Hypotheek, de OpBouw Hypotheek van de RaboBank

Hypotheek, de OpBouw Hypotheek van de RaboBank U kunt van de Rabobank nog een zeer populaire bankspaarhypotheek hebben, de OpBouw hypotheek. Dit bankspaarproduct komt uitstekend door allerlei tests heen, maar kan niet meer in 2020 worden afgesloten. Hebt u deze hypotheek nog, dan bouwt u op een transparante manier vermogen op door te sparen of beleggen. Deze succesvolle hypotheek vraagt wel om enige uitleg. Overigens zijn er voor wie in 2020 een nieuwe hypotheek wil afsluiten, bij de Rabobank in 2020 andere hypotheekvormen verkrijgbaar met een aantrekkelijke hypotheekrente.

Banksparen en de bankspaarhypotheek

De bankspaarhypotheek is vooral een alternatief voor de spaarhypotheek en beleggingshypotheek. U spaart of belegt belastingvrij op een geblokkeerde rekening om daarmee later de hypotheek af te lossen. U spaart belastingvrij en kunt ook nog eens de hypotheekrente volledig aftrekken van de belasting. U lost immers tussentijds de hypotheek niet af, zodat de fiscale aftrek van de hypotheekrente maximaal is.

De OpBouw Hypotheek = banksparen

De Opbouwhypotheek is een bankspaarhypotheek, waarbij u op een aparte rekening vermogen opbouwt. Als u veel zekerheid wilt over het eindbedrag later, ligt sparen met de Rabo OpbouwSpaarrekening voor de hand. Net zoals bij een spaarhypotheek is de rente die u krijgt gelijk aan de hypotheekrente die u betaalt voor uw hypotheek. Maar er is ook de mogelijkheid om te beleggen via de Rabo OpbouwEffectenrekening. U belegt dan in vijf mix-fondsen van Robeco. Tot slot is ook een combinatie van sparen en beleggen mogelijk.

Kenmerken Opbouwhypotheek

Enkele kenmerken van deze hypotheek zijn:
  1. De OpBouw Hypotheek maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden die een bankspaarhypotheek fiscaal biedt.
  2. De ontwikkeling van de opbouw van de hypotheek is inzichtelijk weergegeven, zodat u precies ziet waar u aan toe bent.
  3. Ten derde is het zo dat het verzekeringsdeel dat niet in alle gevallen verplicht is, apart wordt geregeld en dus nooit uit gelden op de geblokkeerde rekening kan worden gefinancierd.
  4. Ten vierde kunnen de kosten relatief laag worden gehouden.

Rabobank heeft een groot marktaandeel op de hypotheekmarkt

Het marktaandeel van de Rabobank waar het hypotheken betreft bedraagt in 2020 20%. Daarmee is de Rabobank de grootste, gevolgd door ABN AMRO met 17%. De soort hypotheek die u kunt afsluiten is fors gewijzigd, maar omdat een hypotheek vaak voor lange tijd wordt afgesloten kan het best zijn dat u nog een oude hypotheekvorm hebt die gewoon in 2020 doorloopt, maar niet meer als nieuwe hypotheek kan worden afgesloten. Een goed voorbeeld hiervan is de spaarhypotheek en de bankspaarhypotheek. In 2020 is de annuïteitenhypotheek vaak leidgevend omdat die in de meeste gevallen hypotheekrenteaftrek garandeert. De aflossingsvrije hypotheek kan ook nog worden afgesloten (zonder spaarelement), maar dat zal in de meeste gevallen zonder hypotheekrenteaftrek zijn.

Bankspaarhypotheek of spaarhypotheek als hypotheek

Ook al heeft de bankspaarhypotheek vele gelijkenissen met de spaarhypotheek, er zijn wel degelijk verschillen tussen deze twee populaire hypotheken. Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen een spaarhypotheek en banksparen als alternatieve hypotheekaflossing. Het belangrijkste verschil is bij wie u de hypotheek afsluit (verzekeringmaatschappij versus bank) en dat banksparen onder het depositogarantiestelsel valt en een spaarhypotheek niet. In 2020 kunt u voor een nieuwe hypotheek slechts kiezen uit:
  • Een annuïteitenhypotheek.
  • Lineaire hypotheek.
  • Een aflossingsvrije hypotheek.

De Opbouwhypotheek is dus een hypotheek die kon worden afgesloten, maar niet nieuw in 2020 kan worden afgesloten.

Conclusie over de OpBouw Hypotheek van de Rabobank

Dit product is vernieuwend, omdat het gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheden die het banksparen biedt. Het is bovendien een verstandige keuze om de hypotheek en de verzekering te scheiden en de zaken inzichtelijk weer te geven. De financiële bijsluiter rekent u voor dat bij een OpBouw Hypotheek van 200.000 euro en een spaarrente van 4%, de hypotheek na dertig jaar volledig zal zijn afgelost. Zo doet de OpBouw Hypotheek de nadelen van andere hypotheken snel vergeten. Een ander aantrekkelijk element is dat u zelf kiest hoe veilig uw hypotheek moet zijn. Als u hebt gekozen voor alleen sparen, bent u zeker. Als u alleen kapitaal opbouwt met beleggen loopt u duidelijk een verhoogd risico, omdat niemand weet wat de beurs gaat doen.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen tegen een mooie rente bij de bank voor de financiering van de aflossing van uw hypotheek is alleen mogelijk m…
Bankspaarhypotheek of spaarhypotheek als hypotheekBankspaarhypotheek of spaarhypotheek als hypotheekDe bankspaarspaarhypotheek is een fiscaal aantrekkelijke hypotheek. U spaart fiscaal slim en belastingvrij voor de aflos…
Banksparen in 2021Banksparen in 2021Wat is er met banksparen nog mogelijk in 2021? Wie al een hypotheek had op basis van banksparen of zijn gouden handdruk…
Beleggingshypotheek omzetten naar bankspaarhypotheekBeleggingshypotheek omzetten naar bankspaarhypotheekDe beleggingshypotheek mag u ook omzetten naar een bankspaarhypotheek of een een aflossingsvrije hypotheek. Of u kunt ov…

Hoe krijg ik mijn hypotheek rond in 2021?Hoe krijg ik mijn hypotheek rond in 2021?Hoeveel hypotheek krijgt u maximaal in 2021 en hoe krijgt u dan uw hypotheek rond? Wat is daarbij een werkgeversverklari…
Vastgoed & verkoop uw huis en ontvang daarvoor een lijfrenteVastgoed & verkoop uw huis en ontvang daarvoor een lijfrenteEn viager of viagère verkopen in plaats van een omgekeerd woonkrediet. Wat is dat? Benut de meerwaarde en overwaarde van…
Reactie

Edsel, 13-10-2012
Wat ik elke maand spaart voor de opbouw hypotheek, als ik een keertje bv in geldproblemen komt kan ik dat geld innen? Reactie infoteur, 12-07-2020
Beste Edsel,
Het geld dat u hebt gestort om te sparen voor de aflossing van de hypotheek wordt gedeponeerd op een geblokkeerde spaarrekening. Dat wil zeggen dat u niet tussentijds bij dit spaargeld kunt komen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 14-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.