Handige tips om geld te sparen
In deze tijd van financiële crisis is het voor velen lastig om geld te sparen. De uitgaven vliegen de deur uit, het lijkt wel alsof er steeds minder geld binnen komt en voor je gevoel wordt alles duurder. Toch kan het geen kwaad om te sparen. Hoe weinig je ook verdient. Stel je voor dat je koelkast kapot gaat. Dan wil je toch graag een nieuwe kunnen kopen. Of misschien wil je volgend jaar wel op reis? Dat kan niet als je geen spaargeld hebt. En lenen kun je echt beter niet aan beginnen
Hoeveel kun je sparen?
Hoeveel je op maand of week basis kunt sparen hangt natuurlijk af van wat je verdient en je vaste lasten. Spaar je een vast bedrag per maand, of kijk je eerst wat je over houdt aan het einde van de maand? Hoeveel je spaart maakt ook eigenlijk niets uit. Wat voor de één veel is, is voor de ander juist weinig. Aangezien we niet in de financiën van een ander kunnen kijken hoeft niemand zich te bemoeien daarmee.
Op welke manier?
Als je zeker weet dat je iedere maand of week een vast bedrag over hebt kun je dat natuurlijk sparen. Door de bank een machtiging te geven dat bedrag iedere keer van je bankrekening naar een spaarrekening te boeken heb je er ook geen omkijken naar. Als je niet zeker weet hoeveel je iedere week of maand overhoudt kun je ook per keer bekijken wat je kunt missen. Hierbij moet je er natuurlijk wel steeds aan denken, en ook de discipline hebben om het geld daadwerkelijk naar je spaarrekening over te maken en er geen dure broek voor te kopen. Voor thuis, voor je kleingeld, is de goede oude spaarpot natuurlijk ideaal. Ook met het sparen van kleingeld kan het aardig oplopen. Als de spaarpot vol zit breng je het geld gewoon naar de bank om te storen op de spaarrekening.
Waar haal je je spaargeld vandaan als je geen geld over hebt aan het einde van de maand?
Diegenen die aan het eind van de maand geen geld op hun betaalrekening over hebben kunnen ook sparen. Echt waar! Misschien wat minder snel, maar alle beetjes helpen. En uiteindelijk kun je overal je spaargeld vandaan halen:
- haal iedere avond je tas, broekzakken en portemonnee leeg. Al het kleingeld dat daaruit komt doe je in de spaarpot. Dit kan aardig oplopen. Je kunt natuurlijk ook beslissen bijvoorbeeld de één en twee euro munten in je portemonnee te laten en alleen het andere kleingeld sparen
- al het geld dat je terugkrijgt als je je lege statiegeld flessen naar de supermarkt brengt kun je ook als spaargeld beschouwen. Je was dat geld toch al gedurende een aantal dagen/weken kwijt en toen miste je het ook niet. Ook dit kan flink oplopen, zeker als er ook nog eens kratten bij zitten.
- Doe eens goedkoper boodschappen. Maak eerst een lijstje van wat je nodig hebt, en haal de boodschappen eens bij een goedkopere supermarkt. Of probeer eens de huismerken of goedkopere merken. Hiermee bespaar je wekelijks geld, dit kun je ook in je spaarpot doen, daar je dit geld anders toch kwijt was geweest. Nu ben je het ook kwijt, maar dan aan je eigen spaarpot! Dit kun je uiteraard ook met kleding en andere aankopen doen.
- Verkoop spullen die in de weg staan of die je niet meer gebruikt, niet meer passen of die je niet mooi meer vindt eens op een verkoopsite. En wees verstandig, koop niet meteen nieuwe spullen maar doe ook de opbrengst hiervan in je spaarpot. Je deed je oude spullen tenslotte niet voor niets weg.
Plunder je spaarpot niet!
Als je spaarpot op een gegeven moment flink gevuld is is het verleidelijk om wat leuks te gaan doen met dat geld. Nu mag je jezelf best belonen voor je goede spaargedrag, maar het is vast niet de bedoeling om dat geld uit te geven zodat je geen nood-potje meer hebt of voordat je het doel waarvoor je spaart hebt bereikt. Dat is tenslotte zonde van de moeite. Als je jezelf toch graag wilt belonen kun je dat ook doen zonder het erg bont te maken. Geef jezelf bijvoorbeeld dat topje uit de aanbieding kado. Heb je toch iets nieuws voor jezelf. Of trakteer jezelf op een bioscoop film, maar neem wel zelf wat te drinken mee voor tijdens de film. Zo doe je toch af en toe wat leuks met je spaargeld, maar houd je het merendeel tenminste over als spaargeld.
Lees verder