InfoNu.nl > Financieel > Hypotheek > Huis huren van ouders

Huis huren van ouders

Huis huren van ouders Een huis kopen is niet eenvoudig en voor het huren van een woning bestaat vaak een hele wachtlijst. Maar een kind kan ook een huis huren van de ouders als de ouders gaan verhuizen en de verkoop van dat huis niet wil vlotten. Let op de fiscale gevolgen van uw woning verhuren aan een kind. Hoeveel huur moet u dan betalen en hoeveel huur moeten ouders vragen? Hoeveel betaalt de belastingdienst mee, wat is uw recht en wat doet de hypotheekrenteaftrek in 2017, 2018 en 2019? Als een kind niet jonger is dan 18 jaar, mag u als ouder ruim 100.000 extra belastingvrij schenken voor een huis. Deze regeling is in 2018 en 2019 weer terug als de ontvanger van de schenking jonger is dan 40 jaar.

Huis voor kind kopen met hulp ouders in 2017 en 2018 of 2019

Een huis kopen met de hulp van de ouders zien we steeds vaker. Dat kan bijvoorbeeld doordat ouders borg gaan staan voor hun kind of met een generatiehypotheek. Wat fiscaal voordelig is, is het bekende geldrondje of kasrondje van de familiebank, waarbij de ouders hun kinderen tegen een marktconforme rente onderhands een lening geven om daarmee een huis te kopen. Voor de kinderen is de lening gelijk aan een hypotheek, als het wordt gebruikt voor de aankoop of verbetering van een huis. Dat betekent dus dat de kinderen de hypotheekrente die ze mogen betalen fiscaal mogen aftrekken. Maar dit rondpompen van geld gaat nog verder. De ouders mogen hun kind elk jaar tot 5.320 euro belastingvrij schenken. Eenmalig mogen ouders een grote schenking doen tot ruim 100.000 euro, maar dan moeten zoon, dochter of hun partner jonger zijn dan 40 jaar (2017, 2018 en 2019):
  • 25.526 euro via de verhoogde eenmalige vrijstelling bij het schenken aan een kind;
  • 100.000 euro als het gaat om de aankoop of verbetering van een huis in 2017 en tot 102.010 euro in 2019.

Huis huren met hulp ouders in 2017, 2018 of 2019

Van soortgelijke constructies kunt u ook gebruik maken bij het verhuren van een woning aan uw zoon of dochter, want belastingvrij schenken kan jaarlijks altijd. Gebruik deze techniek dus ook bij het verhuren. Stel u verhuurt aan uw dochter en u vraagt elke maand een kale huur, exclusief gas en water en elektra, van 400 euro. Dan is dat niet veel. Sterker nog de belastingdienst kan stellen dat u te weinig huur rekent en daardoor schenkbelasting moet betalen. Dan kunt u twee dingen doen:
  • U verhoogt de huur en schenkt daarna tot 5.320 terug (2017) aan uw kind terug. In 2018 is dat tot 5.363 euro per jaar, waardoor voor een deel belastingvrij schenken in 2018 en 2019 mogelijk is.
  • U verhoogt de huur niet en laat weten dat u tot 5.363 euro (2018) respectievelijk 5.429 euro (2019) belastingvrij hebt willen schenken.

Nou u ziet het al, u kunt gewoon een lagere huur vragen als u maar binnen het belastingvrije bedrag voor schenkingen blijft. Rondpompen van geld is niet echt nodig. Dat lijkt eenvoudig. Bovendien kan uw kind nog een beroep doen op de huurtoeslag, de voormalige huursubsidie.

Hypotheekrenteaftrek vervalt bij verhuur

Toch kan het verhuren van uw huis gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. Niet als het een tweede huis is, want dan is er geen aftrek van hypotheekrente en is de huur onbelast. Maar als u wel een hypotheek hebt en u verhuurt het huis totdat het verkocht is. Of u verhuurt het huis om ergens anders te gaan wonen. In dat geval verliest u de hypotheekrente aftrek. En dat kan het verhuren aan uw kind duur maken. Bovendien is er in geval van een hypotheek toestemming nodig van de bank.

Huurkoop van een woning

Een constructie met de combinatie van huren en kopen is huurkoop van een woning. Bij huurkoop koopt een kind geleidelijk een eigen huis door deels te huren en deels af te lossen. Door de aflossingen wordt het huis langzaam eigendom, maar in de praktijk is dit niet altijd de goedkoopste oplossing. Ouders kunnen hun kind ook hierbij op meerdere manieren financieel steunen.

Conclusie verhuren door ouders aan kind in 2017, 2018 of 2019

Verhuren van ouders aan zoon of dochter lijkt en slimme constructie via het weer terug schenken van een deel van de huur of het gewoonweg vragen van een lage huur. Maar als er een hypotheek op het huis rust, moet u ook denken aan het verlies van de hypotheekrenteaftrek. En dat kan de constructie weer net te duur maken. Laat u zich goed inlichten, want kopen met de hulp van de ouders kan wel eens goedkoper voor u zijn dan huren met hulp van de ouders.

