Hypotheek woning en verplichte verzekeringen

Hypotheek woning en verplichte verzekeringen Bij het zoeken naar een hypotheek zult u merken dat een hypotheekverstrekker u zal verplichten om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Wettelijk zijn deze verzekeringen niet verplicht, maar de bank of verzekeraar wil dat de woning in onderpand goed wordt onderhouden en dat de woning bij schade wordt hersteld. Bovendien wil de bank niet het risico lopen dat de hypotheekrente en aflossingen niet meer kunnen worden betaald als u komt te overlijden. Om welke verplichte verzekeringen gaat het dan?

Alleen een hypotheek met een paar verplichte verzekeringen


Hypotheekverstrekker wil wel een hypotheek verstrekken, maar ...

U hebt een hypotheekverstrekker gevonden die u wel geschikt lijkt, de rente is er laag en u hebt er alle vertrouwen in. Het kan één van de grote banken zijn zoals de Rabobank, ABN AMRO of de ING bank, maar steeds meer zoeken mensen ook de relatieve nieuwkomers op de markt op. Denk aan verzekeraars en pensioenfondsen. Ze kunnen onderling net iets andere voorwaarden hebben, een andere hypotheekrente aanbieden en voorwaarden stellen. De concurrentie is groot, dus is zoeken naar de hypotheek die het beste bij u past zeker aan te bevelen.

U moet verplicht een verzekering voor de woning afsluiten

Het maandelijkse prijskaartje van de woning (de woonlasten) worden in belangrijke mate bepaald door de hoogte van de hypotheekrente en de maandelijkse aflossingen van de hypotheek. De verzekeringen kunnen over het hoofd worden gezien. Verzekeringen? Zeker, de hypotheekverstrekker kan bijvoorbeeld de volgende verzekeringen verplicht stellen:
  • De opstalverzekering.
  • Een overlijdensrisicoverzekering.

De opstalverzekering is een verplichte verzekering

Waarschijnlijk zou u ook zonder dwang een opstalverzekering hebben afgesloten, maar goed de bank en andere hypotheekaanbieders verplichten dit vaak toch, om zeker te zijn. Uw woning is onderpand van de lening en dit onderpand moet in goede staat blijven. Ook als er schade is. Anders daalt het onderpand mogelijk sterk in waarde en is er onvoldoende dekking voor de lening (hypotheek). Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. De opstalverzekering verzekert alles wat aard- en nagelvast aan de woning zit. De ene opstalverzekering is wat uitgebreider dan de andere, maar dan is de schade aan uw dak, houten vloeren, keuken, badkamer en alles wat bij de opstal hoort (ook schuttingen en een schuurtje) meestal ook goed gedekt. Gedekt is schade door:
  • Brand.
  • Storm.
  • Een ontploffing.
  • Inbraak of een poging tot inbraak.

De fundering van de woning

Voor de fundering is een extra clausule nodig, voor de dekking tegen schade door inkomend water vaak ook, het glas is ook niet altijd meegenomen. Bekijk dus de polis eerst goed voordat u hem afsluit. Vele verzekeraars bieden een opstalverzekering aan. De een goedkoper dan de ander, maar ook de een een stuk uitgebreider dan de ander. Hebt u een appartement gekocht, dan loopt de opstalverzekering meestal via de Vereniging van Eigenaren VvE. De betaling van de verzekering zit dan in de maandelijkse VvE-bijdrage inbegrepen.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Een overlijdensrisicoverzekering OVR kan verplicht zijn om een hypotheek te kunnen afsluiten. Het Waarborgfonds Eigen Woningen eist dit niet meer voor de NHG, maar de hypotheekverstrekker kan hier anders over denken. Met deze verzekering beschermt u uw nabestaanden tegen het niet meer kunnen betalen van de uitstaande schuld. Ook de bank of verzekeraar heeft zo meer zekerheid dat als iemand komt te overlijden de hypotheekrente kan worden betaald of de schuld volledig kan worden afgelost. Er worden meerdere soorten overlijdensrisicoverzekeringen aangeboden, bekijk dus rustig wat bij u past. De ene OVR is een stuk duurder dan de andere. Vaak is het goedkoper om een OVR bij een derde partij af te sluiten.

Bij een woning horen ook verzekeringen

Niet verplicht is de inboedelverzekering, maar de meeste mensen sluiten er zeker een af. U wilt immers ook wat er in de woning zit en niet alleen de opstal in nette staat houden. Kortom, denk nou niet dat u met de hypotheek alle kosten van een woning gehad hebt. U zult ook een aantal verzekeringen moeten afsluiten die geld kosten en belasting over de woning moeten betalen. Zo zijn er de gemeentelijke lasten (onroerende zaakbelasting ozb, afvalheffingen), waterschapslasten en last but not least het huurwaardeforfait. Daar staat tegenover dat de post hypotheekrente ook een mooie aftrekpost voor de inkomstenbelasting kan opleveren. Laat u dus niet verrassen door de totale woonlasten van een woning, vraag uw adviseur hier dan ook naar.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor wie een huis wil kopenHet kopen van een huis is niet zomaar het kopen van een pak suiker. Het is spannend en leuk, maar er komt heel wat bij k…
Overlijdensrisicoverzekering: overstappen kan geld besparenLevensverzekering of overlijdensrisicopolis. De meeste mensen met een eigen woning en een hypotheek hebben ook een overl…
Verzekeringen die een huiseigenaar moet afsluitenEen huiseigenaar is bij het kopen van het huis een verplichting aangegaan voor een periode dat kan oplopen tot dertig ja…
Partner overleden, huis verkopen?Partner overleden, huis verkopen?Een hypotheek moet zo laag mogelijke maandlasten met zich meebrengen, maar de kwaliteit van de hypotheek moet niet uit h…

Tekort betaalbare starterswoningen doet jongeren afhakenTekort betaalbare starterswoningen doet jongeren afhakenHet kopen van een eerste huis is voor jongeren vaak de grootste investering in hun leven. Maar door de huizengekte zoals…
Vereniging van Eigenaren VvE en hypotheekVereniging van Eigenaren VvE en hypotheekHeeft de Vereniging van Eigenaren VvE de zaken financieel niet op orde, dan kunt u een hypotheek wel vergeten. Helaas ka…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.