Waar staat uw spaargeld veilig en levert het wat op?

Waar staat uw spaargeld veilig en levert het wat op? Sinds er banken failliet zijn gegaan en Brussel met het idee kwam om ook de spaarders aan het tekort van een bank en een land te laten meebetalen, slaat menigeen die wat spaargeld op de bank heeft staan, de schrik om het hart. De maatregel is dan wel teruggedraaid en het spaargeld tot honderdduizend euro wordt buiten schot gelaten, maar alleen al het feit dat men het idee geopperd heeft maakt veel mensen achterdochtig. Waar staat uw geld nog veilig? En hoe gaat de regering straks om met de AOW? Gaat men daar ook op bezuinigen als er weer een nieuwe crisis zou komen? En hoe zit het dan met het pensioen? Moet iedereen daar zelf voor gaan zorgen?

Onzekerheid of het spaargeld veilig staat

Dat men in eerste instantie ook het spaargeld van kleine spaarders wilde belasten is een teken aan de wand. Het vertrouwen in de politiek is flink gedaald, zeker sinds er steeds meer geld aan zuidelijke landen geleend wordt. Mochten er tenslotte toch nog banken en landen “omvallen” en is er te weinig geld om te steunen, dan haalt men misschien het eerste idee weer uit de kast. Daarnaast moet u hier en daar al betalen om het spaargeld op een spaarrekening te laten staan. Waar u er vroeger rente voor kreeg, moet u die nu vaak gaan betalen.

Weinig vertrouwen in de euro

Veel mensen zijn intussen onzeker geworden over hun pensioen en over de waarde van het spaargeld dat ze op de bank hebben staan. Ook het vertrouwen in de euro is voor een groot gedeelte gedaald en dat is geen wonder. Wie nog hetzelfde inkomen heeft als een paar jaar geleden, kan daar nu minder gemakkelijk mee rondkomen. Vooral de ouderen die geen groot pensioen hebben, merken dat maar al te goed. De euro is al lang niet meer waard wat deze bij aanvang was.

Meer nadenken over mogelijkheden om later te overleven

Het is dan ook verstandig om na te denken over mogelijkheden om geld voor een veilige oude dag zo gunstig mogelijk te parkeren, zodat een eventuele aanvulling voor het pensioen of een appeltje voor de dorst niet verdwenen is tegen de tijd dat u het geld echt nodig hebt.

Het leven wordt steeds duurder

Ook het leven wordt immers steeds duurder en daarbinnen vooral de extra kosten voor hulpbehoevende ouderen en gehandicapten. Onze samenleving was heel sociaal, maar zoals de zaken er bij de politiek voor staan zal iedereen straks toch voor een groot gedeelte zelf voorzieningen moeten treffen en ervoor moeten betalen.

Investeren in goud

Sommige mensen investeren tegenwoordig in goud. De prijs van goud is echter niet standvastig. Ze kan stijgen, zoals de laatste tijd gebeurd is, maar ze kan ook weer zakken. Als u nu in goud investeert en volgend jaar zakt de goudprijs, bent u dus gewoon een gedeelte van uw investering kwijt. Zou u dan uw goud willen verkopen, dan krijgt u daar minder voor terug dan waar u het voor gekocht had.

De waarde van goud staat niet vast

Goud zal altijd een bepaalde waarde houden, want het is een edelmetaal. De waarde ervan staat echter niet vast en het is dus eigenlijk een belegging die niet helemaal veilig is, maar waarop men meestal niet al te veel verliezen kan. Minder meestal dan bij beleggingen in bedrijven.

Investeren in bedrijven

Met beleggingen loopt men dezelfde risico’s. Ook beleggingen kunnen in waarde stijgen en dalen, afhankelijk van de marktwaarde van het betreffende bedrijf, zijn producten en de manier waarop de organisatie bestuurd wordt. Beleggingen in productiebedrijven voor medicijnen en voor voedsel zijn daarbij nog de minst risicovolle bedrijven, hoewel er tijdens perioden van voedselschandalen of gemanipuleer met medicijnen ook af en toe een teruggang in de waarde ervan te zien is.

Verschil in risicovolle bedrijven

Medicijnen en voedselproducten zullen echter altijd nodig zijn en zijn minder gevoelig voor sterke stijgingen en dalingen in waarde dan beleggingen in bedrijven met bijvoorbeeld luxe artikelen. Bedrijven die luxe artikelen ontwikkelen en verkopen merken het 't allereerst als de economie niet meer groeit en de mensen minder uitgeven.

