Hypotheek aanvragen – Waar let de bank op?

Banken lopen risico’s bij het verstrekken van hypotheken. Ze willen het liefst tegen zo laag mogelijke risico’s geld uitlenen. Ze eisen een stabiel inkomen en voldoende waarde in het onderpand. In dit artikel leggen wij jou uit waar banken hoofdzakelijk op letten voordat ze een hypotheeklening verstrekken. Bij het verstrekken van leningen van honderdduizenden euro’s letten banken goed op aan wie en tegen welke voorwaarden ze het geld uitlenen. Bij betalingsproblemen is de bank namelijk vaak de gebeten hond. Het is lastig om opgelopen achterstanden in de betalingen alsnog te incasseren. Huiseigenaren met betalingsachterstanden hebben vaak grotere financiële zorgen. Om dit soort situaties te voorkomen gaan de banken strenge eisen stellen.

Een vast en stabiel inkomen is een eerste vereiste

Bij het bepalen van het bedrag dat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen is de hoogte van je salaris doorslaggevend. Banken vinden het niet alleen belangrijk dat je nu voldoende inkomsten hebt, maar ook voor de toekomst willen ze zekerheden. Een werknemer moet bijvoorbeeld beschikken over een vast contract. Als dit niet het geval is, zijn er nog steeds mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Maar er moet op de één of andere manier wel aangetoond worden dat het inkomen niet sterk gaat zakken in de toekomst. Zelfstandigen moeten met cijfers over minimaal drie jaren aantonen wat het gemiddelde inkomen is geweest.

Wat is het inkomen na pensionering?

Indien je gedurende de looptijd van de hypotheek de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, wil de bank ook weten hoe het gesteld is met je inkomen na de pensionering. Per de pensioendatum vallen de meeste mensen sterk terug in inkomen. Toch moeten de maandlasten nog steeds voldaan worden. De bank zal bewijsstukken opvragen over de hoogte van het inkomen vanaf de pensioenleeftijd.

Wat gebeurt er bij overlijden van één van de huiseigenaren?

Bij overlijden van één van de huiseigenaren kan de financiële positie van de achterblijvers sterk verslechteren. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten kan bij overlijden de hypotheek geheel of gedeeltelijk afbetaald worden. Bij het afsluiten van een hypotheek zal de bank ook vaak een overlijdensrisicoverzekering eisen.

Voldoende bestedingsruimte per maand

Het inkomen is misschien voldoende om een hypotheek te verstrekken, maar zijn de woonlasten ook werkelijk betaalbaar. De bank is ook geïnteresseerd in maandelijkse verplichtingen waardoor er minder te besteden is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan lopende leningen en alimentatieverplichtingen. Dit soort verplichtingen verlagen het bedrag dat je aan hypotheek kunt krijgen.

Zit er voldoende waarde is het onderpand?

In het verleden was het mogelijk om de bijkomende kosten bij het kopen van een huis volledig mee te financieren. Tegenwoordig kan dat niet meer en op termijn is het zelfs helemaal niet meer mogelijk om kosten mee te financieren in een hypotheek. De waarde van het onderpand moet qua normen van de bank voldoende zijn om de hypotheeklening te kunnen verstrekken.

Hypotheek oversluiten vaak onmogelijk bij huizen die onder water staan

Bij een waardedaling van het onderpand, kan het onmogelijk worden om een hypotheek over te sluiten. De nieuwe bank zal het benodigde bedrag om de oude hypotheek af te lossen niet willen financieren.
© 2015 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat?BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat?Een BKR hypotheek aanvragen kan tegenwoordig bij veel banken. Je moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden om een BKR hy…
Een startershypotheek aanvragenEen startershypotheek aanvragenJongeren die hun eerste huis kopen lopen tegen een heleboel zaken aan. Zo gemakkelijk is het immers niet om je eerste wo…
Hypotheek zonder vast contractHypotheek zonder vast contractEen hypotheek afsluiten zonder vast contract is zeker niet onmogelijk, zoals veel mensen denken. Een hypotheek afsluiten…
Geld lenen met een startersleningWie een eerste huis koopt, zal al snel schrikken van de vele hoge kosten. Je hebt niet alleen een hypotheek nodig, maar…

Erfenis verwerpen bij een hoge hypotheekschuldBij het verkrijgen van een erfenis gaat het over het algemeen om geld en bezittingen die na overlijden over gaan op de n…
De hypotheek: boeterente bij aflossen of oversluitenDe hypotheek: boeterente bij aflossen of oversluitenEen hypotheek voor de aankoop van uw woning sluit u principe af voor langere tijd. U gaat een langdurige relatie aan met…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.