Een startershypotheek aanvragen

Een startershypotheek aanvragen Jongeren die hun eerste huis kopen lopen tegen een heleboel zaken aan. Zo gemakkelijk is het immers niet om je eerste woning te kopen en er is veel waar je op moet letten. Gelukkig kan je gebruik maken van een startershypotheek. Een startershypotheek kun je aanvragen bij de koop van je eerste huis. Hoe doe je dit nou eigenlijk precies?

Wat is een startershypotheek?

Als je onbekend bent met het kopen van huizen of met de financiële wereld, dan kan het best lastig zijn om een woning te kopen. Er zijn zelfs hypotheekverstrekkers die geen hypotheek geven aan jongeren. Voor jongeren is er daarom de startershypotheek.. Deze is bedoeld voor het kopen van een eerste woning. Jongeren krijgen dan de juiste begeleiding en kunnen daardoor makkelijker een woning kopen.

Welke eisen zijn er bij een startershypotheek?

Als je een startershypotheek wilt aanvragen, dan kan dat niet zomaar. Er gelden bepaalde eisen voor. Je mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 35 jaar en ook moet je minimaal een mbo-diploma hebben. Het is ook belangrijk dat je een vast baan hebt met contract en dit ook kunt aantonen. Als laatste is het de eis dat je nog niet eerder een woning hebt gekocht. Je moet dus echt een starter zijn. Wanneer je aan al deze voorwaarden voldoet, dan kun je een startershypotheek aanvragen.

Startershypotheek aanvragen

Een startershypotheek kun je aanvragen bij grote banken en bekende geldverstrekkers. Als je een hypotheek wilt aanvragen ga je een gesprek aan met de bank. Er wordt dan gekeken naar je financiële situatie. Ook wordt er gekeken naar het diploma wat je hebt en de kansen om door te groeien in het bedrijf waar je werkt. Met al deze gegevens wordt berekend hoe hoog de hypotheek is die je kunt lenen.

Hogere hypotheek en subsidies

Als je een goede opleiding hebt gedaan, zoals bijvoorbeeld een hbo-opleiding, dan kun je een hogere hypotheek krijgen. Ook kun je een hogere hypotheek krijgen als je je ouders laat tekenen. Je kunt dan 50.000 extra krijgen. Er zijn ook gemeentes die subsidies hebben voor starters. Een subsidie kun je gebruiken om je hypotheek mee te betalen, waardoor je maandlasten uiteindelijk een stuk lager zijn.

Vergelijk de hypotheken

Het is verstandig om de verschillende hypotheken goed met elkaar te vergelijken. Vergelijk de aanbieders van een startershypotheek en lees de voorwaarden goed. Zorg er eventueel voor dat er iemand met je mee gaat als je met een bank gaat praten. Teken nooit zomaar wat, maar overweeg eerst goed of het werkelijk een verstandige keuze is. Eenmaal getekend kun je er immers minder goed vanaf komen. Kijk ook altijd hoe hoog de rente is van een startershypotheek en zorg dat je op de hoogte bent van de regels.

Vraag iemand om hulp

Zoals gezegd: wanneer je op zoek gaat naar een startershypotheek en de verschillende aanbieders gaat vergelijken, is het raadzaam om iemand mee te nemen wanneer je met een bank gaat praten. Dit kan bijvoorbeeld één van je ouders zijn of iemand anders die je kent die misschien al eens een hypotheek heeft afgesloten. Hij of zij weet al wat beter wat je te wachten staat en kan kritische vragen stellen waar je zelf niet bij stil staat. Het aanvragen van een startershypotheek is daarnaast een grote stap, dus die kun je beter niet zonder hulp nemen.
© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De startershypotheekHoe kan ik de beste startershypotheek met de laagste maandlasten krijgen? Door op de hoogte te blijven van de voorwaarde…
Het afsluiten van een startersleningHet afsluiten van een startersleningVoor starters is het vaak lastig om een goede hypotheek af te sluiten. Ze hebben weinig geld en hebben weinig ervaring,…
WOZ-krediet of startersleningWOZ-krediet of startersleningStarten op de woningmarkt anno 2020 of 2021 en jonger zijn dan 35 jaar, hoe komt u dan aan geld? Kies dan voor een start…

Hypotheekrenteaftrek gebruiken voor aflossingHypotheekrenteaftrek gebruiken voor aflossingHuizenbezitters kunnen nog steeds gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek, maar waarschijnlijk zullen er wel maatregel…
Risico van een hypotheek met korte rentevaste periodeRisico van een hypotheek met korte rentevaste periodeU kunt veel geld besparen door voor de laagst mogelijke maandlasten te kiezen wat betreft uw hypotheek. Ook bij hypothek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIX1861, Pixabay
  • www.starters-hypotheek.info
  • Ing.nl
  • Rabobank.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 19-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.