Beleggingen in fondsen

Het meest veilig is een belegging in fondsen, die meerdere bedrijven in hun pakket hebben. Als het ene bedrijf verlies maakt, maar een ander bedrijf binnen datzelfde fonds winst maakt, zult u er niet snel veel geld aan verliezen. Het blijft echter een belegging en een bepaald risico is altijd aanwezig.

Beleggen in obligaties levert meestal niet veel op

Beleggen in obligaties is een van de minder gevaarlijke beleggingen, maar levert dan ook niet al te veel op. Er wordt jaarlijks een rente uitgegeven in de vorm van coupons. Daarnaast bergt ook de obligatie een risico in zich. Obligaties hebben meestal een looptijd van tien jaar en binnen die tijd kunt u uw geld meestal niet terugkrijgen. Als de EU uit elkaar zou vallen, zouden de obligaties van de Nederlandse Staat bijvoorbeeld wel meer waard worden, maar als de EU blijft en er moet weer nieuw geld gepompt worden in landen met financiële problemen, zakt ook de koers van de staatsobligaties.

Verzekeringen voor lijfrentes

Sommige mensen nemen een verzekering om zo na hun pensioen via een lijfrente wat meer financiële armslag te hebben. Het nadeel hiervan is dat de premies vrij hoog liggen en het nog maar de vraag is of u lang genoeg leeft om de ingelegde premies met rente terug te krijgen en daar zelfs winst op te maken. Als u van tevoren wist dat u honderd jaar zou worden, was dat geen probleem, maar niemand heeft daar zekerheid over.

Onroerend goed

Ook in onroerend goed kunt u beleggen. Dat doen tegenwoordig al veel Nederlanders. Men koopt een huis, verbouwt dat enigszins en verhuurt het dan. De huur is een aardige bron van inkomsten. Nu de banken niet gemakkelijk meer met een hypotheek over de brug komen, zijn huurwoningen weer gevraagd. Ook particuliere huurwoningen.

Veilig investeren in het eigen huis

Als de spaarrente niet meer van belang is, investeren veel mensen in hun eigen huis. Het investeren in zonnecellen heeft een flinke vlucht genomen en ook de diverse maatregelen om het eigen huis te isoleren worden aangepakt om zo de energiekosten te drukken. Dat levert vaak meer op dan andere investeringen. Ook het betalen van een deel van de hypotheek behoort tot de mogelijkheden van het investeren, maar u moet wel oppassen dat de boete daarvoor niet al te hoog is. U moet er immers wel nog op verdienen.

Onroerend goed vergt wel onderhoud

Een pand met huurders zorgt af en toe wel voor wat extra uitgaven, omdat er soms wat onderhoud aan gepleegd moet worden en ook zaken als de verzekeringen en de WOZ kosten natuurlijk geld. Tevens moet u bij het verhuren alert zijn op huurders die ook de huur kunnen betalen, maar als er een goed huurcontract is en u hebt de huurders met zorg uitgekozen, is de maandelijkse huur een goede inkomstenbron.

Maak combinaties

Het is verstandig om de risico’s te spreiden. Wie genoeg geld heeft om te investeren en zodoende een buffertje op wil bouwen voor later doet er goed aan om bijvoorbeeld een gedeelte van het geld als spaargeld op de bank te zetten, een ander, niet al te groot gedeelte in risicovolle beleggingen te beleggen (die meer kans op grotere winsten geven), een derde in risicoarme fondsen of obligaties te beleggen en bijvoorbeeld een klein gedeelte in goudaankopen. Er zijn nog wel meer mogelijkheden om spaargeld gespreid neer te zetten. Kijk ook op internet eens rond, maar pas op voor te lucratieve aanbiedingen.

Pas op met hoge rentes

Hoge spaarrentes en beloften van hoge winsten moet u altijd met een korrel zout nemen. Ze zijn verleidelijk, maar u kunt er ook door criminele malversaties uw ingelegde geld kwijt raken. Daar hebben in het verleden al veel mensen de nadelen van ondervonden. Houd u liever aan redelijk veilige banken en bedrijven en gok niet op het hoogste gewin. Nederland is nog steeds een van de veiligste en meest democratische landen op het gebied van geld en goederen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…

Wat doen als geld pinnen niet meer lukt?Wat doen als geld pinnen niet meer lukt?Als houder van een bankpas maakt u ongetwijfeld wel eens mee dat geld pinnen niet meer lukt door een storing bij de bank…
Geld kwijt: aanbetaling is niet zonder risicoGeld kwijt: aanbetaling is niet zonder risicoDoorgaans geldt bij grotere aankopen dat bij levering wordt betaald. Maar in sommige branches is het verschijnsel aanbet…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 25-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.