Lees verder

© 2011 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen van ouders en familieGeld lenen van ouders en familieKinderen lenen regelmatig geld bij hun ouders of andere familieleden. Zij kiezen voor deze familiebank en familielening,…
Vastgoed & fiscus maakt huis kopen voor je ouders dure zaakVastgoed & fiscus maakt huis kopen voor je ouders dure zaakNogal wat ouders helpen hun kinderen bij het kopen van een huis. Andersom willen kinderen in 2017, 2018 of 2019 ook hun…
Schenkbelasting: de eenmalig verhoogde vrijstellingSchenkbelasting: de eenmalig verhoogde vrijstellingWanneer je een schenking doet kan het zo zijn dat hier door de ontvanger van de schenking schenkbelasting over betaald m…
Hypotheek afsluiten bij oudersStarters hebben het moeilijk als nieuwkomer op de huizenmarkt. De huizen zijn te duur en de inkomens te laag.
Lenen bij ouders met hulp BelastingdienstLenen bij ouders met hulp BelastingdienstIn 2018 en 2019 kunt u goedkoop geld lenen bij de ouders om een huis te kopen. Komen uw kinderen volgens de bank geld te…

Reageer op het artikel "Huis huren van ouders"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marielle van der Veer, 25-04-2019 21:25 #43
Beste Zeemeeuw, Ik begrijp dat het van de kale huur wordt gerekend. Maar stel dat de huur zonder schenking 800 euro per maand is en na schenking 400 Euro per maand. Neem bij je aanvraag huurtoeslag als te betalen kale huur 400 of 800 euro? Reactie infoteur, 27-04-2019
Beste Marielle van der Veer,
Het gaat om de kale huur die uit het huurcontract volgt. U kunt die lager houden (u schenkt dan in feite een deel, maar misschien valt dat niet eens op) of u schenkt achteraf een deel van de huur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marielle van der Veer, 24-04-2019 20:50 #42
Wanneer huurtoeslag wordt aangevraagd, moet je dan het hogere huurbedrag vermelden, zonder schenking of het werkelijk door het kind te betalen huurbedrag? Reactie infoteur, 25-04-2019
Beste Marielle van der Veer,
Voor de huurtoeslag geldt de kale huur die betaald wordt, dat wil zeggen zonder de kosten voor bijvoorbeeld gas, water en licht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marielle van der Veer, 13-02-2019 01:07 #41
In vervolg op mijn vraag van 11 dec jl
6% van de woz waarde is veel meer dan de toegestane huur volgens het puntensysteem voor berekening v d hoogte van de huur.
Wat geldt dan?
En kan ik ieder kind 5428 euro schenken bij verhuur van mijn appartement aan hen twee? Reactie infoteur, 14-02-2019
Beste Marielle van der Veer,
De regel dat de WOZ-waarde van invloed is op de maximale huur, is van latere datum dan de 6%-regel. De 6%-regel is niet aangepast, maar als er niet meer mag worden gevraagd aan huur, lijkt dat maatgevend te zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. de Wit, 03-02-2019 19:48 #40
Wij hebben een eigen huis dat hypotheekvrij is, mogen wij dan een nog een huis kopen zonder hypotheek en verhuren aan onze zoon. Zijn de huurinkomsten dan belastingvrij, of zijn er dan fiscale nadelen voor ons. En kan onze zoon ook huursubsidie krijgen in deze situatie. Reactie infoteur, 05-02-2019
Beste J. de Wit,
U mag een tweede woning kopen en die verhuren aan uw zoon. De woning is vermogen in box 3, de huur belastingvrij. Als aan de voorwaarden van de huurtoeslag is voldaan, is ook huurtoeslag mogelijk:

https://financieel.infonu.nl/belasting/186146-huurtoeslag-2019-omlaag.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marielle van der Veer, 11-12-2018 01:21 #39
Mijn huis is in box 3 geplaatst omdat tijdens mijn tijdelijk verblijf in het buitenland eens mijn appartement even heb verhuurd. Mijn hoofdverblijf is in mijn woning in het buitenland.

