De drie beste spaartips

De drie beste spaartips Iedereen lijkt op zoek te zijn naar een zo hoog mogelijke spaarrente. Sinds het omvallen van Icesave letten spaarders ook op de stabiliteit van de bank. In dit artikel treft u de drie beste spaartips aan. Bij spaarbanken moet u goed letten op de veiligheid van de bank. Als gedupeerde van een omgevallen bank krijgt u uw geld onder voorwaarden terug van de Nederlandsche bank, maar dit is een onwenselijke situatie. Hieronder treft u de drie beste spaartips aan.

Tip 1: Let op de rating van de bank

De ratings zijn afkomstig van de kredietbeoordelaars: Standard & Poor en Moody’s. Deze ratingbureau’s stellen de kredietwaardigheid vast van onder andere banken. Bij een bank met een hoge kredietwaardigheid heeft u de kleinste kans dat de banken hun financiële verplichtingen niet kunnen nakomen. Rabobank heeft de hoogst mogelijke kredietwaardigheid, namelijk: AAA. De kredietwaardigheid is echter niet alles zeggend. De omgevallen Icesave Bank had kort voordat deze bank omviel nog een hoge kredietwaardigheid, namelijk A.

Tip 2: Niet in een oude sok

Door te sparen in een oude sok kunt u geld buiten uw belastingaangifte houden. Toch is het niet verstandig om op deze manier te sparen. U loopt namelijk het risico dat u het geld verliest door een brand of diefstal. Tegen het verbergen van grote geldbedragen in huis bent u niet verzekerd. U hoeft niet bij de verzekeraar aan te kloppen met een claim van vele duizenden euro’s. Daarnaast hebt u nog te maken met geldontwaarding. Door inflatie wordt het geld steeds minder waard. Wat u nu voor €1 kunt kopen moet u over vijf jaar bijvoorbeeld €1,20 voor betalen. Door het geld op een spaarrekening te zetten krijgt u rente. Dit vangt geheel of gedeeltelijk de inflatie op. De besparing door het ontlopen van vermogenrendementsheffing (heffing van de belastingdienst over onder andere spaargeld) valt ook behoorlijk tegen. Indien u spaargeld boven een vrijstelling komt moet u 1,2% belasting betalen over het spaarvermogen boven de vrijstelling.

Tip 3: Let op maximale bedrag in de depositogarantieregeling

U kunt het beste gaan sparen bij een spaarbank die rechtstreeks onder het toezicht van de Nederlandsche Bank valt. In dat geval krijgt u namelijk uw geld terug van onze overheid bij het omvallen van de spaarbank. De omgevallen Icesave bijvoorbeeld viel niet rechtstreeks onder het Nederlandse toezicht. Spaarders zouden aan moeten kloppen bij de betreffende toezichthouder. In dit geval zouden de gedupeerden dus moeten aankloppen van de IJslandse overheid om een beroep te doen op de garantieregeling. Gelukkig voor de Icesave spaarders is de Nederlandse overheid te hulp geschoten, maar daar kunt u voor de toekomst niet op vertrouwen.
© 2009 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De financiële crisis in IJslandnieuws uitgelichtDe financiële crisis in IJslandTussen 2008 en 2012 maakte IJsland een grote financiële crisis door die ook zijn uitwerking had op andere landen. Klante…
Vijf spaartips succesvol sparen 2020Vijf spaartips succesvol sparen 2020U wilt tips om te sparen in 2020. Zie daarom vijf spaartips voor een optimaal rendement op spaargeld. Wie spaargeld heef…

Hoogste rente sparen bij Nederlandse bankenHoogste rente sparen bij Nederlandse bankenWie de hoogste spaarrente in 2020 wil ontvangen, krijgt bij de middelgrote Nederlandse banken of verzekeraars, bijna een…
ING Bank: hoogste rente op kinderspaarrekening Groei GroterING Bank: hoogste rente op kinderspaarrekening Groei GroterIn 2020 hebt u bij de ING de keuze uit de Oranje spaarrekening of de kinderrekening Groei Groter. De kinderspaarrekening…

Reageer op het artikel "De drie beste spaartips"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 04-04-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Schrijf mee!