Koophuis ruilen

Koophuis ruilen Uw huis en woning ruilen en vervolgens snel verkopen? Ruilen van uw koophuis met een iemand die een huis wil kopen betekent vooral ook een grotere kans op verkoop. Het voordeel van deze ruil is dat u direct kunt opstappen zonder de onzekerheid van dubbele woonlasten en zonder de onzekerheid dat u uw huis niet meer tegen een goede prijs kwijt raakt. De bank moet wel meewerken en het andere huis moet natuurlijk wel in de smaak vallen. Een koophuis ruilen en huizenruil zijn een nieuwe trend geworden op de woningmarkt, zoals u uw oude auto inruilt om een nieuwe auto te kopen. Bekijk de voordelen.

Vakantiehuis ruilen

Wie op vakantie wil, kan op zoek naar iemand die graag zijn huis voor een bepaalde periode wil ruilen. U ruilt voor de vakantieperiode uw huis. Vaak is het daardoor een goedkopere vakantie, omdat er geen hotel hoeft te worden geboekt. Dit is echt een vorm van ruilen, waarbij geen huur hoeft te worden betaald en u wordt verondersteld om het huis netjes achter te laten. Dit is dan ook een heel ander concept dan de woningruil die we tegenwoordig in Nederland zien. Dat concept heeft niet tot doel om de ander een fijne vakantie te bezorgen, maar tot doel om de eigen woning op een snelle manier te verkopen tegen een goede prijs.

Koophuis, eigen woning ruilen op de woningmarkt

Waar we een paar jaar geleden eenvoudig een overbruggingshypotheek afsloten als we even met twee huizen zaten, is iedereen nu toch wat meer op zijn hoede om dubbele woonlasten te voorkomen. Bijna iedereen wil voordat hij een huis koopt, zeker zijn dat het oude huis is verkocht. En dat leidt ertoe dat iedereen op iedereen wacht. Dat wachten op elkaar kan worden doorbroken als de eigen woning met een gelijkgezinde kan worden geruild. Nou ja ruilen, het doel is meestal toch de verkoop van de eigen woning. Een succesvolle huizenruil staat of valt bij een goede informatie en bij voldoende aanbod van huizen. En wie weet er beter dan wie dan ook wat er te koop is, de makelaar.

Huizenruil is een andere manier van verkopen

Bij een huizenruil gaat het om de goede match. Er is een andere informatie nodig dan wanneer u alleen een bordje te koop in de tuin zet. Wie op zoek is naar een nieuw huis kan immers:
  • Op zoek zijn naar een zelfde woning, maar gelegen in een andere gemeente;
  • Op zoek zijn naar een kleinere woning;
  • Op zoek zijn naar een grotere woning.

En hier komt bij woningruil dus de belangrijke nieuwe eis bij dat u niet alleen de koper wordt, maar dat de verkoper uw huis wil kopen. Organisaties als swap en funda werken er hard aan om deze informatie te verzamelen en zo de ruil te bezegelen met een succesvolle verkoop.

Voordeel van een huis ruilen

De zekerheid die u krijgt bij het ruilen van de woning is het grote pluspunt van de transactie. Maar dat wil niet zeggen dat een ruil gratis is, immers:
  • Bij een hypotheek zal een een taxatierapport voor uw huis nodig zijn;
  • Bij de aankoop moet in veel gevallen 2% overdrachtsbelasting worden betaald;
  • De makelaar moet worden betaald;
  • U moet kosten maken om te verhuizen;
  • De notaris moet worden betaald.

Huis ruilen en doorverkopen kan ook

Hoewel in de meeste gevallen het geruilde huis wordt gekocht om er zelf in te gaan wonen, is er ook de mogelijkheid om uw huis te ruilen tegen een aantrekkelijke prijs en een ander koophuis voor lief te nemen. Dit gebeurt wanneer u uw huis voor een mooie prijs van de hand kunt doen, omdat de koper de zekerheid heeft van zijn huis af te zijn, en u denkt het geruilde huis wel weer aan een ander te kunnen verkopen. Dit is risicovoller voor u, omdat u met een tweede huis blijft zitten, maar als dat huis een relatief goedkoop huis is, omdat de koper een kleiner huis achterlaat en groter wilde gaan wonen, dalen toch uw woonlasten. Er zijn ook instanties en beleggers die van deze vorm van ruilen van een koophuis hun werk hebben gemaakt. U ruilt uw huis bij hen in en krijgt zo de mogelijkheid om weer een andere huis te kopen. Een koophuis ruilen is daarmee een belangrijke nieuwe trend geworden.