Mijn dochter zal in NL gaan studeren. Ze is dan 18 jaar oud en heeft studiefinanciering. Als ze gratis in mijn huis woont kan er dan schenkingsbelasting worden geheven? Is dat nog steeds 6% van de WOZ waarde per jaar?
Volgens de puntentelling voor de maximaal te vragen huur mag ik niet een dergelijk bedrag aan huur vragen ivm huurbescherming. Dan kan mijn dochter dus ook geen huurtoeslag aanvragen.
Is de regel van 6% WOZ waarde nog van toepassing in 2018 en 2019 als schenkingsbedrag? Reactie infoteur, 15-12-2018
Beste Marielle van der Veer,
De regel is nog steeds dat 6% moet worden betaald, daarvan kunt u weer een deel schenken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kas van der Linden, 09-07-2018 13:56 #38
Wij hebben als kinderen het huis en vruchtgebruik daarvan gekocht van onze vader. Hij betaalt huur aan ons, een bescheiden bedrag. Ik begrijp dat de Belastingdienst een té lage huur niet accepteert. Ik ben hier op zoek naar het antwoord op de vraag wat de minimale huur is die we aan onze vader moeten opleggen. Zijn daar normen en regels voor? (Het huis staat in een straat en buurt waar geen vergelijkbare woningen verhuurd worden). Reactie infoteur, 09-07-2018
Beste Kas van der Linden,
Probeer toch een woning in een andere straat te vinden die enigszins vergelijkbaar is, anders zal de Belastingdienst voor de huur waarschijnlijk uitgaan van 6% van de WOZ-waarde van de woning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Leen Oudshoorn, 07-04-2018 22:07 #37
Als ik elders een woning huur mag ik dan mijn huidige woning, eigendom met nog een kleine hypotheek, verhuren aan mijn dochter? Zij komt niet in aanmerking voor huur omdat ze pas klaar is met haar studie en nu bezig is binnen te komen op de arbeidsmarkt. Ik begrijp uit onderstaande reactie dat ik wel toestemming moet vragen aan de bank. Reactie infoteur, 09-04-2018
Beste Leen Oudshoorn,
Dat mag, inderdaad als de bank ermee akkoord is. Het mag zeker als u de kleine hypotheek kunt aflossen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeroen van de Ven, 06-04-2018 11:28 #36
Ik heb twee koopwoningen waarbij alle bij nog een hypotheek op zit. een huis wil ik verhuren aan mijn dochter ( 700,00), mag dat? Reactie infoteur, 06-04-2018
Beste Jeroen van de Ven,
Niet elke bank vindt het goed dat u een woning met hypotheek verhuurt, toestemming voor verhuur is dan ook meestal nodig:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/134397-huurbeding-in-hypotheekakte-huis-ontruimd-ook-bij-airbnb.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dine, 26-03-2018 05:25 #35
Mijn dochter mag tijdelijk wonen in mijn huis. Ze betaald momenteel niets. Haar werk is niet zeker, maar overweegt een zelfstandig bijberoep of hoofdberoep in netwerkmarketing. Welk risico kan ik lopen. Moet er een contract opgemaakt worden? Mijn meubels staan er in. Hoeveel huurgeld dien ik te vragen? Wat als ze failliet zou gaan of geen werk meer heeft? Reactie infoteur, 26-03-2018
Beste Dine,
Als er op enig moment schuldeisers zijn, kunnen die een beslag proberen te doen op de inboedel. Het is dan aan u om aan te tonen dat het uw inboedel is. Staat de woning op uw naam, dan kunnen de schuldeisers niet aan uw woning komen als u niet borg staat of mee tekent voor haar schulden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alie, 16-03-2018 13:46 #34
Ik wil een huis voor mijn zoon kopen en het aan hem verhuren met huurtoeslag. Klopt het dat ik dan een huis moet zoeken dat aan huurpunten maximaal op 710 uit komt?
Koop ik een huis dat een hoger aantal huurpunten oplevert en daarmee een maximale huurprijs van meer dan 710 oplevert, mijn zoon geen recht op huurtoeslag heeft?
en daarnaast zal ik belast worden met de leegwaarderatio omdat de huur te laag is t.o.v de wozwaarde? Reactie infoteur, 17-03-2018
Beste Alie,
Klopt, in 2018 ligt de huurgrens voor de huurtoeslag bij een huur van 710,68 per maand. Als de huur opzettelijk laag wordt gehouden, dan kan de fiscus in verzet komen. De leegwaarderatio geldt inderdaad tot aan de liberalisatiegrens.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ron, 27-12-2017 14:36 #33
Hallo ik bezit een pand waarvan ik zelf de bovenetage gewoon en de beneden etage verhuur aan mijn zoon. Nu wil hij de beneden etage kopen, mijn vraag is wat is voor beide partijen voordeliger of hij blijft huren of hij koopt dit van mij met een volledige hypotheek of hij koopt met een halve hypotheek en rest leent hij bij ons.
Waarde is ongeveer 135.000
Als iemand weet hoe dit zit zou ik het graag horen. Reactie infoteur, 29-12-2017
Hallo Ron,
De precieze berekening moet dan nog gemaakt worden, maar bij de huidige lage hypotheekrente is kopen vaak goedkoper dan huren (ondermeer door de hypotheekrenteaftrek). Voor u geldt weer dat de spaarrente in 2017 nog laag is, zodat u weinig rendement op uw spaargeld zult hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robbie, 03-08-2017 18:32 #32
Hallo,
Ik heb een koophuis, waarvan de voormalige garage is omgebouwd tot zelfstandige wooneenheid (eigen ingang, eigen douche/toilet en eigen keuken). Deze wooneenheid wil ik gaan verhuren aan mijn zoon. Komt hij in aanmerking voor huurtoeslag?

Heeft de verhuur van deze wooneenheid consequenties voor de aftrekbaarheid van mijn hypotheek (die is afgesloten voor het geheel: hoofdhuis en het bijgebouw)? Zijn de huurinkomsten voor mij onbelast?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Vriendelijke groet,
Robbie Reactie infoteur, 04-08-2017
Hallo Robbie,
Als u een redelijke huur vraagt naar grootte en kwaliteit van de eenheid (wel lager dan 710,68 euro), dan komt hij zeer waarschijnlijk in aanmerking voor huurtoeslag. Bij verhuur komt een deel van uw woning, het bijgebouw, in box 3 terecht waarvoor er geen hypotheekrenteaftrek is. De huuropbrengst is in box 3 onbelast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Shannon, 13-03-2017 16:27 #31
Beste,
Een huurwoning krijgen als student is ook vrij lastig. Ik verdien wel genoeg om een huurwoning te kunnen betalen, alleen vele verhuurders vragen meer dan het dubbele aan inkomen van het bedrag van de huurwoning zelf, voordat je in aanmerking komt. Nu vroeg ik mij dus af, is het mogelijk dat je ouders een huis voor je huren? Dus mijn ouders betalen maandelijks de prijs van het huren, en vervolgens betaal ik hen het bedrag weer terug. Aangezien mijn ouders wel in aanmerking komen voor zo een huurwoning en ik niet.
Ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft, groetjes! Reactie infoteur, 14-03-2017
Beste Shannon,
Dat kan als de verhuurder toestemming geeft voor onderverhuur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wg, 10-01-2017 15:23 #30
Ik lees in jullie antwoorden dat om NIET in aanmerking te komen voor schenkingsbelasting dat de minimale huur 6% van de WOZ waarde moet zijn en bij verhuur aan familieleden dat dit 3-4% van de WOZ waarde minimaal moet zijn.
Is dit kale huur of kunnen hier alle kosten van gas, water, elektra, internet ook al bij inzitten?
En gelden bovenstaande percentages ook voor 2017?
Hartelijk dank voor uw advies,
WG Reactie infoteur, 11-01-2017
Beste Wg,
Bij gratis verhuren in 2017 is er schenking van woongenot en om een schenking te voorkomen moet 6% worden gevraagd. Van die 6% kunt u weer een deel gratis schenken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stis, 18-10-2016 16:22 #29
Geachte Zeemeeuw,
Hartelijk bedankt dat u hier vragen beantwoordt. Ik vroeg me af hoe de fiscus vaststelt of huur redelijk is of niet. Zijn hier wetsartikelen over te vinden? De site van de belastingsdienst geeft nauwelijks tot geen informatie hierover. Wanneer de huur onredelijk is wordt het onredelijke gedeelte dan als schenking gezien? Kan ik dan alsnog huurtoeslag ontvangen zolang ik hierover belasting betaal (verminderd met vrijstelling)?

