Hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven?

Hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven? Hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven? Wat zijn de standaard bedragen voor het geven van zakgeld? Twee vragen die ouders zich vaak afvragen. Het bepalen van de hoogte van het zakgeldbedrag voor je kind is dan ook een lastige kwestie. Je wilt je kind niet te kort doen, maar moet het bedrag aan zakgeld wel altijd zo hoog zijn. Op de vraag: "hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven", is dan ook niet een pas klaar antwoord te geven. Wel zijn er enkele richtlijnen als hulpmiddel met betrekking tot de hoogte van zakgeldbedrag.

Het geven van zakgeld

Al op jonge leeftijd komen kinderen in aanraking met geld. Al vrij snel na de geboorte gaan de kinderen mee om te winkelen. In de eerste levensjaren begrijpen de kinderen er niet veel aan en vinden het vaak ook niet leuk of gaan mee omdat er iets leuks gebeurd. Sinds de invoering van de bankpas wordt het contant betalen van de boodschappen ontmoedigd. Kinderen leren daardoor ook minder snel om met geld om te gaan en welke munteenheden er zijn.

Munteenheden

Kinderen leren de verschillende munten pas te herkennen vanaf ongeveer 6 jaar. Zodra kinderen de munteenheden kunnen onderscheiden en begrijpen wat geld is, is de tijd gekomen om te denken aan het geven van zakgeld. Deze constatering bij een kind is dus een goed moment om te beginnen met zakgeld. Wel heeft de ervaring geleerd dat kinderen hun eerste zakgeld op deze leeftijd waarschijnlijk meteen willen gaan uitgeven. Hier dient dan ook rekening mee gehouden te worden en de ouder zal dan ook een kind moeten leren om met zakgeld om te gaan. Wel is het zo dat als de kinderen ouder worden er ook meer interesse ontstaat voor geld en daarmee ook een beter besef van tijd. Kinderen leren te begrijpen dat als je iets groters wilt kopen, dan moet je een bijbaan zoeken en of er geld voor opzij leggen.

Het belang van zakgeld

Zakgeld is fijn voor kinderen. Het stelt het kind in staat om zelf te bepalen wat hij of zij graag wil kopen. Echter schuilt achter het geven van zakgeld een veel groter belang. Zakgeld is een zeer leerzaam middel en juist bij zakgeld geldt: "Jong geleerd oud gedaan". Wie als kind goed leert omgaan met (zak)geld heeft op volwassen leeftijd minder snel kans op financiële problemen.

Vaak vinden ouders hun kind nog te jong voor zakgeld, maar toch kan het geven van zakgeld op jonge leeftijd helemaal geen kwaad. Geef een klein (symbolisch) bedrag dat langzaam door de jaren heen wordt opgebouwd. Geef zakgeld elke week op een vast moment. Leer het kind dat hij alleen dan geld krijgt en dus het geld goed moet indelen. Bepaal ook vooraf heel duidelijk wat hij of zij van dit geld moet kopen. Denk hierbij aan kleding, cadeautjes voor vriendjes etc.

Is zakgeld het zelfde als kleedgeld?

Zakgeld en kleedgeld worden vaak onder een noemer geschaard. Toch zijn hierin verschillen. Over het algemeen spreken we over zakgeld als het gaat om een vast bedrag per week/maand waarvan dingen als cadeautjes, muziek, disco etc betaald moet worden. Kleedgeld is dan een vast bedrag waarvan alle kleding gekocht moet worden. Met het geven van een geldbedrag als kleedgeld wordt vaak begonnen als het kind de leeftijd heeft dat het ook zelfstandig kleren kan gaan kopen.

Hoeveel zakgeld per leeftijd?

Het is moeilijk deze vraag in directe cijfers te beantwoorden. De hoogte van het zakgeld is afhankelijk van wat het kind zelf moet betalen, zoals cadeaus voor vriendjes etc. en de mening van de ouders. Het NIBUD heeft middels het scholierenonderzoek 2016, onderzoek gedaan naar het gemiddelde wat kinderen krijgen aan zakgeld per levensjaar. Uit dat onderzoek blijkt dat de verhoging van het zakgeld zeer progressief is bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school.

