Terug naar de gulden?

Terug naar de gulden? Als sinds de invoering van de euro zijn er mensen die liever terug zouden willen naar de gulden. Met de komst van de euro zou alles duurder zijn geworden. Nu we in een economische crisis zitten, lijken sommige mensen alle schuld op de euro af te willen schuiven. Zelfs in de politiek horen we negatieve geluiden. Moeten we dan maar weer terug naar de gulden?

Euro

Na de komst van de euro is het er allemaal op achteruit gegaan. De gulden was een goede stabiele munt, de euro heeft alles onderuit gehaald. Veel mensen hebben het idee dat we dankzij de euro nu in een economische crisis zijn beland. Maar is de euro wel zo slecht? Er zijn natuurlijk ook voordelen:

  • De euro is een gemeenschappelijke munt, het is daarom mogelijk om in bijna alle Europese landen te betalen. Hierdoor hoef je geen geld meer te wisselen wanneer je op vakantie gaat. Het scheelt geld maar ook veel moeite.
  • Er is sprake van prijstransparantie. Doordat de euro overal wordt gebruikt, kunnen prijzen makkelijk met elkaar worden vergeleken. Dit is gunstig voor de consument.
  • Door deze prijstransparantie wordt ook de concurrentie tussen landen en bedrijven vergroot. Hierdoor wordt inflatie tegengegaan. Bovendien wordt de handel gestimuleerd en komt er hierdoor meer werkgelegenheid.

Inflatie

Dat er sprake is van een hoge inflatie, dat is zeker. Dat deze inflatie is veroorzaakt door de euro, dat is helemaal niet zeker. Veel mensen hadden het idee dat de inflatie na de komst van de euro opeens enorm snel omhoog schoot. Natuurlijk was er sprake van inflatie, maar dat is ieder jaar zo. De inflatie in 2002 bleek echter niet abnormaal hoog te zijn, rond de drie procent. De gevoelsinflatie van veel mensen lag wel een stuk hoger, op ongeveer tien procent. Hoe kan dit verschil verklaard worden? Doordat de euro meer waard is dan de gulden, gingen alle prijzen met ongeveer de helft naar beneden. Mensen hebben altijd moeite met het wennen aan een nieuwe munt, nu dus ook. Omdat het leek of alles goedkoper was geworden, waren veel mensen geneigd meer te kopen dan dat ze normaal deden. Aan het einde van de maand kwamen ze hierdoor in de problemen. Niet alleen de prijzen in de supermarkt waren namelijk gehalveerd, ook het salaris.

Prijzen

Na de komst van de euro was er daarom al meteen veel commentaar. De prijzen zouden te hoog zijn en er zou onvoldoende voorlichting zijn gegeven. Het CBS was het echter niet met de kritiek eens, volgens hen waren de prijzen helemaal niet omhoog gegaan. Het tijdschrift HP/De tijd kwam echter tot een andere schokkende conclusie. De prijzen waren wel degelijk omhoog gegaan. Een jaar lang vergeleken zij bonnen over een periode van vijf jaar. Veel prijzen schenen met hoge percentages te zijn gestegen. Volgens het blad was de gemiddelde prijsstijging over vijf jaar tijd bijna vijftig procent.

CBS

Volgens het CBS kloppen de cijfers van HP/De tijd niet. Zij zeggen dat het tijdschrift geen rekening heeft gehouden met kosten zoals wonen, gas, water en verzekeringen. Dit zijn nou juist dingen waar de gemiddelde Nederlander veel geld aan uitgeeft. Sommige prijzen die het blad heeft vergeleken zijn inderdaad gestegen. In de horeca zijn te prijzen bijvoorbeeld enorm omhoog gegaan. Hier werd dan ook misbruik gemaakt van de invoering van de euro. De gehalveerde prijzen werden allemaal omhoog afgerond tot een mooi bedrag, dat vervolgens veel hoger lag dan het oude bedrag in guldens. Een gemiddelde Nederlander geeft echter maar een klein percentage van zijn loon uit aan de horeca. Dit zou dus nooit een hele grote invloed kunnen hebben op de koopkracht van mensen.

Gulden?

De prijzen zijn inderdaad enorm omhoog geschoten in de afgelopen tien jaar. Maar kunnen we de euro daar zomaar de schuld van geven? Ook zonder euro zaten we nu in een economische crisis. De vraag is of een herinvoering van de gulden dit probleem op zou kunnen lossen.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?In het nieuws horen we vaak berichten over de inflatie. Maar wat is inflatie precies? En hoe wordt het berekend? En wat…
Definitie van inflatieDefinitie van inflatieInflatie: een woord dat we veel om ons heen horen. Wat betekent inflatie nu precies en is dat ook op mij van toepassing?
Pensioen en inflatiePensioen en inflatieIn uw werkzame periode bouwt u pensioen op ter aanvulling op de AOW. De inflatie en wisseling van baan veroorzaakt een p…
Spaarpot kleingeld: waar inwisselen?Spaarpot kleingeld: waar inwisselen?Voor sommigen is het opzij leggen van kleingeld een vorm van sparen. Gewoon gaan betalen met deze munten is niet altijd…
Bronnen en referenties
  • Site van de Europese centrale bank: www.ebc.int
  • www.ing.nl
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.