De financiële bom is in handen van China
De schuldenberg van de VS is inmiddels immens te noemen. China beschikt over schatten aan financiële reserves en investeert op strategisch slimme wijze in de hele wereld. Havens, grondstoffen, landbouwgrond, opkopen van US bonds. China kan dit wapen inzetten om het Westen te destabiliseren, maar dat is niet altijd in het voordeel van China zelf. Toch moet die mogelijkheid niet worden uitgesloten als China zich steeds meer zelf kan bedruipen. Sommigen spreken over een financiële bom. De invloed van China op de wereldeconomie en de beurzen wordt steeds groter. China veroorzaakte in augustus 2015 een beurscrash en dat kan in 2018 onder Donald Trump weer gebeuren.
De VS en China
De Verenigde Staten en China zijn eigenlijk elkaars gevangenen. China bezit voor ongeveer 1,8 biljoen dollar aan buitenlandse reserves. Een groot deel hiervan is geïnvesteerd in Amerikaanse staatsobligaties. China is wat betreft zijn beleggingen niet gebaat bij een zwakkere Amerikaanse dollar. Ook niet wat betreft zijn export, want een lagere dollar bemoeilijkt de export van Chinese handelsproducten naar de VS. Een crunch van de dollar zal waarschijnlijk de wereldeconomie in een recessie storten. Ook daar is China niet bij gebaat. Anderzijds zijn de VS afhankelijk van China. China financiert namelijk een belangrijk deel van de schulden van de VS, en het is toch altijd handig om je financiers een beetje te vriend te houden. Verder staan de belangen eigenlijk recht tegenover elkaar.
Belangen van China
China is gebaat bij een relatief lage yuan. Het land bevordert zo de export en dat kan een land in opkomst dat beschikt over een enorme populatie goed gebruiken. Het maakt de al goedkope arbeid in China nog goedkoper. Als de yuan toch gaat stijgen, zal de import duurder worden, de export afnemen en zelfs de arbeid in China relatief duur zijn. China zal dan nog goedkopere arbeidskrachten gaan importeren uit andere Aziatische landen wat intern China tot allerlei oproer kan leiden onder de bevolking. De werkloosheid in China zal dan verder toenemen. Daarmee ook de onrust, iets waarop een land dat trots host was van de Olympische Spelen, niet zit te wachten. Overigens heeft China natuurlijk ook geen baat bij een wereldeconomie die crasht, omdat het dan zijn eigen goederen niet meer kan exporteren.
Belangen van de VS en de yuan
De Verenigde Staten vinden dat de yuan te laag staat. Ze willen dan ook de Chinezen dwingen om iets aan het handelsoverschot te doen. Bijvoorbeeld door forse heffingen op de import. Hiermee zou de onevenwichtigheid in de onderlinge handelsbalans verminderen. De VS vinden een lagere dollar niet zo’n probleem. Amerika heeft namelijk een grote eigen markt, en merkt daarom niet zo veel van een lagere greenback. Het voordeel zou zijn dat de schuldenberg makkelijker is te financieren. Ernstiger wordt het wanneer de beurzen instorten. Want ook daarop zit niemand in de VS te wachten.
Belangen van de EU
De EU verlangt niet een lagere dollar, want dat zou de export vanuit de EU bemoeilijken. Een hogere dollar lijkt gegeven de financiële problemen in de VS ook niet echt een optie. De EU ziet wel het liefst een hogere yuan, omdat die momenteel kunstmatig laag wordt gehouden en daardoor niet een reële koers heeft. Alleen willen de Chinezen daar om begrijpelijke redenen niet aan. Als een hogere yuan bovendien zou betekenen dat China met zijn producten blijft zitten is er weer een ander probleem gecreëerd. Dan loopt de EU namelijk de kans dat China zijn overtollige producten binnen de EU gaat dumpen tegen lage prijzen.
China koopt grondstoffen
China koopt ook allerlei strategische grondstoffen op. Vooral in Afrika en Zuid-Amerika. Slimme voorraden grondstoffen behouden hun waarde of zullen naar verwachting alleen maar in waarde stijgen door een toenemende vraag naar grondstoffen en schaarste:
- Koper;
- Aluminium;
- Zink;
- Nikkel;
- Titanium;
- Indium;
- Rhodium;
- Praseodymium.
Economische groei China en de wereldeconomie
De invloed van China op de beurs in het Westen en de wereldeconomie bleek weer eens in augustus 2015. toen de effectenbeurzen ineen stortten doordat China zijn munt devalueerde en de economische groei kleiner leek dan we voor die tijd van China gewend waren. Het gevolg was een ware
beurscrash die in 2018 eenvoudig kan terugkeren.
Slot
Een win-win situatie lijkt nog niet voor handen. De onevenwichtigheden en belangen zijn zo groot dat forceren van veranderingen tot grote risico’s zal leiden. Het lijkt dan ook handiger dat beide landen, China en de VS, langzamerhand wat water in de wijn doen. De tijd dat de VS gewoonweg konden dicteren lijkt voorbij. En de EU is zoals altijd weer te verdeeld om aan het aanpassingsproces leiding te geven. De eurocrisis maakt het allemaal niet beter, maar zorgt er juist voor dat de EU steeds meer op achterstand raakt. De invloed van China stijgt.