Zelf zorgen voor een goed aanvullend pensioen voor later

Zelf zorgen voor een goed aanvullend pensioen voor later Veel mensen maken zich zorgen over hun pensioen en dat is geen wonder. Tot voor kort dacht iedereen dat het pensioen waardevast was en de regels daarvoor ook vast lagen. Dat blijkt niet zo te zijn. Op de pensioenfondsen en ook op de regering kan men niet altijd rekenen. Wat er vandaag beloofd wordt, kan morgen alweer achterhaald zijn. De pensioenfondsen klagen steen en been en elk kabinet kan de regels en de belastingen weer aanpassen naar eigen idee. Iedereen is blijkbaar vergeten dat de ouderen van nu allemaal hun pensioenbijdrage geleverd hebben, waarmee echter de vorige generatie van ouderen betaald is geworden. Hun premies zijn uitgegeven en nu zitten zij op de blaren. Wat kunt u als werkende er zelf aan doen om later toch fatsoenlijk te kunnen leven en uzelf te verzorgen?

De overheid en het pensioen

Nu de pensioenleeftijd verhoogd zal worden en er nieuwe regels zijn waar de pensioenfondsen zich aan moeten houden, raken veel mensen het vertrouwen in de toekomst en het inkomen dat ze dan dachten te ontvangen, kwijt. Geen wonder. Veel bedrijven zien nog steeds niet de waarde van de oudere werknemer in. Als er bezuinigd moet worden raken nog steeds de oudere (en dus vaak ook de duurdere) werknemers het eerst hun baan kwijt.

WW of bijstand voor oudere werknemers

Een verhoging van de AOW leeftijd betekent voor die oudere werknemers meestal een langere tijd in de WW of de bijstand en een zorg voller bestaan op oudere leeftijd. Het is al moeilijk om een nieuwe baan te vinden als men boven de veertig is, laat staan als men boven de zestig is.

De pensioenfondsen zeggen dat ze zorgen hebben

Veel pensioenfondsen hebben het geld van onze premies niet goed belegd en zijn door de crisis flink achterop geraakt. Om aan de nieuwe de criteria van de overheid te kunnen voldoen moeten ze vaak volgend jaar al een paar procent minder gaan uitbetalen en de premies van de werkende mensen verhogen.

Geleend geld niet teruggestort

Daarnaast heeft de overheid ook geld uit het pensioenfonds van de ambtenaren (het ABP) “geleend” en dat later niet meer teruggestort. Zouden ze dat pensioenfonds met rust gelaten hebben, dan zou nu een herziening van de uitbetalingen niet nodig zijn.

Goed nadenken over een eigen, goed aanvullend pensioen

Het wordt voor iedereen dan ook tijd om goed na te denken. Wilt u ook na uw werkzame leven van een goed inkomen verzekerd zijn dan kunt u ervoor zorgen dat u niet afhankelijk bent van de overheid en de pensioenfondsen. Het is verstandig om zelf voor extra inkomen te zorgen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Het inkomen bepaalt de mogelijkheden

Een eerste voorwaarde is echter dat u wel elke maand iets opzij moet kunnen leggen. Hoe kleiner het inkomen is, des te moeilijker is het om daar iets van te sparen. Van een klein inkomen, dat elke maand compleet op is, kunt u immers geen voorzieningen voor later treffen. Daar is alleen een pensioenfonds en een eventuele spaarrekening een mogelijkheid om later een redelijk inkomen te kunnen krijgen.

Zelfstandige ondernemers zorgen daar vaak al zelf voor

Zeker voor freelancers en zelfstandigen kan het van voordeel zijn om nu spaargeld te steken in grondaankopen, aankoop van onroerend goed, bos en andere waarde objecten. Daarbij moet u wel goed uitkijken. Gebouwen kunnen door de veranderende bouwwereld nog steeds in waarde zakken en vooral als de hypotheekrenteaftrek verdwijnt, zal er even een dip komen.

Spaargeld levert niet veel op

Het spaargeld op de bank levert echter niet veel op. Straks gaat het misschien zelfs nog geld kosten als u het geld op de spaarbank wil hebben staan. Beleggen is in deze tijd ook niet helemaal veilig. Overigens moet u ook over grondbezit belasting betalen, hoewel dat voor landbouwgronden niet echt veel is.

