Erfenis verwerpen bij een hoge hypotheekschuld

Bij het verkrijgen van een erfenis gaat het over het algemeen om geld en bezittingen die na overlijden over gaan op de nabestaanden. Je kunt ook een erfenis krijgen waarin de schulden de waarde van de bezittingen overtreffen. Als erfgenaam sta je vervolgens voor deze schulden. Vooral bij het verkrijgen van een woning moet je goed opletten. Bij het overlijden van een huiseigenaar valt de eigen woning en de op het huis rustende hypotheekschuld in de nalatenschap. In de meeste gevallen zal de waarde van het huis de resterende hypotheekschuld overtreffen. Dit wordt veroorzaakt doordat in de meeste hypotheken een overlijdensrisicoverzekering zit ingebouwd. Bij overlijden van de huiseigenaar komt deze verzekering tot uitkering. De uitkering uit deze verzekering zal gebruikt worden voor de gehele of gedeeltelijke aflossing van de hypotheekschuld.

Voordat je een erfenis aanvaard nagaan hoe de financiële positie was van de overledene

Wij praten met anderen niet graag over onze financiële positie. Zelfs ouders hebben er vaak moeite mee om open te zijn over geldzaken richting hun volwassen kinderen. Hierdoor kunnen nabestaanden vaak niet inschatten wat de werkelijke situatie is. Ga in overleg met de notaris voordat je de erfenis definitief aanvaard. Op deze manier kun je voorkomen dat je vooral schulden erft.

Hoogte van de hypotheekschuld opvragen

Tegen betaling is het mogelijk om het hypotheekregister online in te zien. Helaas zegt dit niets over de werkelijke hypotheekschuld op het huis. In het register wordt namelijk uitsluitend vastgelegd hoe hoog de aangevraagde hypotheek met het huis als onderpand is geweest. Een huis waarvan de hypotheek al volledig is afbetaald zal in veel gevallen nog steeds voor het volledige bedrag is het hypotheekregister staan.

Zorg voor een duidelijke communicatie naar de achterban

Vanuit het verleden worden geldzaken nog steeds door veel mensen afgeschermd van de naasten. Toch is het verstandig om openlijk over geldzaken te praten met de achterban. Dit geldt zeker in het geval de hypotheekschuld op het huis hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Dit is namelijk een gevaarlijke combinatie van factoren.

Schuldeisers kunnen aankloppen bij nabestaanden

Schuldeisers kunnen na overlijden van de schuldenaar de schuld gaan incasseren bij de nabestaanden. Ze hoeven niet alle erfgenamen gezamenlijk aan te spreken, ze kunnen bij één van de nabestaanden de volledige claim neerleggen. Als erfgenaam neem je eigenlijk de verplichtingen van de overledene over. Bij een eigen woning in de nalatenschap, kunnen de restschulden bij verkoop eenvoudig in de tienduizenden euro’s lopen. De woning aanhouden en wachten tot de waarde gaat stijgen is vaak ook geen optie. De lasten blijven namelijk ook doorlopen en de waarde kan wel gaan dalen in plaats van stijgen.

Zijn er nog overlijdensrisicoverzekeringen waar een uitkering uit voort komt

De overlijdensrisicoverzekering die verpand is aan de hypotheek zal tot uitkering komen en het bedrag zal worden afgetrokken van de hypotheekschuld. Naast de verpande verzekering kan er ook nog een afzonderlijke overlijdensrisicoverzekering afgesloten zijn. Indien dit niet terug te vinden is bij de polissen van de overledene, kan het Verbond van Verzekeraars worden ingeschakeld. Je kunt een formulier invullen met informatie over de overledene. Het Verbond gaat vervolgens bij de verzekeraars na of zij levensverzekeringen in het bestand hebben op naam van de overledene. Om deze gegevens te kunnen verstrekken moet je naast het formulier ook een kopie van de overlijdensakte, ID-kaart en eventueel verklaring van erfrecht meesturen.
© 2015 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis erven met restschuld of hypotheek (verwerpen)Huis erven met restschuld of hypotheek (verwerpen)Een huis erven met een schuld in 2021 of 2022? Een hypotheek of restschuld is altijd een mogelijk gevaar bij een erfenis…
Zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen?Het kan onverstandig zijn om een nalatenschap zuiver te aanvaarden. Indien er meer schulden dan bezittingen in het nalat…
Beneficiair aanvaarden, verwerpen of zuiver aanvaardenBeneficiair aanvaarden, verwerpen of zuiver aanvaardenEen erfgenaam kan naast bezittingen ook schulden erven. De schuldeisers kunnen zich vervolgens gaan melden bij de erfgen…
Kunt u schulden erven?Een erfenis ontvangen kan u ook schulden opleveren. In de nalatenschap kunnen namelijk schulden en bezittingen zitten.

Minder hypotheekrente betalen in 2021Minder hypotheekrente betalen in 2021U wilt minder hypotheekrente betalen en de woonlasten verlagen. Hoe bereikt u dit rentevoordeel en is een lagere hypothe…
Hypotheek aanvragen – Waar let de bank op?Banken lopen risico’s bij het verstrekken van hypotheken. Ze willen het liefst tegen zo laag mogelijke risico’s geld uit…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.