Ondanks een studieschuld een hypotheek afsluiten

Ondanks een studieschuld een hypotheek afsluiten Het hebben van een studieschuld heeft invloed op het wel of niet kunnen krijgen van een hypotheek. Een schuld verslechtert namelijk de financiële positie. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een studieschuld niet wordt meegerekend bij het verstrekken van een hypotheek. Het telt wel minder zwaar mee in vergelijking met een consumptief krediet, maar de studieschuld heeft zeker invloed op het bedrag dat u maximaal kunt lenen. Banken wordt zelfs opgelegd dat ze de financiële positie van hun klant goed in kaart moeten brengen om te zorgen voor een verantwoorde hypothecaire lening.

Hoeveel minder verstrekt de bank aan hypotheek door een studieschuld?

De bank berekent aan de hand van de inkomsten en de uitgaven hoeveel hypotheek er verstrekt kan worden. Een studieschuld heeft vaak een zeer gunstige terugbetaalregeling, maar het neemt wel verplichtingen met zich mee. Maandelijks zal er geld beschikbaar moeten zijn om de rentelasten en aflossing van de studieschuld te dragen. Uiteindelijk moet de studieschuld namelijk een keer afbetaald worden.

Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR, maat telt wel mee

Voordat banken hypotheken verstrekken gaan ze uw gegevens bij het BKR opvragen. Dit is een opgave van bepaalde lopende verplichtingen. Daarnaast blijkt uit de gegevens van het BKR of er achterstanden in betalingen zijn opgelopen. De studieschuld is nog niet opgenomen in dit overzicht. Waarschijnlijk gaat het op termijn wel toegevoegd worden. Toch doet u er verstandig aan om een studieschuld niet te verzwijgen. U hebt er namelijk ook baat bij dat u een lening wordt verstrekt die niet te hoog is voor uw inkomsten en uw verplichtingen.

Eerst studieschuld aflossen voordat u een huis koopt

Banken zijn zeer voorzichtig met het verstrekken van hypotheken. Een opgebouwde studieschuld kunt u beter eerst afbetalen voordat u een huis gaat kopen. Stel, u hebt een studieschuld van €10.000. Daarnaast hebt u op een spaarrekening ook €25.000 staan die u gaat gebruiken om te investeren in het huis. Uitgaande van de maximaal te verstrekken hypotheek, is het verstandiger om €10.000 van het spaargeld te gebruiken om de studieschuld af te betalen.

Studieschulden worden vaak verzwegen

Uit onderzoek van het BKR blijkt dat de studieschulden in 39 procent van de gevallen worden verzwegen. In de praktijk zal het ook vaak gebeuren dat na een afgewezen hypotheekaanvraag bij de eerste bank, de studieschuld bij de tweede bank wordt verzwegen. Het is niet verstandig, maar in sommige gevallen is het voor te stellen. In onderstaand voorbeeld schetsen wij een dergelijke situatie.

Een stel is net afgestudeerd en hebben beide een baan gevonden met carrièremogelijkheden. Ze verdienen nog een salaris van een starter, maar in de loop van de jaren zal het inkomen sterk stijgen. Ze huren een huis voor €800,- in de maand. Ze willen een huis kopen als investering en om de maandelijkse lasten te drukken. Ze willen een appartementje kopen voor €150.000. Op basis van een annuïteitenhypotheek komen ze op een maandlast van €725 per maand. Een deel van dit bedrag is aftrekbaar van het inkomen. Uitgaande van bruto bedragen kunnen ze maandelijks €75 besparen. Als aanvullend voordeel wordt de hypotheek ook nog geleidelijk afbetaald en ze krijgen geen huurverhogingen meer vóór de kiezen.

Doordat ze een studieschuld hebben, kunnen ze geen hypotheek krijgen. Door dit soort scheve situaties worden starters “gedwongen” om studieschulden te verzwijgen.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studieschuld aflossen om hypotheek te kunnen krijgenStudieschuld aflossen om hypotheek te kunnen krijgenAfgestudeerden moeten in bepaalde gevallen nog een studieschuld afbetalen na het afronden van de opleiding. De hoogte va…
De invloed van je studieschuld op je hypotheek in 2020De invloed van je studieschuld op je hypotheek in 2020Je bent net afgestudeerd en je wil een huis gaan kopen. Je besluit een hypotheek te nemen, maar van de hypotheekverstrek…
Hypotheek met een studieschuldHypotheek met een studieschuldVeel mensen denken dat zij met een studieschuld geen hypotheek kunnen krijgen. Dit is niet waar. Een studieschuld wordt…
Studiefinanciering en BKR, hoe zit dat?Studiefinanciering en BKR, hoe zit dat?Moet je je studieschuld melden als je een hypotheek of lening wilt afsluiten? Studeren kost geld, de studiefinanciering…

Hypotheekrente min eigenwoningforfait = fiscaal voordeelHypotheekrente min eigenwoningforfait = fiscaal voordeelBetaalde hypotheekrente kan worden afgetrokken van het inkomen. Het eigenwoningforfait moet juist bij het inkomen worden…
Sparen voor oude dag? Los huis deels afSparen voor oude dag? Los huis deels afU kunt maandelijks een bedrag storten in een lijfrenteverzekering of een lijfrente bankspaarrekening voor de oude dag, m…
Bronnen en referenties
  • http://perskamer.bkr.nl/studieschuld-in-39-van-de-hypotheekaanvragen-niet-meegewogen/
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.