Wanneer is verkoop woning definitief?

Wanneer is verkoop woning definitief? Ook als u een mondelinge verkoopovereenkomst voor uw woning hebt gesloten, kan in een aantal gevallen de verkoop worden geannuleerd. Boetevrij wel te verstaan. Dan denkt u uw woning voor een mooie prijs te hebben verkocht of denkt de aanstaande koper een mooie woning te hebben gekocht, maar gaat de aan- en verkoop niet door. Hoe zit dat, wanneer is de aan- en verkoop van een woning dan wel definitief? Wat is een coronaclausule?

Verkoop woning gaat niet door


Mondeling akkoord over de verkoop van uw woning

Het is zover, uw woning is verkocht. Dat denkt u tenminste want er is immers een mondelinge overeenkomst met een koper gesloten. En een mondelinge overeenkomst is ook een wettelijke overeenkomst, toch? Onjuist, bij de aan- en verkoop van een woning tussen particulieren, is een mondelinge overeenkomst een mooi begin, maar geen enkele garantie dat de woning ook voor de afgesproken prijs zal worden verkocht. Hoe zit dat?

Wettelijke bedenktijd

De wetgever vindt de aankoop en verkoop van een woning dusdanig belangrijk dat er een wettelijke bedenktijd is die ingaat nadat een voorlopige koopakte is getekend. Met andere woorden, is er nog geen voorlopig koopcontract getekend (en dat duurt soms wel een week), dan hebt u nog niks verkocht of gekocht. En als het voorlopig koopcontract is getekend, dan gaat er ook nog een wettelijke bedenktijd in. Afhankelijk van de dag waarop de koopakte is getekend, is er nog een wettelijke bedenktijd van 3 à 4 dagen waarbinnen zowel de koper als de verkoper van de deal af kunnen zien. Geheel boetevrij.

Koper of verkoper woning bedenkt zich

Denkbaar is dat de koper op meerdere woningen heeft geboden en in de tussentijd een betere deal heeft kunnen sluiten of een betere woning heeft kunnen vinden. Voor de verkoper geldt iets soortgelijks. De verkoper wil misschien toch nog even wachten met verkopen, verwacht misschien een betere prijs te krijgen of heeft al een betere prijs op het oog. Hebben koper en verkoper zich bedacht, dan is er weinig aan de hand. Is er maar één partij die op tijd van de koop of verkoop afziet, dan kan de teleurstelling groot zijn. Maar het mag, het is wettelijk toegestaan, binnen de wettelijke bedenktijd. Binnen de bedenktijd is niets definitief.

Ontbindende voorwaarden

Dan zijn er de ontbindende voorwaarden. Het is voor een koper altijd verstandig om ontbindende voorwaarden in een voorlopige koopakte op te nemen. Bijvoorbeeld dat de koop boetevrij niet doorgaat als de financiering niet rond komt terwijl de koper wel degelijk zijn best heeft gedaan om de benodigde hypotheek te krijgen. Of dat de technische keuring dusdanig tegenvallende resultaten geeft, dat de koper de woning eigenlijk niet meer wil of wellicht voor een lagere prijs. Tal van ontbindende voorwaarden kunnen in een voorlopige koopakte worden opgenomen. De aspirant koper wil zo veel mogelijk voorwaarden om weinig risico te lopen, de verkoper wil het liefste geen enkele ontbindende voorwaarde. Wel of geen ontbindende voorwaarden opnemen is een onderdeel van het onderhandelingsproces. De ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat er nog steeds niets definitief is.

De coronaclausule als ontbindende voorwaarde

In tijden van corona weet u niet zeker of u niet ziek zult worden en de koop van een woning slecht kan uitkomen. De coronaclausule kan uitkomst bieden, voor zowel de koper als de verkoper. Een coronaclausule maakt het mogelijk om de koop respectievelijk verkoop te ontbinden of op te schorten als er een ernstige gezondheidssituatie ontstaat bij koper of verkoper van een woning. Meer algemeen is een medische clausule die nakomen van het contract onmogelijk maakt door een dringende medische reden bij koper of verkoper.

Boete bij ontbindende voorwaarden

Let altijd goed op bij de formulering van de ontbindende voorwaarden. Zijn de voorwaarden volledig ontbindend of kunt u er dan wel onderuit, maar tegen betaling van een boete? Welke voorwaarden zijn voor u als koper belangrijk?

