Nalatenschap afhandelen en erfenis afwikkelen

Nalatenschap afhandelen en erfenis afwikkelen Een nalatenschap afhandelen in 2023, de erfenis afwikkelen, kan soms eenvoudig zijn, maar ook heel ingewikkeld. De notaris en een executeur testamentair (twee sterren executeur) en afwikkelingsbewindvoerder (drie sterren) kunnen u bij de afwikkeling veel werk uit handen nemen. Belangrijk is of er een testament is, er vele erfgenamen zijn, iemand is onterfd of dat er ruzie is. Dit zijn allemaal bepalende factoren voor een snelle afwikkeling van een nalatenschap en erfenis. Let op de successierechten die moeten worden betaald voordat de erfenis kan worden uitgekeerd. Wat kost een executeur u?

Wat kost een nalatenschap in 2023 aan erfbelasting


Een nalatenschap afwikkelen is veel werk

Bij het afwikkelen van een nalatenschap komt vaak meer kijken dan men op het eerste gezicht denkt. Er zijn vele zaken die moeten worden voorbereid voordat men echt aan de afhandeling van de erfenis toekomt. En dan helpt het niet als er vele erfgenamen zijn die zich ermee willen bemoeien en zeker niet als er ruzie is.

Allereerst de uitvaart regelen

Het begint met met regelen van de uitvaart. Als er een testament is, is daarin meestal opgenomen wie geacht wordt de uitvaart te regelen. Deze executeur moet snel kunnen handelen, omdat tussen overlijden en uitvaart of begrafenis meestal maar een paar dagen zit. Ook als er geen testament is, is er wel iemand de aangewezen persoon om alles in goede banen te leiden. De rekening van uitvaart, begrafenis of crematie komt normaliter ten laste van de erfenis. Als er voldoende geld is tenminste, anders zullen de meest betrokkenen moeten bepalen wie wat betaalt.

Executeur testamentair en diens bevoegdheden

De executeur van de uitvaart kan dezelfde persoon zijn als degene die de erfenis zal afwikkelen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bovendien hoeft de executeur niet een familielid te zijn, maar volstaat ook een goede vriend of een notaris. De notaris is het meest onafhankelijk, maar kost het meeste. Ook de anderen mogen kosten van beheer inbrengen, maar houden dat meestal beperkt. Toch kunt u niet zonder de notaris als er een testament is opgesteld. Bij hem is is het testament opgemaakt en hij kan tekst en uitleg geven. Zodra de executeur bekend is en bereid is de taak op zich te nemen, zal hij beginnen met een boedelbeschrijving. In de boedelbeschrijving staat:
 1. Wat de nalatenschap op het moment van overlijden is.
 2. Om welke goederen het gaat.
 3. Wat de waarde is.
 4. Wat de schulden zijn.

De boedelbeschrijving opstellen door de executeur testamentair

De boedelbeschrijving van de executeur is samen met een testament de basis voor de verdeling van de erfenis. Is er geen testament, dan volstaat de wettelijke verdeling zoals we die in het erfrecht kennen. Er zijn vier groepen erfgenamen die in aanmerking komen:
 1. De echtgenoot, echtgenote, geregistreerde partner en kinderen;
 2. De ouders, broers, zussen;
 3. De grootouders;
 4. De overgrootouders.

De erfenis komt eerst toe aan groep 1 en als daar niemand meer te vinden is aan groep 2 en zo verder. Niet elke executeur heeft evenveel bevoegdheden. We kennen de twee sterren executeur (beheersexecuteur) en de drie sterren executeur (afwikkelingsbewindvoerder), afhankelijk van wat er in het testament staat. Als de executeur die bevoegdheden heeft, verdeelt hij in samenspraak met de erfgenamen de erfenis en stelt ook de aangifte erfbelasting op. Verdeling vindt plaats na goedkeuring van de boedelbeschrijving, aftrek van de erfbelasting, legaten en schulden. Is de executeur klaar, dan wordt hij uit zijn functie ontheven. Voor het geleverde werk kan een vergoeding worden betaald, maar soms wordt dat in het testament uitgesloten of komen betrokken anders overeen.

