Studieschuld verzwijgen bij aanvraag hypotheek of niet?

Studieschuld verzwijgen bij aanvraag hypotheek of niet? Bij de aanvraag van een hypotheek worden je schulden meegenomen in het hypotheekadvies en de berekening van de maximale hypotheek. Omdat je studieschuld niet geregistreerd staat bij het BKR is de verstrekker afhankelijk van jouw eerlijkheid. Je dient je studieschuld dan op te geven als een van je overige financiële verplichtingen. Het verzwijgen van je studieschuld is niet strafbaar, maar kan je uiteindelijk wel duur komen te staan. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer je een woning koopt met NHG en deze uiteindelijk met een restschuld moet verkopen. Bij ontdekking van je 'bedrog' wordt dan niets uitgekeerd.

Studieschuld verzwijgen


De studieschuld

Met studieschuld wordt bedoeld een schuld bij DUO (Dienst Uitvoering Onderzoek), de opvolger van de IB-groep (Informatie Beheer groep). Het gaat om geld dat tijdens de studietijd is geleend naast de basisbeurs of om de basisbeurs, kosten voor de studenten-OV en eventuele aanvullende beurs die definitief niet zijn omgezet in een gift vanwege het niet (op tijd) voltooien van de studie.

DUO ziet dit bedrag pas als schuld vanaf het moment dat het opeisbaar is, oftewel vanaf het moment dat je moet gaan terugbetalen. Dit is twee jaar na de eerste maand januari na je afstuderen of het stoppen met de studie. Studeer je bijvoorbeeld af of stop je met je studie in juni 2016 dan is de studieschuld opeisbaar vanaf januari 2019. Omdat ook vóór het moment dat de studieschuld opeisbaar is deze al een vaststaande toekomstige financiële verplichting vormt, is het voor het begrip van een hypotheekaanvraag al van belang.

Het aanvragen van een hypotheek terwijl je een studieschuld hebt

Vraag je een hypotheek aan dan wordt een advies opgemaakt waarin staat wat het maximale bedrag is waarvoor een hypotheek kan worden genomen. In dit advies worden diverse zaken meegenomen zoals je inkomen en gezinssituatie. Ook wordt gekeken naar je schulden. Heb je veel schulden dan kan dit betekenen dat je helemaal geen of een lagere hypotheek kunt krijgen.

Schulden worden in Nederland geregistreerd bij geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Hier halen hypotheekverstrekkers hun informatie vandaan bij het opmaken van een hypotheekadvies. Daarnaast wordt je gevraagd om een overzicht van je financiële verplichtingen. De studieschuld behoort tot deze groep van 'overige schulden' omdat dit niet wordt geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Dit komt doordat het niet wordt gezien als een schuld voor consumptieve doeleinden. Het komt dus aan op de eerlijkheid van aanvrager.

Hoge totale studieschuld in Nederland

Het gaat in Nederland om grote bedragen. Zo bedroeg de totale studieschuld in Nederland eind 2015 maar liefst 8,66 miljard. TNS NIPO hield in 2016 een enquête onder een kleine 1.100 huizenbezitters en mensen die bezig waren met het aanvragen van een hypotheek. Hieruit is gebleken dat zo'n 6% ervoor kiest of heeft gekozen om de studieschuld te verzwijgen voor de hypotheekverstrekker. Zeker wanneer het om een hoge studieschuld gaat kan het ervoor zorgen dan men een niet passende hypotheek krijgt. Sommigen nemen echter de gok uit angst dat het anders helemaal niet mogelijk is om een huis te kopen. In 2013 was het percentage verzwijgers nog 40%, er lijkt dus wel meer bewustzijn over te ontstaan.

Studieschuld eerst aflossen voor hogere maximale hypotheek

Een hypotheekadvies is erop gericht om een zo passend mogelijk hypotheek samen te stellen. Verzwijg je een deel van je schulden dan klopt het advies dus niet met de werkelijkheid. Dit kan je in de toekomst betalingsproblemen opleveren. Online zijn een aantal tools beschikbaar waarmee je je maximale hypotheek kunt berekenen. Je kunt ervoor kiezen om dit eens uit te proberen. Vul het eens in met en zonder weglaten van je studieschuld en zie wat het jou scheelt op de maximale hypotheek. Leidt het opgeven van je studieschuld ertoe dat je de woning die je op het oog hebt niet kunt financieren dan zou het het beste zijn om eerst eens te kijken of je de mogelijkheid hebt om deze schuld af te betalen. Mogelijk ben je in de positie om een onderhandse lening af te sluiten bij bijvoorbeeld een van je ouders (eventueel bij wijze van voorschot op de erfenis). Dit is met het oog op de soepelheid van afbetaling altijd een betere optie.

Is het verzwijgen van je studieschuld bij een hypotheek strafbaar?

Het verzwijgen van je studieschuld is niet strafbaar met bijvoorbeeld een boete. Wel is het zo dat wanneer je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dit verzwijgen je duur kan komen te staan. Is het zo dat je je huis met een restschuld moet verkopen, dan vervalt je recht op vergoeding vanuit de NHG zodra men erachter komt dat je financiële verplichtingen hebt achtergehouden bij je hypotheekaanvraag. Zodoende kan het een zonde zijn die je de rest van je leven met je mee moet torsen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De invloed van je studieschuld op je hypotheek in 2020De invloed van je studieschuld op je hypotheek in 2020Je bent net afgestudeerd en je wil een huis gaan kopen. Je besluit een hypotheek te nemen, maar van de hypotheekverstrek…
Ondanks een studieschuld een hypotheek afsluitenOndanks een studieschuld een hypotheek afsluitenHet hebben van een studieschuld heeft invloed op het wel of niet kunnen krijgen van een hypotheek. Een schuld verslechte…
Hypotheek met een studieschuldHypotheek met een studieschuldVeel mensen denken dat zij met een studieschuld geen hypotheek kunnen krijgen. Dit is niet waar. Een studieschuld wordt…
Kwijtschelding studieschuld bij overlijden studentKwijtschelding studieschuld bij overlijden studentWie als student in het hoger of wetenschappelijk onderwijs studeert met studiefinanciering bouwt een grote studieschuld…

Snel een flitshypotheek, weekhypotheek of turbohypotheekSnel een flitshypotheek, weekhypotheek of turbohypotheekSnel een hypotheek regelen, binnen een week? Volgens de Rabobank kan er binnen een week een getekende hypotheekofferte b…
Hypotheekrichtlijn 2021: geen voorlopige hypotheekofferteHypotheekrichtlijn 2021: geen voorlopige hypotheekofferteWilt u in 2021 een woning kopen, dan krijgt u te maken met de Europese hypotheekrichtlijn en nieuwe hypotheekregels. Eur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlexanderStein, Pixabay
  • http://www.nu.nl/wonen/4252764/zes-procent-huiseigenaren-liegt-studieschuld.html
  • http://blog.eyeopen.nl/huis-kopen/hypotheek-en-studieschuld-gaan-die-twee-samen
  • https://www.wegwijs.nl/artikel/2013/12/nhg-startershypotheek-in-gevaar-bij-verzwijgen-studieschuld
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 10-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.