Hartelijk bedankt en indien u een informatiebron kent die mij hier meer zekere informatie over kan verschaffen hoor ik dit graag. De belastingsdienst lijkt geen informatie te verschaffen. Met vriendelijke groet, Stis Reactie infoteur, 19-10-2016
Geachte Stis,
Voor de sociale woningbouw bestaat er een puntensysteem waaraan de redelijkheid is af te meten, voor de vrije sector kan er worden gekeken naar vergelijkbare woningen in de buurt. Als in geval van huurtoeslag een onredelijk lage huur wordt gevraagd, kan de huurtoeslag worden teruggevorderd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ph, 18-07-2016 01:34 #28
Geachte heer/mevrouw,
ik ben woonachtig in het buitenland en heb nog een huisje in Utrecht. Mijn schoonouders hebben bijna geen inkomen en zijn op zoek naar een woning. Nu heb ik begrepen dat ik 6% van de WOZ waarde moet berekenen voor de huur. De WOZ is 2016 is 220.000 euro. Dit zou betekenen dat ik 1100 euro huur zou moeten vragen volgens de 6% regeling.

Het huisje is vrij klein, en als ik op de huurcommissie.nl huurprijscheck zelfstandige woonruimte invul kom ik op een maximale huurprijs van 690 euro. Dit is substantieel lager dan de 1100 euro die ik zou moeten vragen volgens de 6% regeling. Daarnaast zouden ze evt. voor huursubsidie in aanmerking komen. Vraag:
- kom ik in problemen met de belastingdienst om mijn huis voor 690 euro te verhuren i.p.v. de 1100? (weet ook niet wat de WOZ in de toekomst gaat doen uiteraard)
- mocht de huurder voor bv 20k het huis verbouwen om daarmee een normale badkamer, keuken, vloer etc. te creëren (nogal outdated allemaal) zou dit evt. betekenen dat het huis meer punten zal scoren op huurprijscheck waardoor de huurprijs omhoog zou moeten en daarmee niet meer in aanmerking komt voor huursubsidie? Ondanks dat de huurder zelf deze 20k investeert?

