Het Zilver Wonen Fonds koopt uw huis

Het Zilver Wonen Fonds koopt uw huis U kunt uw huis verkopen en er toch in blijven wonen door het niet alleen snel te verkopen, maar het ook vervolgens terug te huren. De beleggingsinstelling het Zilver Wonen Fonds koopt in de Randstad woningen van ouderen en geeft ze de mogelijkheid om in hun eigen woning te blijven wonen. Hoe werkt dit? Doordat de bewoners de woning voortaan tegen een marktconforme huur gaan huren. De eigenaar wordt zo huurder van zijn woning, hoeft niet te verhuizen maar krijgt wel geld in handen. Een mooie kans als uw huis voldoende overwaarde heeft. Het is geen omkeerhypotheek of opeethypotheek, wat is het wel? Wat zijn de voordelen en nadelen van deze constructie?

Uw woning verzilveren in de Randstad


De overwaarde van een woning belastingvrij cashen zonder een extra hypotheek af te sluiten

Vooral ouderen hebben een eigen woning waarop in de loop der jaren is afgelost. Hierdoor heeft de woning een overwaarde, maar het is ook een overwaarde waar men niet aan kan komen omdat het geld in de stenen zit en daardoor niet liquide is. Dan kunt u natuurlijk proberen uw huis te verkopen en vervolgens verhuizen naar een goedkopere woning of een huurwoning. Tegelijkertijd is het zo dat niet iedereen graag verhuist naar een andere woning en het dus ook wel fijn zou zijn als u uw woning aan iemand kunt verkopen onder de voorwaarde dat u de woning voortaan mag huren. U krijgt geld in handen, blijft in uw huis wonen en hebt niet meer de kosten van onderhoud en andere kosten die een eigenaar van een woning heeft. In de praktijk blijkt dit mogelijk te zijn, bijvoorbeeld via het Zilver Wonen Fonds. U krijgt niet de volledige vraagprijs, maar hebt niet meer de kosten voor de woning (u wordt immers huurder) en kunt blijven zitten waar u zit. Bovendien krijgt u geld in handen.

Wat is het Zilver Wonen Fonds?

Het Zilver Wonen Fonds is een beleggingsinstelling. Het gaat om investeerders in vastgoed die bereid zijn om uw woning tegen een redelijke prijs te kopen en daarna rendement te maken door de aangekochte woning aan u te verhuren. Dit fonds is gevestigd in Hellevoetsluis en opereert in de Randstad.

Welke woningen komen in aanmerking?

De focus is gericht op woningen van senioren die:
  • In de Randstad liggen.
  • Een marktwaarde hebben van 150.000 en hoger.
  • Het liefste geen erfpacht hebben.
  • Goed zijn onderhouden.

Tot slot gaat het altijd om een eengezinswoning of een appartement. Als de woningmarkt uitstekend is en er veel vraag is naar woningen, kan uw woning een behoorlijke overwaarde hebben.

Criteria Zilver Wonen Fonds

Deze criteria liggen ook wel voor de hand. Het investeringsfonds wil rendement maken en dan is het wel prettig als:
  • De woning goed verkoopbaar is en dus op een goede locatie ligt en goed is onderhouden. De Randstad blijkt bij uitstek een gebied waar sneller huizen kunnen worden verkocht.
  • Senioren hebben eerder dan jongeren de mogelijkheid om de overwaarde uit hun huis te halen, omdat er vaak kapitaal is opgebouwd en de hypotheek relatief laag is.
  • Senioren zien vaker op tegen het onderhoud van de woning en het onderhoud kost natuurlijk geld.
  • Senioren verhuizen in het algemeen niet graag.
  • Erfpacht is een beklemming voor een latere verkoop en maakt een woning of appartement minder aantrekkelijk.

Waarom met een investeringsfonds in zee gaan?