Onderhoud aan land of bos

Natuurlijk is er aan eigendom vaak ook onderhoud, maar met een beetje verstand is dat tot een minimum te beperken. Zo kunt u een stuk grasland voor weinig geld door dieren van anderen laten begrazen, zodat u er niet hoeft te maaien. Een bosperceeltje kan van voordeel zijn als u zelf met hout stookt. Zo hier en daar en vooral na een storm komt daar voldoende hout uit. Ook kan er hout verkocht worden, vooral als er rechte stammen zijn en het hout ook gekapt mag worden. Informeer daar dus altijd voor de aankoop van een stuk bos naar.

Redelijk waardevast

Land, bos en weide behouden meestal hun waarde en u kunt ze later, tegen de tijd dat u met pensioen gaat, ook weer verkopen. Het geld daarvan kunt u op de bank zetten en daar regelmatig uw AOW en/of pensioen mee aanvullen. Een andere mogelijkheid is het om dat land of het bos te verpachten. Het blijft dan uw eigendom en u krijgt dan per jaar de pachtsom van degene die het gepacht heeft. U bent dan wel nog steeds belastingplichtig voor dat stuk grond. De pachter verzorgt het stuk land en heeft er opbrengst van. U hebt er verder geen omkijken naar. Op die manier werkt het van twee kanten.

Onroerend goed als buffer voor later

Onroerend goed kan verhuurd worden. Natuurlijk kost dat hier en daar wat werk en wat geld, maar meestal loont zich de moeite. Als u het eerst een tijd lang verhuurt en later verkoopt, kunt u daar aardig wat aan overhouden. Maak echter voor elke overeenkomst met anderen een goed, waterdicht contract op, zodat u zo weinig mogelijk risico’s loopt.

Niet meer zo afhankelijk van de AOW en het pensioen

Op die manier bent u niet helemaal afhankelijk van de willekeur van overheid en pensioenfondsen. Grond en gebouwen kunnen soms wat in waarde zakken, maar vaak ook stijgen. Grond is in Nederland schaars en zal zijn waarde meestal wel houden. Er moet wel altijd belasting over betaald worden, maar zolang u geen bouwgrond koopt en de grond in het bestemmingsplan als agrarisch gebied beschreven is, is dat bedrag niet hoog. Wordt het bestemmingsplan veranderd en wordt het bouwgrond, dan kunt u daar zelfs flink aan verdienen als u de grond per kavel verkoopt.

Beleggen kan geld opleveren, maar ook geld kosten

Beleggen kan eveneens een mogelijkheid zijn om uzelf later van aanvullend inkomen te voorzien, maar dan moet u wel thuis zijn in dat wereldje en goed weten waar u in belegt. Wie er zonder voorkennis aan begint, zal sneller winst verspelen en kan er dan maar beter niet aan beginnen. Beleggen bergt vaak meer risico´s in zich dan de aankoop van vastgoed of land.

Diverse mogelijkheden

Misschien kunt u er zelf nog meer bedenken, maar in elk geval loont het de moeite om de bovenstaande. verschillende mogelijkheden eens te bekijken. Wie weet waar de overheid nog allemaal op gaat bezuinigen. Niets is meer zeker, zolang de financiële wereld zo wankel blijkt en dat kan nog wel even duren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pensioen en inflatiePensioen en inflatieIn uw werkzame periode bouwt u pensioen op ter aanvulling op de AOW. De inflatie en wisseling van baan veroorzaakt een p…
Vrijwillig extra pensioen opbouwen als aanvulling op uw AOWVrijwillig extra pensioen opbouwen als aanvulling op uw AOWAls u eerder wilt stoppen met werken, dan is in de meeste gevallen het opbouwen van een extra pensioen nodig. Zorg zelf…
AOW leeftijd omhoog: wat gebeurt er met aanvullend pensioen?AOW leeftijd omhoog: wat gebeurt er met aanvullend pensioen?Nu de AOW leeftijd verhoogd is naar 67 jaar en zelfs naar bijna 68 jaar (in fasen dat wel) betekent dit ook dat de aanvu…
Goed pensioen: is jouw pensioen wel goed geregeld?Goed pensioen: is jouw pensioen wel goed geregeld?We werken ons hele leven, zodat we in ons bestaan kunnen voorzien maar ook om na de gewerkte jaren van een goed pensioen…

Oplichting: loterij gewonnenOplichting: loterij gewonnenU heeft onlangs een brief of een e-mail ontvangen waarin u vermeld wordt dat u een grote prijs in een loterij heeft gewo…
Over geld en de functies van geldOver geld en de functies van geldGeld kwam niet altijd uit de geldautomaat bij de bank. Het kent een rijke historie waarbij munten en biljetten lang de b…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 05-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.