Overlijdensrisicoverzekering: overstappen kan geld besparen

Levensverzekering of overlijdensrisicopolis. De meeste mensen met een eigen woning en een hypotheek hebben ook een overlijdensrisicopolis. Deze verzekering wordt ook wel levensverzekering genoemd en hij is bedoeld om een achterblijvend gezin zonder geldzorgen achter te laten. Alleen zijn de premies voor deze verzekeringen erg gedaald de laatste jaren. Het loont dus om een goedkopere levensverzekering of overlijdensverzekering af te sluiten.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensricisoverzekering zorgt er voor dat bij het overlijden van één of beide echtelieden de nabestaanden niet in financiele nood komen. Per jaar wordt een vast bedrag verzekerd. Daarvoor wordt ieder maand premie betaald gedurende een aantal jaren. Komt een partner te overlijden dan gaat het bedrag dat is verzekerd naar de partner of kinderen die achterblijven. Met dit bedrag kan het inkomen van de nabestaanden worden aangevuld, zodat de hypotheek betaald kan blijven worden. De uitkering kan in ééns plaatsvinden of eens in het jaar of in de maand.

Gelijkblijvende of dalende overlijdensrisicoverzekering

Mensen die een overlijdensrisicoverzekering willen afsluiten kunnen daarbij kiezen uit twee varianten. Dit zijn:
  1. Gelijkblijvende verzekering
  2. Dalende verzekering

Wanneer een dalende overlijdensrisicoverzekering?

Een dalende overlijdensrisicoverzekering is handig als er in al die jaren wordt afgelost op de hypotheek. De lening wordt dan namelijk steeds lager en dus kan de verzekering daarin ook meegaan.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht

Soms hebben mensen overigens ook geen keuze bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Als bijvoorbeeld een hypotheek is afgesloten onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de lening hoger is dan 80 procent van de waarde van het huis moet dat. Of een overlijdensrisicoverzekering verder verplicht is hangt af van de hypotheekverstrekker. Die stelt dat in zijn voorwaarden.

Hypotheek afsluiten voor meer dan 100 procent van de excecutiewaarde – overlijdensrisicoverzekering is verplicht

Vaak is een overlijdensrisicoverzekering wel verplicht als mensen een hypotheek afsluiten voor meer dan 100 procent van de excecutiewaarde. Dit is het bedrag dat de woning zou opleveren als het gedwongen verkocht zou moeten worden.

Wel of niet een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Is er geen verplichting om een overlijdensriscioverzekering af te sluiten dan is het goed om na te gaan of die verzekering wel echt nodig is. Hij kost ten slotte flink wat geld. Alleenstaanden die niemand achterlaten die afhankelijk van ze is, zouden sowieso kunnen besluiten geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar ook tweeverdieners kunnen geld verdienen als de polis niet echt nodig is. In dat geval moet een nabestaande wel de hypotheek en de andere lasten in z’n eentje kunnen opbrengen.

Nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluiten en de bestaande beëindigen

De gemiddelde premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn sinds 2002 gedaald met meer dan 40 procent. Bovendien worden de premies nog steeds lager. Mensen met een bestaande overlijdensrisicoverzekering kunnen daar hun voordeel mee doen. Zij kunnen hun dure verzekering omwisselen voor een goedkopere als de polis daar de ruimte voor laat. Dit staat in de voorwaarden van de verzekering. Overstappen naar een goedkopere aanbieder kan gemiddeld 9500 euro besparen.

Premie overlijdensrisicoverzekering hoger naarmate iemand ouder is

De premie van overlijdensrisicoverzekeringen worden op verschillende gronden bepaald, maar eentje daarvan is de leeftijd van de verzekerde. Hoe ouder iemand is, hoe hoger dus de premie. Bovendien kan een nieuwe verzekeraar van de aanvrager eisen dat hij of zij zich medisch laat keuren. Iemand met aandoeningen kan op grond daarvan ook worden geweigerd.

Nooit een oude verzekering opzeggen voordat de nieuwe is geaccepteerd

Omdat een verzekerde kan worden geweigerd bij een nieuwe verzekeraar moet iemand nooit al een oude verzekering opzeggen voordat hij is geaccepteerd bij de nieuwe. Gebeurt dat wel dan kunnen er grote problemen ontstaan.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheekOverlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheekHet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is meestal verplicht bij een hypotheek. Een overlijdensrisicoverzeker…
Gevaren van overlijdensrisicoverzekeringAls u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, zijn er een aantal risico’s op verlies van het ingelegde kapitaal.
Basisvormen van de levensverzekeringEen uitkering uit levensverzekering is afhankelijk van het in leven zijn van de verzekerde. Bij het overlijden of bij he…
Soorten overlijdensrisicoverzekeringSoorten overlijdensrisicoverzekeringWelke overlijdensrisicoverzekering kunt u afsluiten, voor welk bedrag? Er zijn meerdere soorten overlijdensrisicoverzeke…

Overlijdensrisicoverzekering noodzakelijk bij een hypotheek?Bij het afsluiten van een hypotheek is het gebruikelijk om ook een overlijdensverzekering af te sluiten. In sommige hypo…
Wat moet ik doen na een aanrijding?U kunt eenvoudig betrokken raken bij een ongeval. Door verstandig te handelen bij een ongeval kunt u latere problemen vo…
Bronnen en referenties
  • Independer Leeuwarder Courant Vereniging Eigen Huis
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-11-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.