Vastgoed & verkoop uw huis en ontvang daarvoor een lijfrente

Vastgoed & verkoop uw huis en ontvang daarvoor een lijfrente En viager of viagère verkopen in plaats van een omgekeerd woonkrediet. Wat is dat? Benut in 2019 en 2020 de meerwaarde van uw huis om er met lijfrente van te kunnen leven. In België en Frankrijk bestaat de rente en viagère, ofwel het huis kopen en verkopen op lijfrente. In Nederland bestaat de opeethypotheek of omkeerhypotheek, waarmee u de overwaarde van uw huis kunt gebruiken. Het zijn gewilde constructies om aan lijfrente te komen en een soort ruilhandel tussen de koper en de verkoper. De Nederlandse Vastgoed Maatschappij of Zilver Wonen koopt uw huis en u kunt het meteen terug huren. U blijft dan in uw huis wonen, krijgt kapitaal in handen en betaalt voortaan een huur. Uw huis opeten dus.

De opeethypotheek en omkeerhypotheek 2019 en 2020

In Nederland wordt via allerlei hypotheek constructies de overwaarde van uw huis te benut om extra geld te hebben voor het dagelijkse leven. Drie namen doen hierbij de ronde: opeet hypotheek, omkeer hypotheek en krediethypotheek. Banken als Florius, Amvest en Torenstad bieden meerdere mogelijkheden om de overwaarde op uw huis te verzilveren. Kern is telkens dat u tot een vooraf bepaald kredietplafond in porties uw hypotheek mag opnemen. De krediethypotheek en opeethypotheek zorgen zo voor extra inkomen.

Kopen vastgoed en rente viagère is kopen met lijfrente of op lijfrente

In België en Frankrijk wordt ook op deze hypotheekvormen gestudeerd. Maar er is een andere eenvoudige manier om bakstenen om te zetten in extra inkomen. Het heet kopen "en rente viagère", ofwel kopen met lijfrente als vergoeding. U moet dit niet verwarren met de Nederlandse lijfrente hypotheek, waar hypotheek en lijfrente worden opgebouwd. Bij kopen en viagère is een partij bereid om uw huis te kopen en u daarvoor een levenslange lijfrente te betalen. Meestal is dit met:
  • Behoud van het vruchtgebruik van het huis door de verkoper.
  • Zonder dat de verkoper in de toekomst nog opdraait voor het onderhoud van het vastgoed.

Als iemand erg oud wordt, zal in de praktijk blijken dat de koper te veel heeft betaald. Sterft iemand daarentegen snel dan is zakelijk gezien sprake van een goede deal.

Verkoop uw huis en ontvang daarvoor lijfrente

Hoeveel lijfrente u krijgt en onder welke voorwaarden u lijfrente ontvangt is afhankelijk van het contract dat gesloten wordt. Denk aan afspraken over de indexatie van de lijfrente en op welke levens het contract is gebaseerd. In de regel zal de hoogte van de uitkering sterk afhankelijk zijn van de ingeschatte toekomstige risico’s. Soms wordt aanvullend ook een bedrag ineens uitgekeerd. Hoe beter de staat van onderhoud, hoe kleiner het risico voor de koper is op groot onderhoud. Hoe ouder de verkoper is, hoe kleiner het risico dat lang lijfrente zal moeten worden betaald. Overigens is uit Frankrijk het geval bekend van een mevrouw die haar huis en viagère had verkocht, maar tegelijkertijd de oudste van Frankrijk werd, en haar koper overleefde. Zo kan het dus gaan.

Goedkoop vastgoed met lijfrente

De verkoop met behoud van vruchtgebruik is een manier om aan goedkoop vastgoed te komen. De verkoper is ook tevreden, omdat hij direct geld krijgt en toch in zijn huis kan blijven. Het is meer dan alleen maar gokken, maar een gok element zit er zeker en vast in. Er is ook wel kritiek op deze constructie, omdat er eigenlijk een bonus wordt gegeven op een spoedig overlijden van de verkoper. Maar anderzijds geldt dat zowel koper als verkoper zo een goede deal kunnen sluiten. Zeker wanneer er geen kinderen zijn. Want bakstenen kunt u nog steeds niet eten. Zo ontstaat toch een win win situatie voor zowel de koper als verkoper.

