Studieschuld aflossen om hypotheek te kunnen krijgen

Studieschuld aflossen om hypotheek te kunnen krijgen Afgestudeerden moeten in bepaalde gevallen nog een studieschuld afbetalen na het afronden van de opleiding. De hoogte van de financiële verplichting, heeft invloed op de hoogte van de te krijgen hypotheek. Bij het aanvragen van een hypotheek, zal de bank gaan toetsen of een potentiële koper van een huis in staat is om de maandelijkse woonlasten te betalen. De bank wil namelijk zoveel mogelijk garanties hebben dat ze het uitgeleende geld terug gaan zien. Een eerste vereiste is dat de hypotheekklant voldoende vaste maandelijkse inkomsten heeft, om de financiële verplichtingen na te kunnen komen.

Schulden hebben invloed op de hoogte van de te verkrijgen hypotheek.

Voordat de bank een hypotheek gaat verstrekken, zullen ze de klanten gaan toetsen bij het BKR. Indien er problemen zijn geweest met het terugbetalen van lopende schulden, kunnen de banken dit achterhalen. Na vijf jaar na het beëindigen van de lening, zal de registratie bij het BKR verdwijnen.

Bij het BKR kan ook achterhaald worden of er nog lopende schulden staan, op naam van de aanvrager van de hypotheek. Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR, maar heeft wel invloed op de hoogte van de te verkrijgen hypotheek.

Financiële verplichtingen verlagen het hypotheekbedrag

Alle maandelijkse financiële verplichtingen, moeten worden meegenomen om vast te stellen hoeveel hypotheek iemand kan dragen. Dit kan zijn een studieschuld die nog afbetaald moet worden, maar bijvoorbeeld ook te betalen partneralimentatie. Er zijn ook maandelijkse lasten waar de adviseur van de bank niet naar gaat vragen, maar wat u wel moet noemen om latere betalingsproblemen te voorkomen.

In het geval u bijvoorbeeld een dure hobby hebt waar u maandelijks veel aan uit geeft, heeft dit wel invloed op het bedrag dat u maandelijks kunt uitgeven aan de hypotheek. De adviseur moet hiervan op de hoogte worden gebracht om te voorkomen dat de maandlasten te hoog worden.

Studieschuld afbetalen

Vanaf 1 januari 2011 gelden er nieuwe regels met betrekking tot de aflossing van een studieschuld. Deze nieuwe regels gelden voor terugbetalers die voor het eerst studiefinanciering hebben ontvangen na 1 augustus 2009 en die niet eerder dan 1 januari 2012 moeten beginnen met aflossen van de studieschuld. De wijzigingen zijn dat automatische incasso van de aflossing verplicht is. De terugbetaling moet plaatsvinden naar draagkracht. Het inkomen van de partner, zal worden meegerekend bij het bepalen van de draagkracht.

Voor nadere informatie over studieschulden, kunt u terecht op de website van DUO IB-Groep (ib-groep.nl).

Hoe wordt er rekening gehouden met de hoogte van de studieschuld?

Aan de hand van een berekening kan de geldverstrekker bepalen hoe groot het bedrag is dat u maandelijks uit kunt geven aan hypotheeklasten en gekoppelde verzekeringen en of bankspaarrekeningen. Het beschikbare bedrag zal verlaagd gaan worden met het bedrag dat maandelijks betaald moet worden om de studieschulden op te lossen.

Eerst studieschuld aflossen

In de praktijk zal dit resulteren in een flink lager te verkrijgen hypotheek. Starters hebben zonder studieschuld al moeite om een geschikt huis te kopen, met een studieschuld wordt dit nog moeilijker. Het zal vaak noodzakelijk zijn om eerst de studieschuld af te betalen, voordat er een huis kan worden gekocht.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ondanks een studieschuld een hypotheek afsluitenOndanks een studieschuld een hypotheek afsluitenHet hebben van een studieschuld heeft invloed op het wel of niet kunnen krijgen van een hypotheek. Een schuld verslechte…
Aflossen van je studieschuld als je weinig geld hebtAflossen van je studieschuld als je weinig geld hebtStudieschuld kan iets zijn wat voor mensen na hun studie jarenlang afbetalen betekent. Maar wie weinig verdient, kan ook…
Studieschuld extra aflossen en hogere hypotheekStudieschuld extra aflossen en hogere hypotheekStudieschuld extra aflossen of niet? Het ligt zo voor de hand, u hebt een studieschuld en een goede baan en wilt nu een…
Wat is geld lenen?Wat is geld lenen?Geld lenen, dagelijks worden we doodgegooid met aanbieders waar je een lening kunt afsluiten. Soms kan het best handig z…
Bronnen en referenties
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.