Zakgeld op de basisschool (gemiddeld per week)
 • 5 jaar 0,50
 • 6 jaar 1,-
 • 7 jaar 1,-
 • 8 jaar 1,20
 • 9 jaar 1,50
 • 10 jaar 2,-
 • 11 jaar 2,-

Zakgeld op de middelbare school (gemiddeld per maand)

 • 12 jaar 17,-
 • 13 jaar 20,-
 • 14 jaar 20,-
 • 15 jaar 22,-
 • 16 jaar 22,-
 • 17 jaar 25,-
 • 18 jaar 25,-

Zakgeld calculator
Naast deze richtlijnen zijn er ook nog handige tools om de hoogte van het zakgeld te kunnen berekenen. Zo heeft het maandblad j/m ouders een zakgeldcalculator op haar website staan. Met deze zakgeld rekenmachine kan makkelijk het gewenste bedrag in de eigen situatie aan zakgeld worden berekend. Deze zakgeldcalculator houdt rekening met de uitgaven die gedaan moeten worden en de opvoedstijl van de ouders.

Afspraken maken over zakgeld

Als ouder doe je er goed aan om goede afspraken te maken met je kind over de hoogte en besteding van het zakgeld. Deze afspraken zijn onder anderen gebaseerd op het hoogte van het zakgeld, maar ook wanneer krijgt een kind zakgeld en wat moet het kind hier voor kopen.

Regels om te hanteren zijn:

 • Geef steeds hetzelfde bedrag aan zakgeld en hanteer hiervoor een vast tijdstip;
 • Geef duidelijk aan wat uw kind wel en niet van het zakgeld moet betalen;
 • Hou in gedachten dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel zakgeld geven aan uw kind?Hoeveel zakgeld geven aan uw kind?Zakgeld moet goed afgestemd worden op de wensen en behoeften van uw kind. U moet ze niet proberen te verwennen door teve…
Hoeveel zakgeld geven?Op jonge leeftijd moeten kinderen al zakgeld ontvangen, zodat zij later beter de waarde van geld kunnen inschatten. Het…
Week van het Geld - Wijzer in GeldzakenWeek van het Geld - Wijzer in GeldzakenIn maart vindt de nationale Week van het Geld plaats. De week is ingesteld sinds 2011 met als doel om basisschoolleerlin…
Zakgeld en leren omgaan met geldZakgeld en leren omgaan met geldAls kinderen zakgeld krijgen, geeft hun dat de gelegenheid te leren omgaan met geld. Ze leren van jongs af aan dat geld…

Hoe maak je een budget voor je gezinAls u precies wilt weten wat er elke maand binnenkomt, wat u uitgeeft,en wat u overhoudt, moet u een begroting opstellen…
Wat de Eurocrisis voor ons geld betekentWat de Eurocrisis voor ons geld betekentDe Eurocrisis en Griekenland houden heel Europa in de ban. Ook in Nederland vragen mensen zich af of hun financiële bela…
Bronnen en referenties
 • www.nibud.nl
 • www.j/mouders.nl
Reactie

Anisa, 14-01-2012
Hoi, mijn zoon is 18 jaar, hij heeft een bijbaantje en zit nog op school. Ik vraag mij af of ik hem nog zak geld moet geven (10 euro per week) nu dat hij 18 is betaal ik ook zijn zorgverzekerig en geef hem kleedgeld wanneer hij er om vraagt. Graag u advies, omdat ik bang ben dat ik hem hier door de waarde van het geld niet gaat in zien. Reactie infoteur, 15-01-2012
Ik kan niet beoordelen hoeveel geld uw zoon nodig heeft. Laat hem eens zijn uitgaven op een rij zetten en vraag hem daarna om zijn inkomsten eens op een rij te zeten. Een eenvoudige rekensom geeft dan het verschil aan. Het is aan u om de 10 te (blijven) geven of niet.

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 15-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.