Spaarpot kleingeld: waar inwisselen?

Spaarpot kleingeld: waar inwisselen? Voor sommigen is het opzij leggen van kleingeld een vorm van sparen. Gewoon gaan betalen met deze munten is niet altijd even eenvoudig. In België krijg je nog vaak muntstukken van 1 en 2 cent terug als je betaalt in de winkel. Maar bijna niemand betaalt zelf met die 1 en 2 centen omdat dat erg omslachtig is. Door telkens al je kleine muntjes uit de portemonnee te halen spaar je na een paar maanden of jaren al snel een mooi bedrag bij elkaar. Maar waar kan je dat bedrag het best inruilen?

Inhoudsopgave


Er toch mee betalen

Winkelier

Kleine winkeliers zoals zelfstandigen zijn vaak wel blij met een beetje kleingeld. Omdat ze zelf vaak enkele centjes moeten teruggeven als de klant met een briefje betaalt, maar de klanten zelf bijna nooit met centjes betalen hebben ze soms een tekort aan kleine muntstukken. Zomaar willekeurig een winkel binnenstappen met je kilo's kleingeld is echter geen goed idee, je kan best eerst eens informeren bij kleine winkeliers waar je vaak komt.

Automaten

Een andere manier om je kleingeld te benutten is door ermee te betalen op plekken waar je via een automaat kan betalen. Maar let wel op: veel automaten nemen echter geen muntstukken van één en twee cent aan. Bij de automatische kassa's van Delhaize kan je er bijvoorbeeld wel mee betalen. Ook in een wassalon kan je meestal je kleingeld kwijt in een automaat.

Omwisselen

De bank

Bij elke bank gebeurt het inruilen van kleingeld in ruil voor een storting op je rekening of het omwisselen tegen bruikbare bankbriefjes anders. Bij velen moet je ervoor betalen en/of klant zijn bij de bank (er een rekening hebben).
 • KBC
  • Minder dan 200 muntstukken: gratis binnen te brengen.
  • Meer dan 200 stukken: € 4,20 per 1000 stukken.
 • Argenta
  • Het inruilen van kleingeld is gratis.
 • Dexia
  • Kleingeld inruilen kost altijd € 3,72.
 • ING
  • Gratis inruilen als de munten (geteld) in muntrolletjes zitten.
  • € 3,63 voor een ongetelde hoeveelheid.
 • BNP Paribas Fortis
  • Gratis voor jongeren (< 25j) of als het in muntrolletjes wordt aangeboden.
  • Ouder (25j of ouder) of ongesorteerd: 4 keer gratis, daarna € 3,75.

Bij alle grote banken is er, ondanks de soms duidelijke regels, vaak een groot verschil van kantoor tot kantoor. Bij sommige kantoren krijg je maar moeilijk de nodige 'muntrolletjes' mee, bij anderen nemen ze bijna alle kleingeld aan zonder veel moeilijkheden.

De Nationale Bank van België

Bij de vestigingen van de NBB in Brussel, Kortrijk en Luik kan je ook kleingeld inruilen (2017).

Tot maximaal één keer per maand kan je gratis een hoeveelheid tot 5 kilogram omwisselen. De munten moeten daarvoor niet gesorteerd zijn. Het natellen van de munten gebeurt normaal meteen en je kan het geld in bankbriefjes ontvangen, een storting op je rekening is niet mogelijk.

Als je meer dan 5 kg inlevert, of je wil meer dan eens per maand kleingeld ruilen, worden er 2% kosten aangerekend op het bedrag kleingeld dat je binnen brengt. Zo betaal je bijvoorbeeld op een hoop kleingeld van 100 euro dan 2 euro kosten, zodat je maar 98 euro ontvangt. Dat is nog steeds veel goedkoper dan in de meeste gewone banken. Wanneer je meer dan 5 kg inruilt, of je hebt diezelfde maand al kleingeld ingeruild, kan je het geld niet contant (in briefjes) ontvangen, enkel op een rekening laten storten. In die gevallen gebeurt de uitbetaling ook niet meer meteen, maar kan het een tiental werkdagen duren voor het geld op je rekening wordt gestort.