Hoeveel lijfrente krijgt u

Hoeveel lijfrente u krijgt voor uw huis is een kwestie van onderhandelen, uw leeftijd en de waarde van het huis. Het maakt ook verschil of alleen het blote eigendom wordt verkocht of ook het economische eigendom en daarmee het volle eigendom:
  • Blote eigendom. De verkoper blijft in de woning wonen totdat hij komt te overlijden. Pas dan wordt het huis het volledige eigendom van de nieuwe eigenaars.
  • Volle eigendom. De nieuwe eigenaar kan zelf bepalen wat er met huis gaat gebeuren. Hij kan er in gaan wonen, het huis verkopen of verhuren.

Nederlandse Vastgoed Maatschappij of Zilver Wonen Fonds?

De Nederlandse Vastgoed Maatschappij garandeert snel uw huis te kopen tegen een mooie prijs. U kunt tot 90% van de reguliere verkoopprijs krijgen. Het landelijk gemiddelde ligt volgens de Nederlandse Vastgoed Maatschappij wat lager, omdat de werkelijke waarde van uw woning van vele factoren afhankelijk is. Denk aan de locatie, het type woning of bijvoorbeeld de staat van onderhoud. De Nederlandse Vastgoed Maatschappij neemt u allerlei lasten uit handen. Zo worden achterstallige betalingen snel afgehandeld. U kunt zelfs uw huis snel verkopen en direct weer terug huren. U wordt dan huurder van uw eigen woning en krijgt de overwaarde van uw huis uitbetaald. Al met al de moeite waard om eens te bekijken wat dit voor u kan betekenen.

Slot

Of het kopen van een huis op lijfrente een goede koop is, heeft vooral te maken met de levensverwachting. Wordt iemand heel oud dan betaalt u waarschijnlijk te veel, maar komt iemand relatief vroeg te overlijden dan is de koper een spekkoper geweest, want hij of zij heeft al die tijd van de eigen woning kunnen leven. En daar ging het ook om.

Lees verder

© 2008 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Overwaarde benutten via de omkeerhypotheekOverwaarde benutten via de omkeerhypotheekBenut de overwaarde, maar hoe? De omkeerhypotheek 2019 en 2020, omgekeerde hypotheek of opeethypotheek genoemd, is een k…
Wat is een zorghypotheek (omgekeerde hypotheek)?Wat is een zorghypotheek (omgekeerde hypotheek)?Een zorghypotheek is een omgekeerde hypotheek die kan worden afgesloten door mensen die voldoende overwaarde hebben op h…
Uw huis verzilveren, uw woning opeten in 2020Uw huis verzilveren, uw woning opeten in 2020De opeethypotheek betekent dat u in 2020 en 2021 de overwaarde van uw huis kunt opeten en benutten. Uw eigen huis als ou…
Opeethypotheek: de Stekkie inkomensaanvullerOpeethypotheek: de Stekkie inkomensaanvullerVivat en Reaal bieden de opeethypotheek Stekkie aan. Stekkie is een inkomensaanvuller, wat wil zeggen dat u met deze hyp…

Hypotheek, de OpBouw Hypotheek van de RaboBankHypotheek, de OpBouw Hypotheek van de RaboBankU kunt van de Rabobank nog een zeer populaire bankspaarhypotheek hebben, de OpBouw hypotheek. Dit bankspaarproduct komt…
Extra hypotheek voor uw kind nemenExtra hypotheek voor uw kind nemenGeld lenen aan een kind, vele ouders doen dit. Een extra hypotheek in 2018 afsluiten voor een kind is eveneens toegestaa…

Reageer op het artikel "Vastgoed & verkoop uw huis en ontvang daarvoor een lijfrente"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Opeethypotheek
Schrijf mee!