Hartelijk dank voor uw advies! Reactie infoteur, 19-07-2016
Beste Ph,
De fiscus kan nagaan of de huur die betaald wordt een redelijke huur is of dat er voor een deel sprake is van een schenking. Is er sprake van een schenking, dan zal voor het bedrag boven de vrijstelling schenkbelasting worden gevraagd.
Voor de huurtoeslag gaat de belastingdienst ook regelmatig na of de huur niet opzettelijk te laag wordt vastgesteld om zo toch voor huursubsidie in aanmerking te kunnen komen. Als het oordeel is dat de huur opzettelijk laag wordt gehouden, zal de verstrekte huurtoeslag worden teruggevorderd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rineke, 13-06-2016 15:09 #27
Mijn vader heeft een nieuw huis gekocht en nu mag ik met mijn gezin zijn oude woning huren. Moeten we hiervoor toestemming vragen aan de bank? Of kan dit gewoon omdat ik zijn dochter ben? Reactie infoteur, 14-06-2016
Beste Rineke,
Als de oude woning nog een hypotheek heeft, moet de bank voor verhuur toestemming geven, anders niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ronald, 20-05-2016 11:17 #26
Hallo. Ik heb een soortgelijke vraag als 'Ferdinand, 19-03-2015 14:09', maar de achtergrond is anders. Ik wil mijn nichtje (en zij mij) helpen door mijn 2e woning, die al een jaar te koop staat, te verhuren. Maar, ze is 21, verdient niet veel en kan in principe aanspraak maken op huurtoeslag als ik < 400 vraag. De woning heeft echter een WOZ van 110K en is twee jaar terug nog verhuurd voor 550 euro. Ik kan dus meer vragen, echter dan komen er mensen in die ik niet ken, en dat wil ik niet meer. Mag ik haar die 400 vragen zodat zij nog huurtoeslag krijgt? vr gr, Ronald. Reactie infoteur, 20-05-2016
Hallo Ronald,
Als het eerder voor 550 euro is verhuurd, is het verschil wel groot als daar geen aanleiding toe is (slecht onderhoud of zo). U kunt beter iets hoger gaan zitten en dan kunt u na de ontvangst van de huur uw nichtje weer een deel schenken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johan, 30-03-2016 13:31 #25
Onze laatste ouder (vader) is in 2012 overleden. Vanaf 1995 heeft mijn zus in een huis gewoond wat mijn ouders hebben betaald, ze betaalde daarvoor huur. Nu bij de verdeling van de erfenis stelt de belastingdienst dat er al die jaren te weinig huur is betaald en eist schenkbelasting. Klopt dat wel vragen wij (broer en zus) ons af? De huur is al die jaren niet verhoogd, mijn zus kreeg elk jaar het maximale schenkingsbedrag. We zijn ook verplicht door de belastingdienst een makelaar te vragen de huur te bepalen.
vr gr Johan. Reactie infoteur, 30-03-2016
Beste Johan,
Kennelijk wil de Belastingdienst weten wat een redelijke huur is om te zien of er sprake was van een schenking. Als die jaarhuur minder is dan de vrijstelling is de schenkbelasting ook nihil. Een makelaar komt ook vrijblijvend langs als u eens wilt weten wat de huur ongeveer doet. Wilt u het op papier hebben, dan moet u de makelaar wel betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jetje, 02-03-2016 16:40 #24
Wij hebben met drie gezinnen n hypotheek. 2 dochters met gezin en vader. Nu gaat er 1 persoon weg die op de hypotheek staat ivm scheiding. Kun je dan het deel van t huis gaan huren van de andere twee hypotheekdragers? En heb je dan recht op huursubsidie? Of kunnen de andere twee hypotheekdragers borg staan voor de allenstaande dochter? Reactie infoteur, 03-03-2016
Beste Jetje,
Voor de verhuur van een deel van de woning is toestemming van de bank nodig. Als het betreffende deel van de woning een zelfstandige woonruimte is, kan die worden verhuurd met huursubsidie als aan de overige voorwaarden hiervoor (inkomen, hoogte huur) is voldaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rein, 09-02-2016 19:55 #23
Mijn vader is van plan een extra appartement te kopen, met het idee dat ik en mijn vriendin daar kunnen wonen.
Is het mogelijk voor mij om huurtoeslag te krijgen in deze situatie? Reactie infoteur, 10-02-2016
Beste Rein,
Dat kan als de huur niet opzettelijk te laag wordt gehouden om zo toch huurtoeslag te kunnen krijgen. Bovendien moet er een officieel huurcontract zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kristof Guns, 28-01-2016 13:17 #22
Een vriendin van mij wil haar huis verhuren aan haar zoon van 23 jaar en wil zelf een appartement gaan huren. Hoeveel mag ze maximum vragen om geen belastingen hierop te betalen?
Moet er tussen beide partijen een contract worden opgemaakt? Indien ja mogen zij dit contract onderling opstellen en ondertekenen of moet dit onder bepaalde voorwaarden worden opgesteld? Reactie infoteur, 28-01-2016
Beste Kristof Guns,
Als ze haar huis verhuurt, betaalt ze geen belasting over de huur, maar verliest ze wel de hypotheekrenteaftrek omdat de woning naar box 3 gaat. U moet wel een contract opstellen en daar zijn modelvoorbeelden van.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mo, 22-01-2016 19:09 #21
Hoe berekent de belastingdienst de huurprijs die er minimaal moet zijn bij verhuren van ouders aan hun kinderen? Marktconform is een breed begrip. Hanteren ze de puntentelling voor een huurwoning? Ik zit net rond de sociale huurwoningprijs van 710 die zeer zeker kostendekkend zal zijn voor mijn ouders en dus niet gezien kan worden mijns inziens als schenking. Ziet de belastingdienst dat ook zo? De vraag is of ikzelf huurtoeslag krijg op grond van de berekende prijs van 710 rekenhuur en of ik mijn bijstand niet in gevaar breng mocht de huurcommissie stellen dat de huur hoger zou moeten zijn vanwege commerciële prijzen die wellicht bij buren hoger liggen? Volgens puntentelling zou het wel okay zijn namelijk. Reactie infoteur, 23-01-2016
Beste Mo,
Als uw huur volgens de puntentelling klopt, heeft u weinig te vrezen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willemien, 14-01-2016 13:30 #20
Ik huur een flat van mijn moeder in de regio Amsterdam. Moet ik er uit als mijn moeder overleden is? Reactie infoteur, 14-01-2016
Beste Willemien,
Dat hangt er helemaal van af. Zie enkele voorbeelden in:

http://wetenschap.infonu.nl/recht-en-wet/66696-huurder-overleden-en-dan.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Douwe, 06-01-2016 15:50 #19
Onze dochter met 2 kinderen, 10 en 15 jaar, zit buiten haar schuld in een faillissement en daardoor in de bijstand. Over enige tijd zal ze ook in de schuldsanering komen.
Nu zijn wij van plan een woning van ongeveer 150.000 Euro te kopen en die aan haar te verhuren. Nu heb ik begrepen dat minimaal 6% van de WOZ waarde als huur moet worden berekend.
De huur die we in gedachten hebben is 610 p.maand. Per jaar dus 7320,--.
Nu lees ik ergens dat de WOZ van een verhuurde woning moet worden gecorrigeerd. Volgens de tabel van de belastingdienst is die waarde bij deze huur 67% van de WOZ waarde. Dat is dus 100.500,--. Uitgaande van deze waarde is 6% 6030,-- en is dus minder van de werkelijke huur van 7320,--.
Is deze redenering correct? En kan zij ook in aanmerking komen voor huursubsidie?
Bij voorbaat dank voor Uw antwoord. Reactie infoteur, 28-12-2018
Beste Douwe,
U mag een lagere huur berekenen voor een familielid. Dan geldt er een leegwaarderatio van 62% (huur van 3 of 4%):

https://financieel.infonu.nl/belasting/112933-tweede-woning-verhuren-en-leegwaarderatio-2017-2018-en-2019.html

