Voorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvend

Voorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvend Als je een huis koopt, zal je een overeenkomst moeten ondertekenen. Deze koopovereenkomst wordt ook wel eens de 'voorlopige koopovereenkomst' genoemd. Er is echter niets 'voorlopig' of 'vrijblijvend' aan deze overeenkomst. Als je de overeenkomst tekent, ben je wel degelijk gebonden aan deze overeenkomst. Op enkele uitzonderingen na, kan je er dus niet meer onderuit. Om problemen te voorkomen, moet je daarom niet lichtzinnig een koopovereenkomst tekenen.

Voorlopige koopovereenkomst

De definitieve overdracht van een huis of appartement vindt plaats via de notaris. Bij de notaris zal de definitieve koopakte ondertekend worden. Hier voor zal er echter eerst een andere overeenkomst getekend worden. Dit is de zogenaamde 'voorlopige koopovereenkomst'. Het woord 'voorlopig' wil alleen zeggen dat er hierna nog een overeenkomst ondertekend wordt, namelijk de koopakte bij de notaris. De voorlopige koopovereenkomst is echter niet vrijblijvend.

Inhoud koopovereenkomst

In de koopovereenkomst worden alle details met betrekking tot de koop vastgelegd. Zo wordt o.a. beschreven wat er precies gekocht is, welke prijs afgesproken is en wanneer het huis overgedragen wordt. Deze overeenkomst dient als basis voor de uiteindelijke koopakte.

Ontbindende voorwaarden

Om een huis te kunnen kopen, hebben de meeste mensen een hypotheek nodig. Om de hypotheek te kunnen regelen is enige tijd nodig. In verband hiermee worden er vaak ontbindende voorwaarden opgenomen in de koopovereenkomst. In deze voorwaarden wordt afgesproken dat de koper een bepaalde tijd krijgt om de benodigde hypotheek te regelen. Indien de koper de hypotheek niet rond krijgt binnen de afgesproken tijd dan kan hij de koop (zonder kosten) ontbinden. Als de koper de hypotheek wel rond krijgt of niet binnen de afgesproken tijd meldt dat het niet gaat lukken, dan kan de koop niet meer zonder kosten ontbonden worden.

Inhoud ontbindende voorwaarden

In veel gevallen bestaan de ontbindende voorwaarden uit drie delen. In deze delen worden de volgende voorbehouden gemaakt:
  • De koper moet een vergunning krijgen om in het gekochte huis te gaan wonen;
  • De koper moet een bepaalde hypotheek kunnen krijgen;
  • De koper moet een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie kunnen krijgen.

In alle gevallen wordt een bepaalde tijd genoemd. Dit betekent dat de koper de koop alleen kan ontbinden binnen de afgesproken periode. In veel gevallen krijgt de koper een week of vijf de tijd. Ontbindende voorwaarden zijn overigens gebruikelijk, maar niet verplicht. Partijen kunnen onderling afspreken of en welke ontbindende voorwaarden van toepassing zijn. Voor de koper is het uiteraard van groot belang om de juiste ontbindende voorwaarden op te laten nemen in de koopovereenkomst. Als er geen ontbindende voorwaarden overeengekomen zijn en de koper krijgt de hypotheek niet rond dan heeft hij een probleem. Hij zit immers aan de overeenkomst vast. Als hij de overeenkomst alsnog wil ontbinden dan zal dat veel geld kosten. In de meeste koopovereenkomsten is bepaald dat de koper 10% van de afgesproken koopsom moet betalen aan de verkoper als hij de overeenkomst wil ontbinden.

Bedenktijd

Bij een koopovereenkomst van een huis of appartement is er sprake van een wettelijke bedenktijd. Deze bedenktijd duurt drie dagen. De bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur van de dag volgend op de dag dat de overeenkomst is ondertekend en aan de koper is overhandigd. Als de bedenktijd eindigt in het weekend of op een feestdag dan wordt de bedenktijd verlengd tot en met de eerstvolgende dag. Tijdens deze bedenktijd kan de koper de koopovereenkomst zonder kosten ontbinden. Een opgave van de reden om te ontbinden is niet verplicht.

Samenvatting

Een voorlopige koopovereenkomst is definitief. De overeenkomst kan alleen zonder kosten ontbonden worden indien je gebruik kan maken van de afgesproken ontbindende voorwaarden. Hiernaast kan de overeenkomst altijd zonder kosten ontbonden worden tijdens de wettelijke bedenktijd. In alle andere gevallen kost het de koper veel geld als hij de overeenkomst wil ontbinden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Boei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontbindende voorwaarden van de voorlopige koopovereenkomstOntbindende voorwaarden van de voorlopige koopovereenkomstNa het tekenen van een voorlopige koopakte kunnen zich altijd zaken voordoen waar zowel de koper als de verkoper geen id…
Koopakte en leveringsakteKoopakte en leveringsakteHet kopen van een woning begint met het uitbrengen van een bod, dat na eventuele onderhandelingen met een tegenbod van d…
Koopcontract woning ontbinden: financieringsvoorbehoudKoopcontract woning ontbinden: financieringsvoorbehoudEen woning kopen onder het voorbehoud van een keuring is een standaardclausule in een koopcontract. Wie een woning wil k…
Wanneer is verkoop woning definitief?Wanneer is verkoop woning definitief?Ook als u een mondelinge verkoopovereenkomst voor uw woning hebt gesloten, kan in een aantal gevallen de verkoop worden…

Verstandig een huis kopenVerstandig een huis kopenOp het moment dat de mens weer meer zekerheid in het leven krijgt, wat vaak gekoppeld is aan een vast inkomen, worden er…
Welke rentevaste periode moet je kiezen?Welke rentevaste periode moet je kiezen?Over een periode van 30 jaar bekeken, is een variabele rente meestal het goedkoopst. Toch is een variabele rente voor ve…
Boei (59 artikelen)
Laatste update: 22-01-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.