Definitief: wettelijke bedenktijd voorbij en geen beroep op de ontbindende voorwaarden nodig

U zit na enige tijd samen met de tegenpartij bij de notaris. De notaris leest de koopakte voor en stelt de aankopende en verkopende partij een aantal vragen. Is de woning leeg beschikbaar, zijn er nog problemen of kan de aan- en verkoop doorgaan? En dan, pas als de notaris de verkoopakte heeft getekend evenals de koper en verkoper van de woning, ja dan is pas de verkoop definitief. Let wel op met de aankoop van een bedrijfspand of de verkoop aan professionele beleggers, dan kan een mondelinge afspraak wel al voldoende zijn.

Lees verder

© 2019 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koopcontract woning ontbinden: financieringsvoorbehoudKoopcontract woning ontbinden: financieringsvoorbehoudEen woning kopen onder het voorbehoud van een keuring is een standaardclausule in een koopcontract. Wie een woning wil k…
Voorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvendVoorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvendAls je een huis koopt, zal je een overeenkomst moeten ondertekenen. Deze koopovereenkomst wordt ook wel eens de 'voorlop…
Koopovereenkomst ontbinden van hypotheekKoopovereenkomst ontbinden van hypotheekMeestal koop je eerst een huis en daarna vraag je een hypotheekofferte aan. Als duidelijk is hoeveel geld je nodig hebt,…
Een huis kopen naar Amsterdams modelEen huis kopen naar Amsterdams modelWat is een voorlopig koopcontract, wat de ontbindende voorwaarden? Als u een huis wilt kopen, wordt er een voorlopig koo…

Lot Hypotheken als goedkoop alternatiefLot Hypotheken als goedkoop alternatiefLot Hypotheken is in de markt gezet door NIBC die ook via NIBC Direct hypotheken verkoopt. Lot Hypotheken is een prijsve…
Opeethypotheek: de Stekkie inkomensaanvullerOpeethypotheek: de Stekkie inkomensaanvullerVivat en Reaal bieden de opeethypotheek Stekkie aan. Stekkie is een inkomensaanvuller, wat wil zeggen dat u met deze hyp…
Reacties

Doña, 15-01-2020
Hallo Zeemeeuw.
De verkoper ben ik. Reactie infoteur, 16-01-2020
Beste Dofia,
U bent de verkoper, de makelaar moet duidelijk maken wat de situatie is zodat u de koper kunt houden aan de clausules uit het koopcontract.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Doña, 10-01-2020
Hallo.

Aan allen een gelukkig nieuwjaar.

Heb mijn huis in Belgie verkocht via makelaar.
Notaris heeft compromis nagekeken. Opschortende voorwaarde is het bekomen van lening.
Voorschot zal door makelaar op derdenrekening van mijn notaris gestort worden. Staat in compromis. EN staat ook in het contract van mij met makelaar.
Op 24/12/19 laat notaris koper weten dat krediet nog niet binnen is. Blijkt nu dat het voorschot ook nog niet betaald is.
Terwijl notaris verkoper begin oktober naar mijn notaris belde om een afspraak voor verlijden van de akte te maken (!) (Wil toch zeggen dat alles ok is), ben ikzelf eind december zelf overal achteraan moeten gaan.

09/01/20 is de laatste dag voor het verlijden van de akte. (Volgens mijn berekening). Ik heb hier geen bevestiging van.
We hebben niets meer gehoord.
Er moet nu een ingebrekestelling naar koper en notaris verkoper gestuurd.

Wie moet dat doen? Ik heb makelaar (omdat ik in buitenland woon) en notaris maar ik moet alles zelf doen.

En… hoe weet ik nu of notaris niet de akte heeft uitgesteld. Hij kan dat immers.

Wat is taak van mijn notaris hierin?
Moet makelaar verantwoordelijk gesteld voor het niet regelen en doorsturen van het voorschot.

Hoop dat jullie me verder kunnen helpen.

Dank Reactie infoteur, 16-01-2020
Hallo Doña,
Gelukkig nieuwjaar!
Wat een gedoe, de makelaar moet u zo snel mogelijk inlichten over de stand van zaken. In gebreke lijkt me de koper, niet de makelaar. Het voorlopig koopcontract bepaalt wat de gevolgen zijn, en welke boete er betaald moet worden als de koop niet doorgaat. Als het geld er wel is en het een kwestie van een weekje meer is, is er wel uit te komen. Daarom moet eerst de situatie helder zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 10-04-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.