Wanneer je als liefdadigheidsinstelling kleingeld wisselt kan de kost wegvallen als het om fiscaal aftrekbare giften gaat. Hiervoor kan je best meer informatie vinden via de FOD-financiën of een filiaal van de NBB.

Bij de NBB kan je trouwens ook kapotte briefjes en munten inwisselen tegen nieuwe, als winkeliers die niet meer willen aanvaarden. Het kapotte bankbriefje moet nog wel minstens ½ van de normale oppervlakte hebben en het mag niet duidelijk met opzet vernield zijn.

Conclusie

Het makkelijkste is nog steeds gewoon betalen met het kleingeld, bij een kleine winkelier of een winkel waar je via een automaat kan betalen. Als dat geen mogelijkheid is ga je best naar de Nationale Bank van België om je kleingeld om te ruilen omdat zij grote hoeveelheden omruilen zonder kosten aan te rekenen. Als je geen Nationale Bank in je buurt hebt, en de vervoerskosten om bij een filiaal van de Nationale Bank te geraken hoog zouden zijn, kan je het gewoon bij je eigen bank binnenbrengen omdat die kosten dan toch lager zijn dan de vervoerskosten om naar de Nationale Bank te gaan.

Goed doel

Je kan de centjes ook bij een lokale bakker of kruidenier in een spaarpotje voor een goed doel steken. Zo kan je mensen in nood helpen, met centen waarmee je zelf toch weinig doet en die van weinig waarde zijn. De bank BNP Paribas lanceert ook jaarlijks een campagne om de kleinste, rode centen te schenken aan de voedselbank.

Lees verder

© 2012 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleingeld sparen gaat ongemerktKleingeld sparen gaat ongemerktDoor muntgeld te sparen kunt u ongemerkt een kapitaaltje opbouwen. U merkt niet dat u spaart, maar op jaarbasis kunt u o…
Kleingeld aan de kassa niet geliefdKleingeld aan de kassa niet geliefdWe betalen in ons land nog steeds met stukken van 20 eurocent. Maar de koperen munt is niet erg geliefd. Vooral bij de k…
Handige tips om geld te sparenHandige tips om geld te sparenIn deze tijd van financiële crisis is het voor velen lastig om geld te sparen. De uitgaven vliegen de deur uit, het lijk…
Goud inruilen voor geldGoud inruilen voor geldGoud is een metaal dat al eeuwen wordt gewaardeerd over de gehele wereld. In moeilijke tijden is het altijd een product…

Terug naar de gulden?Terug naar de gulden?Als sinds de invoering van de euro zijn er mensen die liever terug zouden willen naar de gulden. Met de komst van de eur…
Besparen door uitgaven te heroverwegenBesparen door uitgaven te heroverwegenImpulsaankopen zijn uitgaven die consumenten vaak niet verricht zouden hebben als ze de aankoop hadden heroverwogen. U k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FraukeFeind, Pixabay
 • http://www.radio1.be/content/kleingeld-inwisselen-kost-meer-geld
 • http://www.nbb.be/pub/02_00_00_00_00/02_01_00_00_00/02_01_09_00_00.htm?l=nl
Reactie

Beyers, 15-08-2016
Kan ik nu wel of niet mijn kleingeld inwisselen bij de Nationale bank van Antwerpen… Laatst geleden zei een vriend van mij dat dit niet meer mogelijk was. Dank voor je feedback. Reactie infoteur, 18-09-2016
Die vriend heeft helaas gelijk. Het filiaal van de Nationale bank van België in Antwerpen is gesloten… Bij de andere filialen kan je normaal nog wel kosteloos omwisselen.

Swah (82 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.