Koophuis ruilen via het internet

Het internet kan u bij dit alles goed op weg helpen. Het is immers de kunst om in contact te komen met iemand die zijn huis wil ruilen. Zodra dat gelukt is, kan over de voorwaarden en de prijs worden onderhandeld. Dat iemand relatief snel zijn huis kan verkopen wordt meestal als een groot voordeel gezien waardoor de transactie in veel gevallen ook snel tot stand kan worden gebracht. Omdat het risico kleiner is, kan ook de verkoopprijs hoger zijn dan bij een gewone verkoop van een woning. De verwachting is dat het aantal succesvolle hits groter is naarmate beide partijen relatief dicht bij elkaar in de buurt wonen. Het zal immers moeilijker zijn om iemand te vinden die wil verhuizen van het noorden van het land naar het zuiden, terwijl u de omgekeerde beweging maakt, dan iemand te vinden in dezelfde gemeente of provincie. Maar ook dat is de poging van het proberen waard.
© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis ruilen met oudersHuis ruilen met oudersU wilt in 2022 uw huis ruilen met het huis van uw ouders. Wat moet u als kind voor deze woningruil regelen en wat vindt…
Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt…
Goedkoop op vakantie, ruilen van huisDe uitgaven aan een vakantie zijn afhankelijk van uw bestemming en de manier van op vakantie gaan. U kunt redelijk goedk…
Ik kies voor een huurhuisIk kies voor een huurhuisSteeds meer Nederlanders gaan voor een koophuis. Toch heeft een huurhuis grote voordelen ten opzichte van een koophuis.

Woning verbouwen in 2021 met hypotheekrenteaftrek?Woning verbouwen in 2021 met hypotheekrenteaftrek?Kunt als u uw woning wilt verbouwen in 2021 nog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek of moet een verbouwing met eig…
Beleggen in recreatief onroerend goedBeleggen in recreatief onroerend goedEr zijn steeds meer beleggers die er voor kiezen om te beleggen in recreatief onroerend goed. Het kan namelijk zeer aant…
Reacties

Menno, 23-11-2018
Met boeiende aandacht lees is altijd deze artikelen en heb waardering voor jouw parate kennis.
wij hebben op dit moment een dringende behoefte aan inzicht in het volgende vraagstuk.
Mijn broer en ik willen van woning ruilen en vragen ons het volgende af:
Mag je een koopwoning ruilen (kopen) met een ander (vrij van hypotheek) en toch in je oude woning blijven wonen?
Dus eigenlijk de oude woning weer huren van de nieuwe eigenaar, waarvan je zijn woning weer hebt geruild (gekocht)
wat vindt de belastingdienst hiervan en mag dat van de gemeente?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 21-08-2020
Beste Menno,
Jullie mogen elkaars woning kopen (ruilen) en blijven zitten waar u zit. Het is wel zo dat de koopwoning dan vermogen wordt in box 3, de huur is niet belast. De woningen zijn en blijven in privaat bezit en dus zal de gemeente zich er niet mee bemoeien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

John, 22-10-2016
Bestaat de mogelijkheid ook om met huizen in het buitenland te ruilen? Ter informatie:
Wij willen vanwege familieomstandigheden na 18 jaar onze authentieke totaal gerenoveerde boerderij met 5,5 ha weiland en bos in de Tarn et Garonne in Frankrijk ruilen met een vrijstaand huis met minder grond op het platteland in Nederland! De marktwaarde is 430.000. Bijbetaling voor een duurder huis is geen probleem. Reactie infoteur, 21-08-2020
Beste John,
Ja dat kan, maar het is dan de kunst om iemand te vinden die juist in Frankrijk wil gaan wonen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erica, 08-03-2016
"Er zijn ook instanties en beleggers die van deze vorm van ruilen van een koophuis hun werk hebben gemaakt. U ruilt uw huis bij hen in en krijgt zo de mogelijkheid om weer een andere huis te kopen. Een koophuis ruilen is daarmee een belangrijke nieuwe trend geworden."

Is het mogelijk dat deze instanties benoemd worden? Ik zoek meer informatie over het huizen ruilen, is er ergens een folder of brochure te bestellen/downloaden? Tevens zoek ik informatie over huizenruil met de intentie tot verhuren.

Ter achtergrond informatie.
Wij bezitten een starters appartement in het centrum van Stadskanaal in noord NL. Geen tuin, zeer weinig onderhoud en de buitenkant wordt onderhouden door de vereniging van eigenaren.
Indien wij zouden willen verhuren dan is er veel belangstelling.

Maar wij willen verder, graag verkopen en wat groters in de omgeving van Stadskanaal. Reactie infoteur, 21-08-2020
Beste Erica,
Er zijn sites die woningruil aanbieden en beleggers zien in verhuur een mooie opbrengst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.