Een huur die bewust laag wordt gehouden voor de huurtoeslag komt niet voor huurtoeslag in aanmerking, zodra ook de Belastingdienst daarachter komt.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 03-01-2016 16:45 #18
Mijn vader heeft zijn eigen hypotheek afbetaald en wil nu een tweede huis kopen om deze aan mij te verhuren aangezien ik zelf nog niet genoeg kan lenen. Nu weet ik dat mijn vader Geen recht heeft op hypotheekrenteaftrek, maar ik vroeg mij af of ik eventueel huurtoeslag zou kunnen krijgen. Ik weet dat dit afhankelijk is van leeftijd en huurprijs en dergelijke maar ik wil graag weten of het überhaupt mag in deze situatie. Reactie infoteur, 04-01-2016
Beste Linda,
Als er een marktconforme huur wordt gevraagd en deze binnen de grenzen van de huurtoeslag ligt, kan inderdaad huurtoeslag worden aangevraagd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jolanda, 31-12-2015 15:33 #17
Mijn ouders hebben hun hypotheek inmiddels afbetaald. Nu willen ze graag een huis voor mij kopen en aan mij verhuren. Deze woning kost minder dan hun eigen huis waard is. Ik (40jr) ben enig kind en heb niet genoeg inkomen om zelf een hypotheek af te suiten. Hoe kunnen wij dit het beste aanpakken? Reactie infoteur, 02-01-2016
Beste Jolanda,
Als uw ouders een tweede woning kopen om die aan u te verhuren, hebben ze geen hypotheekrenteaftrek. Als ze geen hypotheek nodig hebben, zal het allemaal eenvoudiger te regelen zijn. U als huurder sluit geen hypotheek af, maar een huurcontract.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rafa Gascón, 30-12-2015 16:02 #16
Beste Zeemeeuw,

Ik ben een spanjaard woonachtig in Spanje. Mijn dochter woont sinds 2010 in Nederland. Tegenwoordig betaalt ze rond 700 honderd euro per een appartement -eigenlijk een slecht uitgeruste garage-. Naar mijn mening te veel geld voor weinig prestaties.

Daar ik een beetje heb kunnen sparen, ik heb overwogen een klein appartementje te kopen en aan mijn dochter huren.

Het probleem is dat ze op dit moment een kleine toeslag krijgt van de gemeente omdat ze geen werk heeft. Natuurlijk ik hoop dat ze binnenkort opnieuw zal werken. Maar wat zou gebeuren als het niet zo is of zo'n situatie opnieuw voorkomt over een paar jaar. Heeft ze recht op een huurtoeslag voor de huur van de woning van de ouders (die in Spanje wonen)?

Het is zo dat ik de hypotheek alléen maar zou kunnen betalen als ik regelmatig de huur krijg.

Bedankt alvast voor uw antwoord. Reactie infoteur, 31-12-2015
Beste Rafa Gascón
Uw dochter heeft recht op een huurtoeslag als er een officieel huurcontract is, het een zelfstandige woonruimte is en de huur aantoonbaar wordt betaald:

http://financieel.infonu.nl/belasting/118879-huurtoeslag-2016-2017-en-betaaldata.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sh, 21-12-2015 14:26 #15
Ik zou heel graag een appartement in Breda huren. Ik kan het bedrag goed betalen. Ondanks het feit dat ik het goed kan bekostigen, hebben ze één regel: je moet vier keer de huurvraag verdienen per maand (bruto). Dat red ik niet! Dat betekent dat ik beter voor kamers kan gaan kijken in het centrum van Breda. Is het mogelijk dat mijn ouders het appartement huren en dat ik het dan van hun huur? Dat de huur op hun naam komt te staan maar ik er dan woon? Reactie infoteur, 21-12-2015
Beste Sh,
Dat kan, dan is er sprake van onderverhuur. Niet elke verhuurder staat echter onderverhuur toe.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Md, 29-07-2015 01:07 #14
Ik woon bij mijn moeder in een huurhuis. Ik heb altijd bij haar ingewoond, al bijna 30 jaar.
Mijn moeder wil dit huis kopen maar kan niet genoeg lenen. Ik kan nog minder lenen dus ik kan het ook niet kopen. Kan zij mij huur laten betalen zodat ze meer kan lenen? Medehuurder worden kan helaas niet. We zijn op zoek naar een constructie waarbij ik (over X aantal jaar) in dit huis zou kunnen blijven wonen als zij bijvoorbeeld naar een verzorgingstehuis zou moeten. Reactie infoteur, 29-07-2015
Beste Md,
Waarschijnlijk trekt een extra huur de bank niet over de streep en waarschijnlijk is het huis kopen niet de beste oplossing. Als het huis straks voor uw rekening komt, moet het immers ook voor u betaalbaar zijn. De enige structurele oplossing is medehuurder worden, maar dat vergt overleg met de verhuurder:

