Kleingeld sparen gaat ongemerkt

Kleingeld sparen gaat ongemerkt Door muntgeld te sparen kunt u ongemerkt een kapitaaltje opbouwen. U merkt niet dat u spaart, maar op jaarbasis kunt u op deze manier honderden euro’s sparen. Door af en toe het muntgeld uit uw portemonnee in een spaarpot te gooien kunt u sparen voor een kostbaar doel in de toekomst. Wat betreft uw beschikbaar budget zult u het nauwelijks merken. U moet er wel rekening mee houden dat verzekeraars maximumbedragen aanhouden wat betreft de dekking bij brand of inbraak.

Euro’s sparen

De snelste manier om contant geld te sparen is door één euro en twee euro munten te gaan sparen. U bouwt snel een groot bedrag op, en het verlaagd het aantal impulsaankopen. Er worden vaak aankopen verricht die slechts een klein bedrag kosten met kleingeld uit uw portemonnee. U loopt bijvoorbeeld in de stad en haalt een kroket uit de automatiek. Indien u het kleingeld niet op zak had gehad, zou u een dergelijke aankoop mogelijk niet verricht hebben.

Alle kleingeld uit uw portemonnee sparen

U kunt nog drastischer tewerk gaan door kleingeld niet te gebruiken bij uw dagelijkse uitgaven. Het geld dat u aan wisselgeld krijgt, kunt u telkens storten in uw spaarpot. Dit is een snelle manier om geld te sparen, maar het beslaat wel een groot deel van uw contant geld.

Kleingeld tot één euro sparen

Door steeds uw kleingeld tot één euro te storten in uw spaarpot gaat het sparen niet erg hard, maar zal het ook redelijk ongemerkt gaan.

Geld regelmatig naar de bank brengen

Zolang het geld bij u thuis ligt, wordt het steeds minder waard. Uw spaargeld is namelijk onderhevig aan inflatie. Hierdoor kunt u volgend jaar minder voor één euro kunnen in vergelijking met nu. Door het geld op een spaarrekening te plaatsen krijgt u in ieder geval nog gedeeltelijk compensatie voor de opgelopen inflatie.

Contant in huis houden neemt risico’s met zich mee

Naast het verlies aan waarde door inflatie, loopt u ook nog risico’s door brand en diefstal. Met muntgeld loopt u nauwelijks of geen brandrisico, maar met papiergeld loopt u dit risico wel. Geld dat verloren is gegaan door een brand kunt u gecompenseerd krijgen door de Nederlandsche Bank. Het moet echter wel vast te stellen zijn dat het geld betreft dat verbrand is. Gedeeltelijk kunt u ook nog een claim indienen op de inboedelverzekering, maar contant geld valt slechts tot een bepaald maximum binnen de dekking.

Contant geld gestolen uit uw huis

Contant geld is ook verzekerd tegen inbraakrisico op de inboedelverzekering, maar ook hiervoor geld weer een maximum. Het maximale bedrag dat verzekeraars uitkeren verschilt per verzekeraar. De dekking voor dit risico loopt van € 250 tot € 1.250. Bij Centraal Beheer Achmea is de dekking bijvoorbeeld slechts € 250, de dekking bij ASR bedraagt € 1.250. De hoogte van het maximale dekking van contant geld kan ook nog afhankelijk zijn van het gebied waar u woont. In stedelijke gebieden worden meer inbraken gepleegd, sommige verzekeraars hanteren hierdoor lagere bedragen voor de grote steden.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarpot kleingeld: waar inwisselen?Spaarpot kleingeld: waar inwisselen?Voor sommigen is het opzij leggen van kleingeld een vorm van sparen. Gewoon gaan betalen met deze munten is niet altijd…
Kleingeld aan de kassa niet geliefdKleingeld aan de kassa niet geliefdWe betalen in ons land nog steeds met stukken van 20 eurocent. Maar de koperen munt is niet erg geliefd. Vooral bij de k…
Handige tips om geld te sparenHandige tips om geld te sparenIn deze tijd van financiële crisis is het voor velen lastig om geld te sparen. De uitgaven vliegen de deur uit, het lijk…
Wat kunt u doen met kleingeld?Wat kunt u doen met kleingeld?Veel mensen sparen bewust of onbewust een hoop klein geld op. Het kleine geld kan er na een tijd voor zorgen dat de port…

Ja, een paar tiende procent maakt het verschilJa, een paar tiende procent maakt het verschilVaak wordt gedacht dat een klein verschil in spaarrente geen verschil maakt, maar uitgedrukt in geld is het verschil vaa…
Fiscaal gunstig sparen voor de kleinkinderenFiscaal gunstig sparen voor de kleinkinderenGrootouders hebben fiscaal gezien de mogelijkheid om jaarlijks belastingvrij een bedrag te schenken aan de kleinkinderen…
Bronnen en referenties
  • Centraalbeheer.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.