Je ex uitkopen, hoe doe je dat?

Je ex uitkopen, hoe doe je dat? Je ex uitkopen; hoe doe je dat? Als je je ex wilt uitkopen als het om een gezamenlijke woning gaat is dit aan voorwaarden gebonden. Natuurlijk moet er genoeg geld zijn. Zodat jij de woning kunt kopen. Maar je kunt ook beslissen de woning te verkopen en dan het geld of de schuld te delen. Koop je je ex wel uit, dan zijn er ook andere bepalingen die van belang zijn. Hoe gaat het uitkopen van je ex in zijn werk en hoe regel je dat?

Je ex uitkopen: Een van beide partners heeft genoeg geld om de ander uit te kopen

Als een van de beide partners genoeg geld heeft om de ander uit te kopen, heeft dat een aantal voordelen. Dit zijn:
  • Er hoeven geen makelaarskosten betaald te worden
  • Er hoeft meestal ook geen overdrachtsbelasting betaald te worden

Twee opties bij scheiding en een gezamenlijk huis

Er zijn twee opties als een stek gaat scheiden. Dit zijn:
  • De woning verkopen
  • Een van beide koopt de woning en koopt de ander uit

Hoe koop je je ex uit?

Om je partner uit te kopen moet er in de eerste plaats voldoende geld zijn om dat te kunnen doen. De achterblijvende partner moet over een goed inkomen of flink wat spaarcenten beschikken. Bij uitkopen heeft de partner die het huis verlaat recht op de helft van de waarde van het koophuis. Tenzij er op de hypotheekakte een andere verdeling is afgesproken. De waarde van de woning is de taxatiewaarde min de openstaande hypotheek. Om te weten hoe groot die waarde is, moet dus eerst een taxateur ingezet worden. Een onafhankelijke taxateur – of twee taxateurs voor elke partij eentje zodat de gemiddelde waarde kan worden genomen – moet daar voor zorgen. Ligt de taxatiewaarde hoger dan de hypotheek dan is er overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen, moet de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex.

Overwaarde verrekenen met spaargeld

Soms kan de overwaarde worden verrekend met spaargeld of met andere bezittingen. Toch zal dit vaak niet het geval zijn en moet de achterblijver juist extra geld gaan lenen om aan zijn of haar verplichtingen te kunnen voldoen. In dat geval moet vaak een extra hypotheek worden afgesloten. De rente van die extra hypotheek is trouwens gewoon aftrekbaar.

Kapitaalverzekering of bankspaarrekening bij scheiding en gezamenlijke woning

Soms is er binnen een hypotheek geld opgebouwd op een kapitaalverzekering of bankspaarrekening. Ook dat geld zal moeten worden verrekend.

Hypotheek hoger dan de waarde van de woning: hoe doe je dat bij een scheiding?

Is de hypotheek hoger dan de waarde van de woning, dan moet de ex die het huis verlaat de helft aan onderwaarde betalen. Dat geldt vooral voor starters die snel weer uit elkaar gaan.

Ex heeft te weinig geld om de ander uit te kopen, wat dan?

Als degene die de ander uit wil kopen niet genoeg geld heeft om de ander uit te kopen, dan moet de hypotheekverstrekker uitkomst bieden. De bank controleert dan of er genoeg inkomen is voor de lening. Vaak is dat niet zo. Banken zijn er niet zo happig op om een ex uit te kopen. Dat heeft onder meer te maken met de aangescherpte hypotheeknormen. Mensen die tien jaar geleden met gemak een hypotheek konden afsluiten kunnen dat sinds 2013 veel minder goed doen en krijgt ook veel minder geld. Daar komt nog bij dat er door de overwaarde vaak meer moet worden geleend.

Alimentatie en uitkopen

Als er alimentatie wordt betaald, kan dat ook de mogelijkheden verminderen om een nieuwe hypotheek af te sluiten. De alimentatie die de partner betaalt, wordt namelijk van zijn inkomen afgetrokken.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek en echtscheidingHypotheek en echtscheidingJe hebt samen een hypotheek maar er komt een echtscheiding. Jaarlijks vinden er in Nederland zo'n 70.000 echtscheidingen…
Anders verkoopt u toch gewoon het huis!Anders verkoopt u toch gewoon het huis!Door waardeopbouw in een eigen huis en door aflossing van de hypotheek die op het huis gevestigd is, kunt u een overwaar…
Wat is overwaarde?Wat is overwaarde?Overwaarde wordt ook wel “eigenwoningreserve” genoemd. Wat is overwaarde en hoe kun je de overwaarde opnemen en benutten…
Overwaarde woning berekenenOverwaarde woning berekenenDe overwaarde van de woning kan op diverse manieren worden bepaald, bijvoorbeeld door een taxatierapport op te laten ste…

Hypotheek verlagen door versneld af te lossenHypotheek verlagen door versneld af te lossenIn de periode van 2008 tot en met 2012 is er een omslag merkbaar in de denkwijze over hypotheekschulden. De nadruk ligt…
Hypotheek extra aflossen of sparen?Hypotheek extra aflossen of sparen?Moet u spaargeld investeren om de hypotheekschuld te verlagen of het spaargeld op een spaarrekening met een hoge rente z…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 19-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.