http://wetenschap.infonu.nl/recht-en-wet/66696-huurder-overleden-en-dan.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Irma, 12-07-2015 19:33 #13
Mijn man zijn dochter zit in de bijstand, ze huurt particulier een heel klein kamertje en mijn man wil nu kijken of hij misschien een appartementje voor haar kan kopen. Zij moet er dan gewoon huur voor betalen.
Zelf denkt ze dan dat ze in de problemen komt met haar bijstand omdat haar vader dan de verhuurder is.
Natuurlijk is dit niet de bedoeling.
Is dit echt zo? wordt zij dan gekort op haar uitkering? Reactie infoteur, 13-07-2015
Beste Irma,
Als zij een zakelijke huur betaalt (een huur voor een vergelijkbare woning in de buurt), heeft dit geen gevolgen voor haar uitkering. Als ze een toeslag krijgt voor de woonkosten, zal die wel worden herberekend evenals de eventuele huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Daniela, 09-07-2015 18:49 #12
Vraag: ik heb een koophuis die al te koop staat sinds 2009
Als ik deze verkoop zit ik met een rest schuld van 29000,- daar ik nu 55 jaar kan ik dit onmogelijk aflossen.
Nu werk ik iedere dag in een andere stad en krijg geen reiskosten vergoeding ik heb 2 banen.
Nu woont mijn dochter bij mij in met haar 2 kinderen.
Ik denk erover om in de stad waar ik werk een huis te gaan huren omdat het reizen iedere dag mij opbreekt!Word mij echt te zwaar!
Hoe kan ik dat financieel het beste doen? Waar kan ik terecht met deze vraag? Niemand weet het tot nu toe? Vriendelijke groet, Daniela Reactie infoteur, 10-07-2015
Beste Daniela,
Berekend zou moeten worden wat voor u betaalbaar is. Als u uw eigen woning houdt en daar ingeschreven blijft, houdt u ook de hypotheekrenteaftrek. Huizenprijzen stijgen en na verloop van tijd kan ook de restschuld verdwijnen. Als dat niet betaalbaar is, kan het huis worden verkocht als ook de restschuld te financieren is, maar dan is er nog geen oplossing voor uw dochter. Of u verkoopt dit en koopt in de stad iets nieuws waarbij de restschuld meegenomen wordt in de hypotheek tegen een lage rente.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gonnie Draper, 19-04-2015 15:56 #11
Vraag Gonnie Draper
Mijn dochter 42 jaar en kleindochter 12 jaar wonen al 5 jaar bij ons in, aan gezien er geen vooruit zicht is dat zij een huur woning krijgt willen mijn man en ik een klein appartement kopen en het aan haar verhuren, want wij willen in ons huur appartement blijven wonen zij werkt wel maar verdiend niet genoeg om zelf een huis te kopen.ik zou genoeg huur van haar willen hebben zodat de hypoteek en kosten door haar betaald worden, wij werken niet meer en leven van AOW en pesioen. Reactie infoteur, 20-04-2015
Beste Gonnie Draper,
Dat is toegestaan en niet van invloed op uw AOW of pensioen. Het huis is vermogen in box 3 en de huur is onbelast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ferdinand, 19-03-2015 14:09 #10
Ik wil graag een huis kopen en deze (deels) verhuren aan mijn nichtje. Zij zal zich inschrijven op het adres van de koophuis en ook huursubsidie aanvragen. Mag ik dat? Reactie infoteur, 19-12-2017
Beste Ferdinand,
Als u kunt aantonen dat uw nichtje niet tot uw huishouding behoort en het gaat om een zelfstandige woonruimte, kan zij huurtoeslag aanvragen. Let wel op de maximaal toegestane huur:

https://financieel.infonu.nl/belasting/136425-huurtoeslag-2018-en-vermogen-2018.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Saan, 05-03-2015 16:03 #9
Ik wil het ouderlijk huis van mijn ouders kopen omdat zij het momenteel niet meer kunnen betalen. Ze hebben een erg hoge hypotheek rente momenteel. Daarna ben ik voornemens het huis aan hen te verhuren. Het is een huis van 150.000 en zou het verhuren voor 700(onder de huurt toeslag grens) Hebben zij dan recht op huurtoeslag. IK woon er niet en zal het hele huis aan hun verhuren. Wordt dit als markt conforme huur aangemerkt, of moet het dan echt 6% zijn?

En hoe zit het dan met de schenking van kind naar ouders bedraagt die 2.111? En hoe kan ik die verrekenen. Reactie infoteur, 19-12-2017
Beste Saan,
Met 700 euro per maand zit u net onder de grens voor huursubsidie:

https://financieel.infonu.nl/belasting/136425-huurtoeslag-2018-en-vermogen-2018.html

Deze huur is lager dan 6% van de WOZ-waarde, maar misschien een redelijke huur gezien de staat van onderhoud. Bovendien mag u ruim 2000 euro schenken. De lagere huur valt binnen deze marge.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Daisy, 27-02-2015 16:20 #8
Mijn dochter en haar vriend hebben hun huis verkocht en willen nu tijdelijk bij ons inwonen. We hebben voor haar een deel van ons huis beschikbaar met eigen keuken en ingang. Hoeveel vergoeding mag ik vragen en hoe zit dat met de belasting? Het betreft een eigen woning. Reactie infoteur, 28-12-2018
Beste Daisy,
Het hangt er een beetje van af of uw dochter bij u gaat huren of dat jullie een gezamenlijke huishouding gaan voeren en ze een verblijfsvergoeding betaalt. Voor een huur, zoudt u kunnen kijken naar een vergelijkbare verhuur in uw buurt. Ouders vragen meestal niet het onderste uit de kan en voor het kind blijft zo een en ander ook betaalbaar. Als u een kamer wilt verhuren is de kamerverhuurvrijstelling wellicht een goed idee, waarbij zowel uw dochter (niet veel huur) als u (belastingvoordeel) voordeel bij kunnen hebben:

