Soorten overlijdensrisicoverzekering

Soorten overlijdensrisicoverzekering Welke overlijdensrisicoverzekering kunt u afsluiten, voor welk bedrag? Er zijn meerdere soorten overlijdensrisicoverzekering. U kunt deze verzekering bij uw hypotheek afsluiten. Bekijk dan welke verzekering het beste bij u past. Uw keuze maakt nogal wat uit voor de hoogte en het verloop van de te betalen premie en het verzekerde bedrag. Wordt het een leeftijdsafhankelijke premie of niet? Een constant bedrag, een dalende of juist een stijgende verzekeringspremie? Let op de en bloc clausule en de kosten.

Welke overlijdensrisicoverzekering afsluiten?


Overlijdensrisicoverzekering met de hypotheek afsluiten

Een overlijdensverzekering afsluiten bij de hypotheek doet u om financiële problemen voor uw nabestaanden te voorkomen wanneer u komt te overlijden. Niemand weet wanneer dat zal gebeuren en het kan natuurlijk nog ver weg liggen in de toekomst, maar ook u moet er niet aan denken dat uw partner in het geval u er niet meer bent, het huis uit moet omdat het niet langer betaalbaar is geworden zodra u overlijdt. Een goede verzekering geeft rust en zekerheid.

Risicodekking, premie en kosten per maand

Zoals bij elke verzekering geldt ook voor een levensverzekering en een overlijdensrisicoverzekering dat de premie lager wordt naarmate meer risico bij de nabestaanden komt te liggen. Wilt u een groot bedrag verzekeren dat ook nog in de tijd gelijk blijft of zelfs groeit, dan betaalt u een veel hogere premie dan wanneer u een verzekering afsluit waarbij het verzekerde bedrag in de loop der tijd daalt. De mate en het tempo waarin die daling zich voordoet, is natuurlijk ook belangrijk voor de hoogte van de verzekeringspremie. Als u jaarlijks op uw hypotheek aflost, bouwt u geleidelijk kapitaal op en zou het verzekerde bedrag om straks de hypotheek te kunnen aflossen ook kunnen dalen. Sterker nog, het ligt voor de hand dat de soort hypotheek die u kiest ook aansluit bij de soort overlijdensrisicoverzekering. Eigenlijk kan uw verzekering grotendeels op maat worden gemaakt. Het goed vergelijken van de soorten overlijdensrisicoverzekeringen per aanbieder leidt dan al snel tot de beste keuze.

Soorten overlijdensrisicoverzekering, welk bedrag? Een paar voorbeelden bij uw hypotheek

Allerlei combinaties zijn mogelijk. Vijf voorbeelden zijn:

Welke soort overlijdensrisicoverzekering, welke kenmerken?

verzekeringpremiekapitaal
Een volledig gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekeringconstant bedragconstant bedrag
Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekeringconstant bedragdalend bedrag
Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekeringconstant bedragdalend bedrag
Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering met een gelijkblijvend eindkapitaalconstant en daarna op een lager niveaudalend bedrag
Een overlijdensrisicoverzekering met een leeftijdsafhankelijke premiestijgend bedragstijgend bedrag

Vele variaties zijn dus mogelijk. Laat daarom wat voorbeelden voor uw hypotheek doorrekenen voordat u de verzekering afsluit.

En-Bloc clausule overlijdensrisicoverzekering

Een aandachtspunt is de en-bloc clausule bij een overlijdensrisicoverzekering. Daar kennen we twee soorten van:
  • De clausule die het mogelijk maakt om voor een totale groep polishouders en bloc de premies te verhogen bij een tegenvallend schadeverloop.
  • De clausule die het mogelijk maakt om voor een totale groep polishouders en bloc de voorwaarden te veranderen bij een tegenvallend schadeverloop.

Bekijk hierop de polisvoorwaarden.

Toelichting op verschillende overlijdensrisicoverzekeringen

Ter toelichting voor uw keuze nog het volgende:
  • De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is een verzekering waarbij premie en kapitaal gelijk blijven.
  • De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering waarbij met uitzondering van de laatste vijf jaar de premie constant is, terwijl het verzekerde bedrag afneemt. In de meeste gevallen is de premie in de laatste vijf jaar van uw verzekering gelijk aan nihil.
  • De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering: ook hier een constante premie, maar op een lager niveau dan bij de annuïtaire variant. Het verzekerde bedrag daalt en de laatste vijf jaar zal de premie gelijk zijn aan nul.
  • De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering met gelijkblijvend eindkapitaal. Opvallend hierbij is dat de laatste vijf jaar de verzekeringspremie ook constant is maar op een lager niveau dan in de beginjaren van de verzekering.
  • Bij de overlijdensrisicoverzekering met een leeftijdsafhankelijke premie gaat u meer premie betalen als u ouder wordt. Het kapitaal dat kan worden uitgekeerd is de hele looptijd van de verzekering constant. Denkbaar is een variant waarbij de premie minder stijgt als u wat ouder wordt en tegelijkertijd het uitgekeerde kapitaal wat daalt.

Conclusie welke overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Zoals u ziet is er veel mogelijk. Vraag uw verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is het kopen van een huis alleen voor gezonde mensen?Is het kopen van een huis alleen voor gezonde mensen?Bij het kopen van een huis moet je niet alleen voldoen aan de inkomenseisen, maar je moet ook gezond genoeg zijn om een…
Kun je met een zwakke gezondheid een hypotheek afsluiten?Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een huis te kopen. Een grote struikelblok kan de gezondheid vormen. Mensen met ee…
Basisvormen van de levensverzekeringEen uitkering uit levensverzekering is afhankelijk van het in leven zijn van de verzekerde. Bij het overlijden of bij he…
Overlijdensrisicoverzekering en de BelastingdienstOverlijdensrisicoverzekering en de BelastingdienstWat betekent een overlijdensrisicoverzekering ORV voor de inkomstenbelasting 2022, uw belastingaangifte en de erfbelasti…

Rentevaste periode openbrekenRentevaste periode openbrekenOnterecht wordt vaak gewacht met het verlengen van de rentevaste periode tot de vastgelegde einddatum. Komt het goed uit…
Hypotheek zonder vast contractHypotheek zonder vast contractEen hypotheek afsluiten zonder vast contract is zeker niet onmogelijk, zoals veel mensen denken. Een hypotheek afsluiten…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.