Geen hypotheek meer voor mensen met een BKR codering

Geen hypotheek meer voor mensen met een BKR codering Kon je in het verleden nog bij verschillende hypotheekverstrekkers een hypotheek krijgen, ondanks je BKR-codering. Door de kredietcrisis stopten diverse partijen, zoals Gmac, ELQ, Hypotrust en Sparck met verstrekken van deze non-conforminghypotheek. Dat betekent dat mensen met een BKR-codering in Nederland geen hypotheek meer kunnen krijgen. Maar het betekent ook dat zelfstandigen, freelancers en mensen met een tijdelijke verblijfstatus meer moeite hebben om een hypotheek te krijgen. Met het einde van de hypotheken van Sparck op de Nederlandse markt valt definitief het doek voor mensen die moeilijker een hypotheek kunnen krijgen. Dat zijn niet alleen mensen met een BKR-codering. Zij hielpen ook zelfstandigen, freelancers en mensen met een tijdelijke verblijfsstatus aan een hypotheek.

Sparck, Gmac, ELQ (dochter van Lehman Brothers) en Hypotrust (Quion) waren hypotheekverstrekkers die zich specialiseerden in het verstrekken van hypotheken met een hoger risico. Nu deze gestopt zijn met het verstrekken is het nagenoeg onmogelijk geworden om een hypotheek te krijgen voor mensen die niet in loondienst werken of een schuld hebben. Er zijn nog wel 'normale' hypotheekverstrekkers die een enkele keer bereid zullen zijn een hypotheek te verstrekken aan deze 'moeilijke gevallen', maar die kans is vrijwel nihil.

Kredietcrisis

De oorzaak ligt bij de kredietcrisis. In de Verenigde Staten zijn huizeneigenaren met een dergelijke hypotheek (een risico hypotheek) massaal in betalingsproblemen komen. Daardoor verkeren sommige hypotheekverstrekkers in de problemen en zijn er zelfs al een aantal failliet gegaan. Dit leidde tot koersdalingen wereldwijd.

Lenen

In Nederland zijn er geen problemen met de hypotheken. Maar door deze crisis lenen banken moeilijker geld uit en dat betekent dat de aanbieders van non-conforming hypotheken in Nederland geen krediet meer konden krijgen. Ook het securiseren, het verpakken en doorverkopen, van hypotheken gebeurt niet meer. Dat betekent dat deze hypotheekverstrekkers geen geld meer hebben.

BKR

Dat betekent een groot verschil voor de Nederlandse markt. Vroeger kon je als je geregistreerd stond bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) een hypotheek vaak wel vergeten. Maar gelukkig kwam door een oplossing voor, doordat sommige banken geen moeite hadden met een BKR-codering. Daar stond dan wel een hogere rente tegenover.

Dat er een markt was voor dit soort hypotheken is niet zo raar. Een BKR-codering is immers al snel gemaakt. Postorderbedrijven, maar ook telecombedrijven, staan er om bekend binnen zeer korte termijn hun klanten met betalingsachterstand te laten registreren. Je kunt bij het BKR om verschillende redenen geregistreerd staan. Vanwege een betalingsachterstand (A-codering) of als deze hersteld is (H-codering).

Codering

Naast de codering krijg je vaak een cijfer toegevoegd, zodat je bijvoorbeeld een A1-codering hebt wat betekent dat je een afbetalingsregeling getroffen hebt. Cijfer 2 betekent dat de geldverstrekker het geld heeft opgeëist, cijfer 3 als de schuld of een deel daarvan als verloren wordt beschouwd. Cijfer 4 betekent dat degene met de schulden onvindbaar is.

Tot voor kort waren de A1 en A2 coderingen geen probleem meer, maar dat is dus sinds begin juni 2008 voorbij.

2015

Nu de ergste ellende achter de rug is en de woningmarkt uit het dal klimt, ziet het er weer wat beter uit. Vooral zelfstandigen kunnen, als zij de afgelopen drie jaar een goed inkomen hebben verdiend, een hypotheek krijgen. Het blijft echter een proces dat meer tijd kost dan mensen in loondienst die een hypotheek aanvragen.

Daarom is het verstandig om voordat je een bod doet eerst te gaan praten met een bank of tussenpersoon over de mogelijkheden. Zorg daarnaast voor extra tijd met betrekking tot de ontbindende voorwaarden. Het zal langer duren voordat je zekerheid hebt over een hypotheek.
© 2008 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen: BKR registratie verwijderenHoe kun je een BKR registratie verwijderen? Je kunt dit zelf doen, maar ook met behulp van gespecialiseerde bedrijven. Z…
Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Veel mensen vragen zich af of het nu mogelijk is om geld te lenen bij de bank, wanneer je een negatieve BKR toetsing of…

Huis van één miljoenHuis van één miljoenIndien u over de middelen beschikt kunt u een huis kopen van één miljoen euro. Hoe hoog worden u maandlasten in dat geva…
De Spaarbeter Hypotheek is de betere SpaarhypotheekDe Spaarbeter Hypotheek is de betere SpaarhypotheekBanksparen is het nieuwe slimme sparen en de Spaarbeter Hypotheek van de Hypotheker is een slimme spaarhypotheek. De kla…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.