% rendement maakt en rekent hier 30% belasting over. 30% van 4% is 1,2%.

Groet,
Arjen

Jan, 24-04-2009
Hallo, ten aanzien van bovenstaande heb ik een opmerking/vraag.
In bovenstaande situatie is reeds sprake van een hypo bij de bank met woning als onderpand. Hier bovenop komt de lening van ouders, ook voor de woning bedoeld. Moet deze 2e (hypothekaire) lening dan niet bij de notaris vastgelegd worden en moeten niet alle facturen twv de lening overlegd worden van de verbouwing? Immers, consumptieve lening is niet aftrekbaar. Reactie infoteur, 25-04-2009
Hallo Jan,

Hierbij een reactie op je opmerking/vraag. De lening van de ouders hoeft niet bij de notaris vastgelegd worden. (Het is wel verstandig de lening bij de belastingdienst te registreren.) Bij elke lening die is afgesloten voor de aankoop of verbouwing van het huis, is de rente aftrekbaar. Dit geldt niet alleen voor een hypotheek, maar ook voor een niet-hypothecaire lening.

Je moet inderdaad wel kunnen aantonen dat het geld voor de aankoop of verbouwing is gebruikt. Dit doe je door de bonnen/facturen te bewaren. Deze moet je kunnen overleggen als de belastingdienst daar om vraagt.

Groet,
Arjen

Arjen (6 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.