Wijziging erfpacht woning betekent nieuwe hypotheekakte

Wijziging erfpacht woning betekent nieuwe hypotheekakte In een aantal gemeenten is er in 2021 en 2022 een wijziging van het erfpachtstelsel gaande, ook in Amsterdam. Tot 2020 kan in Amsterdam onder relatief gunstige voorwaarden worden overgestapt op het nieuwe, eeuwigdurende erfpachtsysteem van deze gemeente. De eigenaar van een woning kan kiezen voor afkopen of voor het eeuwig vastzetten van de jaarlijkse canon. Belangrijk aandachtspunt hierbij is dat een wijziging van de erfpachtregels ook tot een nieuwe waarde voor uw woning kan leiden. Als dat zo is, dan kan het zijn dat er overdrachtsbelasting moet worden betaald en een nieuwe hypotheekakte moet worden opgesteld. Ook dat kost u natuurlijk geld, hoe zit dat?

Betekent ander erfrecht ook een nieuwe hypotheekakte en overdrachtsbelasting betalen?


Het erfpachtrecht en de overdrachtsbelasting

Als u als particulier een woning koopt voor eigen bewoning, dan betaalt u 2% overdrachtsbelasting over de waarde van de woning. Is dit een woning met eigen grond, dan is de waarde van de woning gelijk aan de prijs die u voor de woning betaald hebt. Hebt u een woning met erfpacht gekocht, dan wordt het anders. Immers de wet veronderstelt dan dat de aankoopprijs lager zal zijn dan wanneer de woning op eigen grond zou zijn gebouwd. Voor de overdrachtsbelasting wordt de aankoopprijs door de notaris (en de Belastingdienst) dan ook vermeerderd met een gekapitaliseerde canon, waarvan de hoogte mede afhankelijk is van de duur van de canon. Bij een eeuwigdurende en onbepaalde erfpacht wordt gekozen voor een verhoging met 17 maal de jaarlijkse erfpachtcanon.

Wijzigingen in het erfpachtrecht en de overdrachtsbelasting

Veranderingen in het erfpachtrecht dat op uw woning van toepassing is, kan leiden tot een hogere waarde van uw woning. Stel u koopt de canon eeuwigdurend af, dan ligt het voor de hand dat de waarde van uw woning stijgt. Dat kan u geld kosten. In de Wet op belastingen van rechtsverkeer, artikel 9.2 WBR, staat immers "Indien van een beperkt recht afstand wordt gedaan tegen verkrijging van een nieuw beperkt recht, wordt de belasting berekend over het verschil in waarde tussen de beperkte rechten." Dat zou ook in Amsterdam aan de orde kunnen zijn, maar de Belastingdienst heeft Amsterdam in oktober 2018 laten weten dat er geen overdrachtsbelasting verschuldigd is bij een overstap naar eeuwigdurende erfpacht. Maar ook andere wijzigingen in de erfpacht van uw gemeente kunnen dus tot een extra rekening leiden. De beoordeling is aan de notaris en de Belastingdienst. Houd dus rekening met deze tegenvaller.

Nieuwe hypotheekakte en andere erfpacht

Dan de hypotheekakte, een nieuwe hypotheekakte kost al gauw 500 euro. De hypotheek die u op uw woning krijgt is mede gebaseerd op de waarde van uw woning en de erfpachtcondities voor uw woning. Wijzigingen in de erfpacht en afkoop van de jaarlijkse erfpachtcanon betekenen feitelijk een andere woning. Dat brengt een aantal banken verzekeraars ertoe om een nieuwe hypotheekakte te eisen. Voor de goede orde, alleen de hypotheekakte moet dan worden aangepast en als u geen nieuwe lening wilt hebben om de afkoop van de erfpacht te financieren, dan zullen de bestaande hypotheekvoorwaarden gelden en zal er niet opnieuw naar uw financiële situatie en inkomen gekeken worden. De ING bank eist niet een nieuwe hypotheekakte, maar bijvoorbeeld ABN AMRO, Nationale Nederlanden en dochterbedrijf Delta Lloyd wel.

