Wat is de Edelweissroute?
De naam Edelweissroute bij een erfenis verwijst oorspronkelijk naar zwart geld in Zwitserland dat bij de afwikkeling van de erfenis wordt verzwegen. Inmiddels valt hieronder al het zwarte geld op een buitenlandse rekening dat voor de fiscus wordt verzwegen om zo minder erfbelasting te betalen. De bestrijding van de Edelweissroute is in volle gang. Daarmee is een navordering door de Belastingdienst (erfbelasting) in 2023 en 2024 eenvoudig geworden.
Inhoud
De Edelweissroute verwijst naar Zwitserland
Niemand betaalt graag belasting en zeker niet veel belasting over een erfenis. Het is dan ook niet zo raar dat de belastingdienst nog al eens gevallen tegenkomt waarin bij de afwikkeling van een erfenis een deel van de nalatenschap wordt verzwegen en onder het tapijt wordt geveegd. Met succes vermogen verzwijgen en belasting ontduiken is niet zo eenvoudig meer in ons land, omdat de belastingdienst over vele gegevens van ons allen beschikt. Banken moeten verplicht uw vermogen per 1 januari van een jaar aan de fiscus melden. Anders wordt dat wanneer er nog niet ontdekt geld staat op een buitenlandse spaarrekening. In Zwitserland of elders. Niet ontdekt door de belastingdienst wel te verstaan. Wat gebeurt er met dat geld, blijft ook dat ook voor de fiscus onzichtbaar of loopt u daarmee enorme risico's?
Spaargeld in het buitenland buiten de erfenis laten
Stel er is geld in het buitenland gestald en stel dat bewust door de executeur en of erfgenamen ervoor wordt gekozen om zwart geld op een buitenlandse rekening ook buiten de aangifte van de erfenis te laten. Helemaal onbegrijpelijk is dat niet want als het zwarte geld wordt gemeld, kan men op een flinke boete rekenen en moet er ook over dat vermogen ook nog eens erfbelasting worden betaald. Begrijpelijk, maar het mag niet en wie wordt betrapt kan op een flinke boete rekenen in de vorm van een navorderingsaanslag.
Navordering erfenis door belastingdienst en de Edelweissroute 2023 en 2024
De belastingdienst kan een navorderingsaanslag voor zwart geld op een buitenlandse rekening opleggen gedurende maximaal twaalf jaar. Dat betekent dus ook dat het lonend is om twaalf jaar te wachten, vervolgens af te reizen naar het land waar het geld geparkeerd staat en dan het geld op te halen. Niet eerder. Tot 2012 was deze actie legaal, maar vanaf 2012 bestaat er een informatieplicht bij executeur en erfgenamen. Nieuw is ook dat de Belastingdienst onbeperkt mag navorderen.
Edelweissroute niet zonder gevaar voor de executeur in 2023 en 2024
Dat betekent dat de Edelweissroute ook na twaalf jaar niet zonder gevaar is. Als de belastingdienst achter de Edelweissroute komt, wordt in eerste instantie de executeur aansprakelijk gesteld. En de executeur moet maar zien of hij dat geld nog bij een erfgenaam kan verhalen. Bovendien bestaat zo de eeuwige kans om gepakt te worden. Dit betekent ook dat het geen lolletje meer is om executeur te zijn en dat de executeur het beste openheid van zaken kan geven. Of dit ook gaat geburen is nog maar de vraag, want niemand betaalt graag meer belasting dan nodig is en wil zeker geen boete betalen als hij eerlijk komt melden dat er zwart geld is gevonden. Als de executeur een buitenstaander is, zal hij voortaan ook een hogere vergoeding willen voor het extra risico dat hij loopt en doet hij er goed aan om te bekijken hoe dit risico te verzekeren is. Want ook een executeur hoeft immers niet per se alles te weten.
Lees verder