Goud en diamanten verkopen, hoe zit dat?

Als je geld nodig hebt dan kun je goud verkopen. Gouden sieraden bevatten vaak echt goud en zijn soms veel geld waard. Ook zilveren objecten zoals een theekannetje of bestek heeft een bepaalde waarde. Naast edelmetalen kun je ook diamanten verkopen. De waarde van een diamant wordt door een aantal eigenschappen bepaald. De stelregel is in feite hoe mooier de diamant is, des te hoger zal de waarde zijn.

Geld nodig

Je kunt op verschillende manieren aan geld komen. Eén er van is goud verkopen. Er zijn veel bedrijven die graag goud inkopen. Naast goud kun je vaak ook andere edelmetalen verkopen, zoals platina, zilver en diamanten. Waarbij de laatste uiteraard geen edelmetaal is maar een mineraal.

De goudprijs fluctueert per minuut. Voor de huidige goudprijs kun je allerlei websites raadplegen die in grafiekjes tonen wat de meest actuele waarde van goud is. De meeste van deze websites hebben naast de actuele goudprijs ook grafiekjes waarin de actuele prijzen voor platina en zilver worden aangegeven.

Welk goud is te verkopen?

Goud verkopen levert geld op. Hoeveel geld het oplevert hangt af van het aantal karaat, eventuele beschadigingen en het aantal grammen. De meeste bedrijven kopen alleen massief goud in, dus geen vergulde of verzilverde objecten. Het gaat bij de inkoop van goud om echt goud. Het maakt in de meeste gevallen niet uit waarin het echte goud is verwerkt. Dit kan van alles zijn, van gedateerde juwelen tot aan onderdelen van kapotte objecten. Zolang er echt goud in is verwerkt kun je er geld voor krijgen.

Gouden en zilveren sieraden

Er worden veel gouden en zilveren sieraden verkocht. Een gouden ring of een gouden horloge kan al gauw enkele honderden tot duizenden euro’s opleveren. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid verwerkt goud of zilver in een dergelijk sieraad. Items die veel worden verkocht zijn:
 • armbanden
 • horloges
 • huishoudelijke voorwerpen
 • kettingen
 • munten
 • ringen

Dit komt met name doordat goud en zilver wordt verwerkt in zeer veel sieraden en munten. Antieke juwelen zijn ook populair bij goud inkopers. Antieke juwelen bevatten vaak meer echt goud. Dit zie je terug komen in het aantal karaat, deze ligt vaak hoger bij oude sieraden en munten. Sieraden uit een erfenis kunnen dus veel geld waard zijn!

Diamanten verkopen

Ook diamanten kun je verkopen voor, soms, veel geld. Hoeveel geld je kunt krijgen voor een diamant hangt af van een aantal factoren. Er wordt onder meer gekeken naar de kleur en de zuiverheid van de diamant. Kleine beschadigingen aan een diamant beïnvloeden de waarde negatief. Hoe groter de beschadiging des te lager vaak de waarde.

Diamanten ontstaan onder zeer hoge temperaturen en een zeer hoge druk. Dit gebeurt onder de oppervlakte van de aarde, ongeveer 150 kilometer diep. Door verschillende natuurkrachten kunnen diamanten aan het oppervlak verschijnen. Diamanten lijken geen kleur te hebben. Toch hebben de meeste diamanten een bepaalde gloed.

De waarde en de kwaliteit van een diamant wordt bepaald door de volgende eigenschappen:
 • karaat
 • kleur
 • slijpvorm
 • zuiverheid

Karaat is de term die wordt gebruikt om het gewicht van een diamant te classificeren. Een karaat bestaat uit honderd punten. Een karaat staat gelijk aan 0,2 gram. Een diamant kan een kleur hebben. Kleurloze diamanten zijn het meest zeldzaam en het meeste waard. De combinatie van optimale glans van de diamant en de daarbij behorende schittering bepaalt ook de waarde. Dit wordt ook wel de slijpvorm genoemd. Hoe zuiverder een diamant, des te hoger de waarde zal zijn. Kleine onzuiverheden zijn niet erg, maar verlagen wel enigszins de waarde.

Wanneer je certificaten bij de diamant hebt kun je deze meenemen naar de diamant inkoper. Geldige certificaten zijn onder andere: AGS, EGL, IGI, GIA en HRD.
© 2013 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud belenen – direct contant geldGoud belenen – direct contant geldGoud belenen is interessant. Het levert direct contant geld op, ook al is de goudkoorts even voorbij. Zet uw goud om in…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Oud goud verkopenOud goud verkopenHet ontbreekt er nog maar aan dat de rente op spaarrekeningen een minteken krijgt. Maar als financiële onzekerheid en an…
Goud verkopen. Hoeveel is uw goud waard?Goud verkopen. Hoeveel is uw goud waard?Goud verkopen, hoe weet u hoeveel uw goud waard is? Goudkopers willen graag winst maken, dus het is belangrijk dat u zel…

ABN AMRO spaarbankABN AMRO spaarbankEr zijn veel banken actief in Nederland. ABN AMRO is hier één van en na de fusie met Fortis is het één van de vier groot…
Het realiseren van een aanvulling op je inkomenHet realiseren van een aanvulling op je inkomenUit werk of een uitkering krijg je maar een beperkte hoeveelheid inkomen en daar moet je wel van kunnen rondkomen. Toch…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.org
 • www.kitco.com
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.