Hoe kun je een verbouwing financieren?

Hoe kun je een verbouwing financieren? Een verbouwing financieren kan op meerdere manieren. Je kunt een tweede hypotheek nemen of een geldlening voor de verbouwing afsluiten. Ook het aanspreken van je spaargeld is een uitstekende optie om een verbouwing mee te financieren. Als je de verbouwing wilt uitbesteden onderhandel dan goed met de aannemer over de prijs en de werkzaamheden. Ook kun je in bepaalde situaties subsidie krijgen voor een verbouwing.

Waarom een verbouwing financieren

Als je van plan bent om je huis te verbouwen, dan kun je dit op verschillende manieren financieren. Een verbouwing doe je vaak omdat je een huis wilt aanpassen naar je eigen smaak of omdat je gezinsuitbreiding verwacht. Je kunt de verbouwing zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een aannemer. Als je een aannemer wilt inschakelen dan is het verstandig om bij meerdere aannemers een offerte op te vragen om een goede richtprijs te krijgen. Daarna moet je nog de verbouwing financieren.

De verbouwing uitbesteden

Zoals gezegd is het verstandig om minimaal twee of drie offertes op te vragen bij verschillende aannemers voor de verbouwing. Het vergelijken van de offertes levert een behoorlijk goed inzicht op in de te verwachten kosten. De verschillen in de offertes worden vaak veroorzaakt door de keuze van het materiaal en de hoeveelheid arbeidsuren. Bedenk daarom goed van te voren welke kwaliteitseisen je wilt stellen aan de te gebruiken materialen. Het komt voor dat de kwaliteit van materialen in offertes veel te hoog is voor wat eigenlijk nodig is.

Onderhandelen over de offerte

Als je een keuze hebt gemaakt in welke aannemer je wilt inschakelen voor de verbouwing dan kun je overgaan tot onderhandeling. Zaken waarover je kunt onderhandelen zijn de stelposten, de product prijzen en zaken die wel of niet bij de prijs zijn inbegrepen. De crux van goed onderhandelen is om goed af te spreken wat er wel en vooral wat er ook niet bij de prijs in zit. Spreek ook goed af wat de betaal termijnen worden en om welke bedragen het bij iedere betaling gaat. Duidelijkheid is erg belangrijk, dit voorkomt valse verwachtingen en irritaties.

De verbouwing financieren

Na het onderhandelingsproces is het van belang om de financiering rond te krijgen. Je weet nu immers wat de verbouwing op hoofdlijnen gaat kosten. Hoe je de verbouwing wilt financieren is geheel afhankelijk van jouw eigen financiële situatie. Het meest aantrekkelijke is om spaargeld te gebruiken ter financiering. De tweede beste optie is om geld te lenen voor de verbouwing.

Als je de drempel in box 3 van de belasting wetgeving bereikt of er zelfs overheen bent gegaan, dan moet je vermogensbelasting betalen over je spaargeld. Het is dus verstandig om in ieder geval dat deel van je spaargeld aan te wenden om de verbouwing te financieren dat boven de drempel komt.

Geld lenen voor een verbouwing

Het is natuurlijk ook mogelijk om geld te lenen voor een verbouwing. Je kunt dit op verschillende manieren doen. De meest gebruikelijke is om de hypotheek te verhogen, of om een tweede hypotheek te nemen op je huis. Reken daarbij wel even uit wat de totale kostprijs van je huis uiteindelijk zal gaan worden. Zet dit af tegen de te verwachten verkoopprijs om te kunnen bepalen of het wel financieel aantrekkelijk is om je huis te verbouwen. Neem alleen een tweede hypotheek als de verbouwingskosten enkele tienduizenden euro's bedragen.

Verbouwen en subsidies

Als je gaat verbouwen dan heb je soms recht op een subsidie van de rijksoverheid. Betreft de verbouwing bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie materialen of dubbele beglazing, dan kun je een deel van de kosten terug krijgen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het aanleggen van een zonnecollector en een zonneboiler. Dit kan zelfs zo gunstig uitpakken dat je geld terug kan krijgen van je energieleverancier.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen voor een verbouwingAls je wilt verbouwen in je huis kun je hiervoor op verschillende manier geld lenen. Je kunt een verbouwing natuurlijk o…
Liever verbouwen met eigen geldDe tijden dat er massaal tweede en derde hypotheken afgesloten werden om een verbouwing te financieren liggen achter ons…
Goedkoop verbouwen met spaargeld of hypotheekEen verbouwing gaat veel geld kosten, zeker in het geval u het gaat uitbesteden. U kunt besparen op de financieringskost…
Woning verbouwen in 2021 met hypotheekrenteaftrek?Woning verbouwen in 2021 met hypotheekrenteaftrek?Kunt als u uw woning wilt verbouwen in 2021 nog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek of moet een verbouwing met eig…

Het leven wordt steeds duurderHet leven wordt steeds duurderAlles wordt duurder de dag van vandaag. De prijzen rijzen de pan uit. Het wordt steeds moeilijker om te kunnen sparen. H…
Wat kost het Koningshuis per jaar?Over de hoogte van de kosten van het Koningshuis bestond jarenlang grote onduidelijkheid. In 2009 heeft een stuurgroep o…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.