InfoNu.nl > Financieel > Diversen > Ontbindende voorwaarden van de voorlopige koopovereenkomst

Ontbindende voorwaarden van de voorlopige koopovereenkomst

Ontbindende voorwaarden van de voorlopige koopovereenkomst Na het tekenen van een voorlopige koopakte kunnen zich altijd zaken voordoen waar zowel de koper als de verkoper geen idee van had. Dan zijn er altijd nog de ontbindende voorwaarden, ook wel de ontbindende bepalingen genoemd. De meest voorkomende ontbindende bepalingen zijn wanprestatie, beschadiging, financiering, huisvestingsvergunning en Nationale Hypotheek Garantie. Als een dergelijke situatie zich voor doet, wordt de koopovereenkomst ontbonden. In een voorlopige koopakte zijn bepalingen opgenomen dat wanneer zon situatie zich voordoet, de koopovereenkomst ontbonden wordt. Dan hebben de koper en de verkoper geen verplichtingen meer ten opzichte van elkaar én tevens worden eerdere handelingen ongedaan gemaakt.

Wanprestatie

Ontbinding wegens wanprestatie kan bijvoorbeeld voorkomen als de koper niet betaalt of de verkoper het huis niet overdraagt. De partij die hiervan het slachtoffer is kan de wanpresterende partij per aangetekende brief of via een deurwaarder in gebreke stellen.

De wanpresterende partij krijgt dan een termijn om alsnog aan de afspraken te voldoen. Gebeurt dit niet dan wordt de koopovereenkomst ontbonden. Daarnaast kan er een vergoeding van de kosten verlangd worden dat vaak 10 procent van de koopsom bedraagt.

Beschadiging

Als de woning tussen het opmaken van de voorlopige koopakte en de datum van de overdracht schade oploopt door bijvoorbeeld brand, dan is het risico voor de verkoper. De koper kan het koopcontract in stand laten, maar dan zal de verkoper zijn rechten tegenover de verzekeraar overdragen aan de koper.

Hypotheek

Indien de koper de financiering niet rond krijgt, dan kan om die reden ook de voorlopige koopakte ontbonden worden.

Huisvestingsvergunning

In sommige gemeenten is het noodzakelijk om een huisvestingsvergunning aan te vragen. De gemeente heeft dan bepaalde voorwaarden opgesteld waaraan bewoners moeten voldoen. Aangezien het veel tijd kost voordat de vergunning rond is, kan hier ook een bepaling voor worden opgenomen.

Nationale Hypotheek Garantie

De koper kan in de voorlopige koopakte laten opnemen dat bij het niet tijdig verkrijgen van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de koopakte eveneens ontbonden wordt.

Lees verder

© 2007 - 2020 Jour, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvendVoorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvendAls je een huis koopt, zal je een overeenkomst moeten ondertekenen. Deze koopovereenkomst wordt ook wel eens de 'voorlop…
Koopakte en leveringsakteKoopakte en leveringsakteHet kopen van een woning begint met het uitbrengen van een bod, dat na eventuele onderhandelingen met een tegenbod van d…
Koopovereenkomst ontbinden van hypotheekKoopovereenkomst ontbinden van hypotheekMeestal koop je eerst een huis en daarna vraag je een hypotheekofferte aan. Als duidelijk is hoeveel geld je nodig hebt,…
Koopovereenkomst voor een bestaande woningEen koopovereenkomst wordt meestal verstrekt door de makelaar, maar kan ook via de notaris worden opgemaakt. Verkopers d…
Ontbinden koopovereenkomst huisOntbinden koopovereenkomst huisZorg dat u een voorlopige koopovereenkomst en voorlopig koopcontract voor de aankoop van een huis nog kunt ontbinden. La…

Reageer op het artikel "Ontbindende voorwaarden van de voorlopige koopovereenkomst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jour
Laatste update: 24-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Special: Huis kopen
Schrijf mee!