De budgethypotheek

De budgethypotheek Een goede hypotheek vinden waarover u ook later nog tevreden zult zijn, dat is niet altijd eenvoudig. Vele Nederlanders kijken bij het afsluiten van een hypotheek alleen maar naar de hypotheekrente. Dat hebben de aanbieders van hypotheken goed begrepen. U kunt namelijk ook een budgethypotheek afsluiten. Bij ABN AMRO bijvoorbeeld krijgt u een extra korting korting op de rente als u binnen drie maanden naar de notaris gaat voor de overdracht van uw woning met hypotheek. Let dus goed op de voorwaarden.

Inhoud


De budgethypotheek

Steeds meer aanbieders van hypotheken komen met de budgethypotheek. Ze heten ook wel Basis hypotheek of Voordeel hypotheek. Het is een relatief goedkope hypotheek met een lagere rente. Maar wat u verdient aan een lagere rente verliest u aan de beperkende voorwaarden die ongunstiger zijn dan bij een gewone hypotheek. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunnen de beperkende voorwaarden op enig moment zeer ongunstig uitwerken voor de consument. Ook ABN AMRO biedt een budgethypotheek en een basishypotheek aan. Een gewone hypotheek heet daar woninghypotheek.

Beperkende voorwaarden bij een hypotheek

Bij de beperkende voorwaarden moet u onder meer denken aan de volgende:

1. Hypotheekrente

Ook als de rente daalt nadat u een offerte heeft gekregen en de hypotheekakte nog niet is gepasseerd, dan moet u toch de rente in de offerte betalen.

2. Bedenktijd

Er is maar weinig tijd om de hypotheek helemaal rond te krijgen. Een soort slikken of stikken.

3. Hypotheek type

U kunt maar uit een beperkt palet aan hypotheekvormen kiezen.

4. Verhuis regeling

Bij een verhuizing mag u de huidige lage rente niet meenemen naar de nieuwe woning. Sterker nog als u bij verkoop kunt instappen op een lagere rente, moet u een boete betalen.

5. Boetevrij aflossen

Boetevrij aflossen is beperkt mogelijk of helemaal niet mogelijk. Dat kan een groot nadeel zijn als u in de loop van de jaren de hoogte van de hypotheek wilt gaan verlagen.

6. Bouwdepot

Een bouwdepot kan uitgesloten zijn, zodat de hypotheek niet kan worden gebruik voor een nieuw te bouwen woning.

7. Beperkte keuzes hypotheekrente

Er zijn maar een paar rente vaste periodes mogelijk bij een budgethypotheek.

8. Maximum hypotheek

Het maximum bedrag aan hypotheek is beperkter dan bij een gewone hypotheek.

9. Provisie en uurtarief

Provisie mag niet meer, maar wel een uurtarief. Bekijk hoeveel uurtarief bij financieel advies u bij uw hypotheek betalen moet, want als u een beetje verstand van zaken hebt, kan het ook allemaal online worden geregeld en dat is veel goedkoper.

10. Verzekeringen afsluiten

Soms wordt u verplicht tot het afsluiten van extra verzekeringen of premies. Die kunnen een goedkope budgethypotheek op hun beurt toch weer duur maken. Verkijk u ook niet op kortingen die u krijgt, immers voor hoe lang krijgt u die kortingen?

Een goedkope hypotheek afsluiten

Een goedkope hypotheek kan natuurlijk een goede hypotheek zijn. Maar niemand kan ver in de toekomst kijken wat betreft uw persoonlijke situatie. Blijft u altijd in hetzelfde huis, zonder extra af te lossen en zo verder, dan kan de budgethypotheek zeker een goede oplossing zijn. In andere gevallen zal een budgethypotheek minder geschikt zijn. Kijk met andere woorden verder dan naar de rente alleen. Als bijvoorbeeld de kans groot is dat u binnen afzienbare tijd een groot geld bedrag in handen krijgt via een erfenis of anderszins, dan krijgt u bij een vervroegde aflossing waarschijnlijk te maken krijgen met een hoog boetebeding. In dat geval zijn er betere oplossingen denkbaar.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek oversluiten: lagere renteHypotheek oversluiten: lagere renteJe hypotheek oversluiten is een optie als je voor een lagere rente kan kiezen. Als je een nieuw renteaanbod krijgt van d…
Wat is een variabele hypotheekrente?Wat is een variabele hypotheekrente?Bij het afsluiten van een hypotheek, hebt u de keuze uit verschillende lengtes van rentevaste periodes. U kunt ook kieze…
Hybride hypotheek: de spaarbeleggingshypotheekHybride hypotheek: de spaarbeleggingshypotheekEen hypotheekvorm is de spaarbeleggingshypotheek, ook wel de hybride hypotheek genoemd. Deze hypotheek is een variant op…
Checklist renteherziening hypotheek rentevastChecklist renteherziening hypotheek rentevastEen nieuwe rente voor uw hypotheek moet goedkoper kunnen, zult u denken, maar welke rentevaste periode kiest u dan als d…

Hypotheekrente, meer bezit en minder aftrek hypotheekrenteHypotheekrente, meer bezit en minder aftrek hypotheekrenteDe aftrek van hypotheekrente staat al lang ter discussie. Sommige politieke partijen nu om het hardst dat de hypotheekre…
Hypotheek, minder provisie met provisieoverzicht.nlHypotheek, minder provisie met provisieoverzicht.nlHypotheek, provisie en afsluitprovisie gaan vaak samen, maar de overheid wil van de provisie en renteopslag af. Voor het…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.