Afhandelen erfenis niet altijd eenvoudig

Als er meerdere erfgenamen zijn die het ook niet met elkaar eens zijn, is het het beste om de executeur de zaken te laten afwikkelen. Die heeft daar meestal een zware taak aan. De totale afhandeling van een erfenis kan jaren duren. De afhandeling van de erfbelasting met de belastingdienst kan ook veel tijd vragen. Wordt het toch allemaal te lastig, vraag dan een onafhankelijk persoon, bijvoorbeeld de notaris om hulp. Op het internet kunt u nagaan bij welke notaris u het beste terecht kunt, want niet elke notaris is even goedkoop. Let op de notariskosten die sterk per notaris kunnen verschillen.

Erfenis belastingvrij in 2023?

De bedragen van de vrijstellingen voor 2023 zijn:
 • Vrijstelling successierechten echtgenoot, echtgenote een geregistreerd partner: 723.526;
 • Vrijstelling successierechten ouders: 54.270;
 • Vrijstelling successierechten kinderen: 22.918;
 • Vrijstelling successierechten kleinkinderen en achterkleinkinderen: 22.918;
 • Voor kinderen met een handicap: 68.740;
 • Voor ander personen en niet-bloedverwanten: 2.418.

Wat is de vergoeding van een executeur testamentair?

In een testament kan al zijn aangegeven wat een executeur als vergoeding mag ontvangen, de vergoeding kan zelfs op nul zijn gezet. Staat de vergoeding niet in het testament aangegeven dan is er een verschil tussen de professionele executeur testamentair en een familielid. De professional zal een uurtarief in rekening brengen, het familielid als executeur mag maximaal 1% van het vermogen van de overledene op de dag van diens overlijden berekenen.

Slot nalatenschap afhandelen en erfenis afwikkelen over 2023

Het afwikkelen van een erfenis kan een hele kluif zijn. Er moet veel worden geregeld en afgezegd. Soms moeten er extra reiskosten worden gemaakt. De executeur kan veel van dit werk op zich nemen, maar vaak is extra deskundige hulp gewenst. Zeker als het om grotere bedragen gaat en er onenigheid binnen de familie is. Bekijk dus wie u verder bij de afwikkeling kan bijstaan en de belastingregels omtrent de erfbelasting kent.

Lees verder

© 2011 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boedel erfenis verdelen - ruzieBoedel erfenis verdelen - ruzieHoe mag u de boedel bij een erfenis verdelen? U kunt verdelen zonder een notaris of boedelnotaris, maar welke regels gel…
Erfenis en de rekening van de overledeneErfenis en de rekening van de overledeneDe regels bij een erfenis zijn niet altijd eenvoudig. Een vraag waar erfgenamen en erven veel mee te maken krijgen, is w…
Wat is de Edelweissroute?Wat is de Edelweissroute?De naam Edelweissroute bij een erfenis verwijst oorspronkelijk naar zwart geld in Zwitserland dat bij de afwikkeling van…
Erfenis en belastingaangifte inkomstenbelastingErfenis en belastingaangifte inkomstenbelastingU moet ook aangifte voor de inkomstenbelasting doen bij een erfenis, niet alleen de belastingaangifte erfbelasting. Na e…

Wat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaardeWat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaardeWat is eigenwoningschuld en eigenwoningreserve? Wat is overwaarde van een woning? De definitie en omschrijving van de be…
Bedragen studiefinanciering studiejaar 2021Bedragen studiefinanciering studiejaar 2021Wat is de hoogte van de studiefinanciering in tot 2024 (december 2023)? Let ook op de betaaldata in 2023. Bekijk de hoog…
Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 20-09-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.