Woning verbouwen in 2021 met hypotheekrenteaftrek?

Woning verbouwen in 2021 met hypotheekrenteaftrek? Kunt als u uw woning wilt verbouwen in 2021 nog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek of moet een verbouwing met eigen geld plaatsvinden? Wat valt fiscaal onder verbetering eigen woning? Het antwoord hierop is ja verbouwen met hypotheekrenteaftrek is mogelijk, maar hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Bij een extra hypotheek, een verbouwing van de woning, verbouwingshypotheek en hypotheekrenteaftrek moet de extra financiering voldoen aan de nieuwe regels van de Belastingdienst.

Inhoud


Verbouwing van de woning en de hypotheekrenteaftrek 2021, woonlasten omhoog

Om te weten voor welke hypotheekrenteaftrek u in aanmerking komt bij een verbouwing is cruciaal wanneer u de verbouwingsovereenkomst met de aannemer hebt afgesloten. Als u in 2021 uw verbouwing zelf aanpakt of een verbouwingsovereenkomst sluit, valt de financiering van de verbouwing onder het nieuwe regime voor de fiscale hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat de (extra) hypotheek volgens een annuïteit of lineair in maximaal 30 jaar maandelijks moet worden terugbetaald. Anders komt u niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Voor een verbeteringshypotheek of verbouwingshypotheek geldt aanvullend nog dat deze uiterlijk binnen zes maanden na aanvang van de verbetering of verbouwing moet worden afgesloten als u wilt dat de betaalde rente volledig aftrekbaar is.

Wat valt onder verbetering eigen woning?

Onder verbetering eigen woning vallen fiscaal gezien onderhoud- en verbouwingskosten als:
  • De vervanging van kozijnen, ramen, deuren.
  • Het vervangen van vloeren die onlosmakelijk aan het huis vast zitten. Geen geen laminaat, maar wel plavuizen, houten vloer of een grindvloer.
  • Het onderhoudsschilderwerk.
  • Een zonnescherm aan de buitenkant dat blijvend aan de woning bevestigd.
  • De vervanging of verbouwing van een badkamer, keuken.
  • Asbestverwijdering.
  • De aanleg, onderhoud en inrichting van de tuin bij bij de eigen woning.
  • Het plaatsen van zonnepanelen.

Vergeet niet om ook vooraf te bekijken of er een vergunning nodig is, want in vele gevallen vraagt een vergunning veel tijd.

Huis verbouwen met een hypotheek van de bank of eigen geld

De financiering van een verbouwing kan deels bestaan uit wat spaargeld en voor het overige uit een hypotheek. Bij een hypotheek bestaat de mogelijkheid om een bestaande hypotheek wat te verhogen dan wel een extra hypotheek af te sluiten. Als u kiest voor de mogelijkheden van de hypotheek zal de bank die de verbouwing financiert vooraf willen weten waaruit de verbouwing zal bestaan. De bank wil namelijk weten wat de meerwaarde van het huis zal zijn na de renovatie. Dat betekent in de meeste gevallen dat de bank niet bereid zal zijn om de hele verbouwing te financieren. Een extra hypotheek krijgt u niet altijd even eenvoudig door nieuwe regels van de overheid. Als u een nieuwe keuken laat plaatsen van 10.000 euro zal dat misschien een meerwaarde vertegenwoordigen van 6.000 euro en dus zal de bank u eerder 6.000 euro willen lenen voor de keuken dan 10.000 euro. Wie de afspraken voor een verbouwing nog moet maken, doet er goed aan om vooraf de mogelijkheden van een extra hypotheek te bespreken. Niet alleen is de financiering niet altijd eenvoudig rond te krijgen, maar krijgt u ook te maken met een annuïteiten- of lineaire hypotheek met een looptijd maximaal dertig jaar waarvan de hypotheeklasten hoger zijn dan bij een aflossingsvrije hypotheek. De hypotheekrente kan overigens wel gewoon aftrekbaar zijn in 2021. Een verbouwing met eigen geld is vaak goedkoper nu de spaarrente laag is

De hypotheekrente 2021 is laag, woonlasten hypotheek omlaag, btw op verbouwing omhoog

Maar er zijn ook lichtpuntjes aan te geven. Zo heeft de hypotheekrente een daling ingezet. Vooral de rente voor een hypotheek van tien jaar is een stuk lager geworden. De kosten van de financiering van een verbouwing dus ook. Ook als de rente in 2021 iets omhoog gaat, zal de hypotheekrente zich nog steeds op een relatief laag niveau bevinden. Het lage btw-tarief is omhoog gegaan naar 9%.

Conclusie verbouwing huis in 2021, hypotheekrenteaftrek of eigen geld

Een verbouwing van een huis vraagt in 2021 een wat andere aanpak dan voorheen. Het is lastiger geworden om de financiering rond te krijgen, eigen geld is vaak goedkoper en de hypotheekregels zijn ingewikkelder dan voorheen. Pluspunt is de lagere hypotheekrente. Win op tijd extra advies in om de verbouwing zo goedkoop mogelijk te financieren. In een schaarse woonmarkt zijn ook goede werklui schaars en vaak niet goedkoop. Houd daarmee rekening in uw planning.

Lees verder

© 2013 - 2025 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verbouwingskosten en hypotheekVerbouwingskosten en hypotheekEen nieuwe woning kopen is in 2021 vaak duurder dan kosten van de verbouwing van een bestaand huis. Ook als het gaat om…
Verbouwingslening aftrekbaar: klushuisVerbouwingslening aftrekbaar: klushuisSlim een verbouwing financieren, willen we allemaal wel, maar hoe gaan we dat aanpakken? Is een verbouwingslening fiscaa…
Hypotheekrenteaftrek 2020 omlaagHypotheekrenteaftrek 2020 omlaagDe hypotheekrenteaftrek 2020 gaat voor vele mensen omlaag. Niet alleen voor hogere inkomens, maar ook voor iedereen met…
Hoe kun je een verbouwing financieren?Hoe kun je een verbouwing financieren?Een verbouwing financieren kan op meerdere manieren. Je kunt een tweede hypotheek nemen of een geldlening voor de verbou…

Eigen geld bij aankoop woningEigen geld bij aankoop woningEigen geld inbrengen bij aankoop van een eigen huis heeft voor- en nadelen. Door de inbreng van je spaargeld betaal je w…
Koophuis ruilenKoophuis ruilenUw huis en woning ruilen en vervolgens snel verkopen? Ruilen van uw koophuis met een iemand die een huis wil kopen betek…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.