https://financieel.infonu.nl/belasting/108886-belastingvrij-verhuren-kamerverhuurvrijstelling-2018-2019.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Diederick, 11-02-2015 20:29 #7
Ik wil graag een huis kopen voor mijn zoon en daarna aan hem verhuren. Dit zal zonder hypotheek zijn. Kan ik mijn zoon en zijn vriendin dan een lage huur aan rekenen? Of krijg ik hier problemen mee met de belasting? Reactie infoteur, 12-02-2015
Beste Diederick,
Als u niet de gangbare huur rekent voor een vergelijkbare woning, kan de huur als schenking worden gezien. De jaarlijkse vrijstelling voor een kind bij een schenking is ruim 5000 euro, het meerdere is dan belast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rosa, 09-12-2014 17:48 #6
Ik wil mijn koophuis verhuren aan mijn zoon en zijn vriendin omdat ik er overna denk om samen te gaan wonen met mijn nieuwe vriend. In het nieuwe huis is niet genoeg ruimte voor mijn beide kinderen vandaar dat ik dit wil doen. Is dit mogelijk?
Ik betaal de hypotheek nog af. Als het niet te regelen is zal ik ook niet gaan verhuizen want ik zet mijn kind niet op straat.
Mvg rosa Reactie infoteur, 10-12-2014
Beste Rosa,
Voor deze verhuur hebt u, zolang er een hypotheek op het huis rust, toestemming nodig van de bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Rosmulder, 15-08-2014 12:07 #5
Ik wil voor mijn dochter, die nu nog in Engeland woont (ze is wel Nederlandse) een vakantiewoning kopen en die aan haar verhuren, zodat ze makkelijk vanuit Engeland terug naar Nederland kan komen. De vakantiewoning ligt in België. Is dat een extra complicatie? Of geldt alle genoemde uitleg ook voor een huis in het buitenland? Reactie infoteur, 16-08-2014
Beste H. Rosmulder,
Dat is een vergelijkbare situatie als een huis verhuren in Nederland, met dien verstande dat u ook in België belasting verschuldigd zult zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joost, 24-03-2014 12:43 #4
Mijn schoonouders zijn geëmigreerd naar Thailand en hun huis staat al 3 jaar te koop. Nu willen wij graag dit huis huren en in de toekomst graag kopen. Welke mogelijkheden zijn er hiervoor. Krijgen wij met de leegstandswet te maken en de hypotheekverstrekker? Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek, want zij hebben geen 2e huis en hypotheek in Nederland? Reactie infoteur, 24-03-2014
Beste Joost,
1. De schoonouders zouden hypotheekrenteaftrek hebben als ze in Nederland belastingplichtig zouden zijn.
2. Is de hypotheek in Nederland gevestigd, dan kan de bank moeilijk doen over verhuren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. van der Hem, 12-02-2013 15:08 #3
In het onderdeel : Huis huren met hulp ouders, is de tweede optie heel interessant voor ons. Maar hoe werkt het precies? Het staat er alsof er een fictieve schenking wordt gedaan. Dus niet dat een geldbedrag ook daadwerkelijk wordt´overgemaakt! Neemt de fiscus genoegen met alleen maar zo een mededeling van " we hebben een bedrag van xx euro willen schenken? "

En, wat betreft de huurtoeslag :
Stel dat er in het huurcontract komt te staan dat de huur 400 zal zijn, maar qua
marktconformheid wil de fiscus er 300 bij hebben, dus er komt een belastingvrije schenking van 12 maal 300 = 3600.( al of niet fictief) Dan is dat fiscaal in orde. Maar, zal vervolgens bij de beoordeling van de huurtoeslag nu uitgegaan worden van de reëel betaalde huur van 400, of van de marktconforme huur van 700 ( geen toeslag mogelijk ), bv. op grond van
het puntenwaarderingssysteem waarbij de belastingdienst ( vermoed ik ) zal zeggen :
deze woning valt qua woonpunten, en dus qua huurbedrag, so wie so buiten de normen van huurtoeslag. Is bij de beoordeling van huurtoeslag de ècht betaalde huur de norm of telt de "woonpuntenhuur"? Een intrigerende vraag, in onze situatie. Hartelijk dank voor een antwoord, of een commentaar.
P. van der Hem. Reactie infoteur, 12-02-2013
Beste P. van der Hem,
1. Aan het mogelijk fictieve karakter kunt u nog twee dingen doen: storten en terugstorten of in het huurcontract expliciet aangeven wat de werkelijke huur is, hoeveel wordt geschonken en hoeveel er dus maandelijks moet worden overgemaakt.
2. Bij de huurtoeslag wordt gekeken naar de bruto huur voor schenking, zoals in het huurcontract vermeld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mevr Kleijnen, 08-01-2013 18:22 #2
Wij denken aan de aankoop van een huis voor onze dochter en haar familie en zoeken naar relevante informatie om voor alle partijen dit zo goed en eerlijk mogelijk te laten verlopen.
Dit kan onderdeel uitmaken van estate-planning. Reactie infoteur, 09-01-2013
Beste Mevr Kleijnen,
Kijkt u voor meer uitleg over de voordelen van een estate planning eens naar het artikel:

http://www.financieel.infonu.nl/geld/50932-schenkingsplan-maken-en-estate-planning.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hay Nillesen, 11-04-2012 19:04 #1
Wij verhuren aan onze dochter een woning van ons in een ander dorp.
Onze dochter vraagt huurtoeslag aan, er wordt haar medegedeeld dat bij huren van ouders of broers en/of zussen geen huurtoeslag toegekend wordt.
Is dit bij u bekend? Reactie infoteur, 11-04-2012
Beste Hay Nillesen,
Voorwaarden zijn vooral dat het een zelfstandige woonruimte met huurcontract is en er daadwerkelijk een huur wordt betaald die aan de voorwaarden voldoet. Als het niet alleen een kamer betreft, u woont er zelf niet en bent er niet ingeschreven in het GBA, dan zou uw dochter gewoon in aanmerking moeten komen voor huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 14-02-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Tijdelijk verhuren
Reacties: 43
Schrijf mee!