Erfpacht Amsterdam

De Gemeente Amsterdam is met banken en notarissen in overleg gaan over de ontstane situatie. Huizenbezitters hebben recht om te weten wat ze te wachten staat en wat de totale rekening zal zijn, voordat ze overstappen. Ook in andere gemeenten speelt afkoop van de erfpacht. Over de verandering van de hypotheekakte is de gemeente Den Haag wel al duidelijk, daar staat op de site "De afkoop wordt opnieuw vastgelegd in een notariële akte omdat uw erfpachtcontract verandert. De kosten van deze akte zijn voor de erfpachter." Dat is helder. Over de overdrachtsbelasting wordt ook daar echter niet gesproken. Ook daar wordt het besluit dus aan uw notaris overgelaten. De gemeente Amsterdam stelt sinds 18 oktober 2018 dat als u naar de notaris moet gaan, de notariskosten worden terugbetaald bij canonherziening einde tijdvak tot een maximum van € 2.000. Amsterdam liet in januari 2020 verder weten:
  • Bij de over­stap naar eeu­wig­du­ren­de erf­pacht hoeft u geen over­drachts­be­las­ting te be­ta­len, bij een wij­zi­ging in het erf­pacht­recht is het de no­ta­ris die vaststelt of er over­drachts­be­las­ting betaald moet worden. U betaalt wel de aktekosten zelf.
  • Voor­af­gaand aan de over­stap naar eeu­wig­du­ren­de erf­pacht is het mee­st­al nood­za­ke­lijk om de bank om toe­stem­ming te vra­gen. Bovendien is een nieuwe hypotheek afsluiten vaak nodig.

Wat is fiscaal aftrekbaar?

Gelukkig zijn wel een aantal kosten aftrekbaar. De notariskosten en kosten afkoop erfpacht kunt u in mindering brengen op uw inkomen om zo minder belasting te betalen. De overdrachtsbelasting is niet fiscaal aftrekbaar. De af­koop­som is ook niet af­trek­baar. Sluit u een hy­po­theek af voor de af­koop, dan kan de ren­te wel fiscaal aftrekbaar zijn. Vraag uw notaris dus vooraf waaraan u toe bent om teleurstellingen te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke hypotheekkosten zijn fiscaal aftrekbaar?U heeft een koophuis, of bent van plan er een te kopen. Dan is het handig te weten wat u allemaal kunt aftrekken van de…
Minder kosten bij de aankoop van uw huisMinder kosten bij de aankoop van uw huisGoedkoop een huis kopen, wat zijn dan de kosten koper voor deze woning? U kunt de aankoopkosten van een huis verlagen do…
Erfpacht in Amsterdam, grote veranderingen vanaf 2017Erfpacht in Amsterdam, grote veranderingen vanaf 2017In de nacht van 28 op 29 juni 2017 nam de Amsterdamse gemeenteraad een historisch besluit. Na 120 jaar wordt het erfpach…
Wat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaardeWat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaardeWat is eigenwoningschuld en eigenwoningreserve? Wat is overwaarde van een woning? De definitie en omschrijving van de be…

Profiteer van de hogere huizenprijzen: overwaarde woningProfiteer van de hogere huizenprijzen: overwaarde woningDe huizenprijzen stegen in 2022 en ook voor 2023 worden op jaarbasis hogere huizenprijzen verwacht. Zo is uw woning duur…
De invloed van je studieschuld op je hypotheek in 2020De invloed van je studieschuld op je hypotheek in 2020Je bent net afgestudeerd en je wil een huis gaan kopen. Je besluit een hypotheek te nemen, maar van de hypotheekverstrek…
Bronnen en referenties
  • Erfpacht Amsterdam.
  • Afkoop erfpacht Den Haag.
  • https://www.denhaag.nl/nl/belastingen/woonlasten/afkoop-canonbetaling-bij-eeuwigdurend-recht-aanvragen.htm
Reactie

Johnny, 17-09-2019
Bij verhuizing mag je kostenloos de hypotheek aflossen / oversluiten en zodoende geen boete hoeven te behalen over de afgesproken rente vaste periode.

Nu lees ik uw opmerking, ik citeer

"Wijzigingen in de erfpacht en afkoop van de jaarlijkse erfpachtcanon betekenen feitelijk een andere woning. Dat brengt een aantal banken verzekeraars ertoe om een nieuwe hypotheekakte te eisen."

Als het feitelijk een andere woning is, zou het dan werken om boetevrij de hypotheek over te zetten En zodoende gebruikt te maken van de nieuwe lage rentes? Ben benieuwd naar uw gedachte erover. Reactie infoteur, 18-09-2019
Beste Johnny,
Bepaalde wijzigingen in de erfpacht veranderen inderdaad de woning en de beschrijving in de hypotheekakte, maar het adres verandert daarmee niet. Het is geen verhuizing. Ik denk dus niet dat de bank dit gelijk zal schakelen met de verkoop van een woning, maar u kunt het uiteraard wel proberen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 20-03-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.