Zilver wonen biedt u 80% van de waarde van de woning met daaraan gekoppeld dat u niet hoeft te verhuizen en allerlei kosten voortaan voor het fonds zijn. De woning wordt door het Zilver Wonen Fonds pas verder verkocht als u de woning verlaat. De kosten van aankoop zijn voor het Fonds, de kosten van onderhoud zijn voor het Fonds evenals de makelaarskosten. Nog een voordeel is dat de verkoop snel kan worden geregeld en uw woning dus niet vele maanden te koop staat. Of dit voor u aantrekkelijk genoeg is, is voor iedereen weer anders. Met het vrijgekomen geld kunt u leuke dingen doen, maar daar staat tegenover dat u voortaan wel een marktconforme huur moet betalen. Of dit een nadeel is, is van geval tot geval weer anders. Zorg wel dat vooraf helder is hoe hoog uw huur wordt. Dit fonds is evenals de wel landelijk opererende Nederlandse Vastgoed Maatschappij wel een instelling die in de behoefte voorziet. Om extra geld uit een woning te halen is het alternatief om een extra hypotheek te nemen of een deel van uw woning zelf te verhuren. Maar dat zijn opties waar veel ouderen niet aan willen. Het verkopen en via een lease back constructie weer terug huren lijkt dan aantrekkelijker.

Wel of niet overwaarde woning verzilveren in de Randstad?

Een lage hypotheek op een koopwoning is fijn want de maandlasten zijn laag. Velen lossen daarom ook extra af op hun hypotheek. Wie echter opziet tegen het verdere onderhoud van zijn huis, liever geld op de spaarbank heeft staan dan een eigen woning wil bezitten, niet wil verhuizen en niet het maximaal haalbare voor zijn woning hoeft te ontvangen, kan eens omkijken naar de verkoop van zijn woning onder de voorwaarde dat hij de woning voortaan huurt. Wie wel een hoge prijs wil krijgen voor zijn woning en verhuizen geen enkel probleem vindt, zoekt zelf een makelaar en zet zijn woning zelf te koop.

Lees verder

© 2015 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uw huis verzilveren, uw woning opeten in 2021/'22Uw huis verzilveren, uw woning opeten in 2021/'22De opeethypotheek betekent dat u in 2021 en 2022 de overwaarde van uw huis kunt opeten en benutten. Uw eigen huis als ou…
Opeethypotheek & huis verzilveren bij FloriusOpeethypotheek & huis verzilveren bij FloriusFlorius heeft een opeethypotheek voor u, de verzilverhypotheek genaamd. Dit is een omgekeerde hypotheek, een omgekeerd w…
Vastgoed & verkoop uw huis en ontvang daarvoor een lijfrenteVastgoed & verkoop uw huis en ontvang daarvoor een lijfrenteEn viager of viagère verkopen in plaats van een omgekeerd woonkrediet. Wat is dat? Benut de meerwaarde en overwaarde van…
Profiteer van de hogere huizenprijzen: overwaarde woningProfiteer van de hogere huizenprijzen: overwaarde woningDe huizenprijzen stegen in 2022 en ook voor 2023 worden op jaarbasis hogere huizenprijzen verwacht. Zo is uw woning duur…

Hypotheekrenteaftrek: woning en bijstandHypotheekrenteaftrek: woning en bijstandOok met een eigen woning hebt u in 2021 en 2022 recht op recht hebt op bijstand en hypotheekrenteaftrek, maar hoeveel kr…
Met lijfrente hypotheek aflossenMet lijfrente hypotheek aflossenStel u hebt een lijfrente volgens het nieuwe regime die tot uitbetaling gaat komen, kunt u daarmee uw hypotheek vervroeg…
Bronnen en referenties
  • Zilver Wonen Fonds
Reacties

Karel Voets, 08-09-2015
Ik heb dit alles eens voor mijzelf onderzocht, en ben tot de slotsom gekomen dat dit alleen een goede keus is als je nog maar 1 of 2 jaar te leven hebt en je in je huis wilt blijven wonen. Als je langer leeft ben je snel van je geld af en kun je je huis alsnog uit. Maar ieder moet zelf maar rekenen en beslissen. Bedenk wel dat je over je huis geen vermogensbelasting betaalt, als je het verkoopt doe je dat wel (1,2%). Ook kun je je zorgtoeslag kwijt raken. Ik trap hier niet in. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Karel Voets,
Nou 1 à 2 jaar lijkt me wel kort als er nog een inkomen is. Over spaargeld in box 3 betaalt u belasting en dit extra vermogen kan van invloed zijn op uw fiscale toeslagen. Maar dat is ook zo als u uw huis verkoopt en in een ander huurhuis gaat wonen, dat komt dus niet zozeer door Zilver Wonen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kees Boer, 21-08-2015
Lijkt me een goed plan, ik wil hierover graag met u verder praten. Reactie infoteur, 10-01-2020
Beste Kees Boer,
Voor een aanbod kunt u het beste met het fonds contact opnemen. De woningmarkt draait goed in 2020 (hoge prijzen).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.