Hoe kun je een verbouwing financieren?
Een verbouwing financieren kan op meerdere manieren. Je kunt een tweede hypotheek nemen of een geldlening voor de verbouwing afsluiten. Ook het aanspreken van je spaargeld is een uitstekende optie om een verbouwing mee te financieren. Als je de verbouwing wilt uitbesteden onderhandel dan goed met de aannemer over de prijs en de werkzaamheden. Ook kun je in bepaalde situaties subsidie krijgen voor een verbouwing.
Waarom een verbouwing financieren
Als je van plan bent om je huis te verbouwen, dan kun je dit op verschillende manieren financieren. Een verbouwing doe je vaak omdat je een huis wilt aanpassen naar je eigen smaak of omdat je gezinsuitbreiding verwacht. Je kunt de verbouwing zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een aannemer. Als je een aannemer wilt inschakelen dan is het verstandig om bij meerdere aannemers een offerte op te vragen om een goede richtprijs te krijgen. Daarna moet je nog de verbouwing financieren.
De verbouwing uitbesteden
Zoals gezegd is het verstandig om minimaal twee of drie offertes op te vragen bij verschillende aannemers voor de verbouwing. Het vergelijken van de offertes levert een behoorlijk goed inzicht op in de te verwachten kosten. De verschillen in de offertes worden vaak veroorzaakt door de keuze van het materiaal en de hoeveelheid arbeidsuren. Bedenk daarom goed van te voren welke kwaliteitseisen je wilt stellen aan de te gebruiken materialen. Het komt voor dat de kwaliteit van materialen in offertes veel te hoog is voor wat eigenlijk nodig is.
Onderhandelen over de offerte
Als je een keuze hebt gemaakt in welke aannemer je wilt inschakelen voor de verbouwing dan kun je overgaan tot onderhandeling. Zaken waarover je kunt onderhandelen zijn de stelposten, de product prijzen en zaken die wel of niet bij de prijs zijn inbegrepen. De crux van goed onderhandelen is om goed af te spreken wat er wel en vooral wat er ook niet bij de prijs in zit. Spreek ook goed af wat de betaal termijnen worden en om welke bedragen het bij iedere betaling gaat. Duidelijkheid is erg belangrijk, dit voorkomt valse verwachtingen en irritaties.
De verbouwing financieren
Na het onderhandelingsproces is het van belang om de financiering rond te krijgen. Je weet nu immers wat de verbouwing op hoofdlijnen gaat kosten. Hoe je de verbouwing wilt financieren is geheel afhankelijk van jouw eigen financiële situatie. Het meest aantrekkelijke is om spaargeld te gebruiken ter financiering. De tweede beste optie is om geld te lenen voor de verbouwing.
Als je de drempel in box 3 van de belasting wetgeving bereikt of er zelfs overheen bent gegaan, dan moet je vermogensbelasting betalen over je spaargeld. Het is dus verstandig om in ieder geval dat deel van je spaargeld aan te wenden om de verbouwing te financieren dat boven de drempel komt.
Geld lenen voor een verbouwing
Het is natuurlijk ook mogelijk om geld te lenen voor een verbouwing. Je kunt dit op verschillende manieren doen. De meest gebruikelijke is om de hypotheek te verhogen, of om een tweede hypotheek te nemen op je huis. Reken daarbij wel even uit wat de totale kostprijs van je huis uiteindelijk zal gaan worden. Zet dit af tegen de te verwachten verkoopprijs om te kunnen bepalen of het wel financieel aantrekkelijk is om je huis te verbouwen. Neem alleen een tweede hypotheek als de verbouwingskosten enkele tienduizenden euro's bedragen.
Verbouwen en subsidies
Als je gaat verbouwen dan heb je soms recht op een subsidie van de rijksoverheid. Betreft de verbouwing bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie materialen of dubbele beglazing, dan kun je een deel van de kosten terug krijgen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het aanleggen van een zonnecollector en een zonneboiler. Dit kan zelfs zo gunstig uitpakken dat je geld terug kan krijgen van je energieleverancier.