Hoe maak je een budget voor je gezin

Als u precies wilt weten wat er elke maand binnenkomt, wat u uitgeeft,en wat u overhoudt, moet u een begroting opstellen. Voor alleenstaanden en eenpersoonshuishoudens is het creëren van een budget relatief eenvoudig. Het totale inkomen en de uitgaven zijn vaak vrij overzichtelijk, er is slechts 1 inkomensstroom, en alleen uw eigen uitgaven. Maar het creëren van een gezinsbudget is veel ingewikkelder.

Waarom een budget maken?

Een familiebudget maken is handig om een goed overzicht van uw financiële situatie te krijgen. Als u bijvoorbeeld schulden moet afbetalen, of als u voor iets speciaals wilt sparen, is het goed om eens kritisch naar uw uitgaven te kijken, en te zien waarop u wellicht kunt bezuinigen. Ook kunt zo inschatten hoeveel u elke maand kunt afbetalen of sparen, en op die manier inschatten hoeveel tijd u nodig hebt voordat u klaar bent. Ook als u elke maand te weinig geld blijkt te hebben om rond te komen is het handig om een familiebegroting te maken.

Hoe maakt u een gezinsbudget?

De meeste gezinnen hebben meerdere bronnen van inkomsten. En er zijn ook meerder personen die bepalen wat er wordt uitgegeven. Dit maakt de zaken al een stuk minder overzichtelijk, en dat is een van de belangrijkste redenen dat veel gezinnen geen overzichtelijk budgetplan maken. Maar als u een goed wekelijks of maandelijks budget maakt, en u houdt u er goed aan, kan dat de financiële situatie van uw huishouden sterk verbeteren.

Het maken van een familiebegroting kan lastig zijn, maar als u er even goed voor gaat zitten kan het wel. Hier is hoe:
  1. Maak een inventaris van alle inkomsten. Als een bepaalde bron van inkomen fluctueert van maand tot maand, ga dan uit van het laagste bedrag of neem het gemiddelde.
  2. Houdt een maand of 2 alle kosten nauwkeurig bij. Bewaar al uw aankoopbonnetjes, en vraag alle gezinsleden hetzelfde te doen.
  3. Bereken uw maandelijkse kosten. Zorg ervoor dat u rekeningen, afbetalingen aan schulden, boodschappen, en alledaagse kosten zoals lunchgeld en transportkosten allemaal meeneemt.
  4. Ga met uw gezin om de tafel zitten en bespreek samen manieren waarop u kunt zou kunnen bezuinigen, of juist wat extra geld in te brengen. Bepaal samen welke kosten eventueel verminderd kunnen worden (meer fietsen ipv autorijden, lunch van huis meenemen ipv op het werk of school kopen, etc.).
  5. Bekijk niet alleen wat iedereen apart kan bezuinigen, maar ook wat jullie allemaal samen kunnen doen. Zoals bijvoorbeeld bezuinigen op energie- en waterverbruik, of goedkopere avondmaaltijden. Denk aan zaken als carpoolen of het gebruik van het openbaar vervoer, het kopen van goedkoper voedsel in bulk en het aanpassen van de thermostaat.
  6. Maak een schatting van hoeveel u kunt besparen op de normale uitgaven, en probeer de overbodige zaken te elimineren uit uw begroting. Bekijk nu nogmaals uw begroting en evalueer waar u staat.
  7. Als u uiteindelijk een overschot blijkt te hebben, probeer een deel daarvan dan op een spaarrekening te zetten. Als uw budget een negatieve balans heeft, ga dan terug en bewerk uw budget dan tot de balans wel positief is.

Wees realistisch

Een van de redenen waarom familiebudgetten vaak niet werken, is omdat ze gewoon niet realistisch genoeg zijn. Het is goed om te bezuinigen op de uitgaven, maar soms hebben we de neiging om te ver te gaan. Al het entertainment uit de begroting halen ziet er bijvoorbeeld goed uit op papier, maar iedereen heeft zo nu en dan wat afleiding nodig.

Zoek, in plaats van zulke dingen volledig uit de begroting te schrappen, naar manieren om de kosten van bepaalde activiteiten te verlagen. Eet bijvoorbeeld uitgebreid thuis, en huur een film, in plaats van uit eten gaan en naar de bioscoop.

Individuele kosten voor gezinsleden kunnen ook lastig zijn. Dit kan worden opgelost door toewijzing van een bepaald bedrag voor elk gezinslid voor elke week. Als een gezinslid zijn of haar geld al heeft opgemaakt voordat de week voorbij is, kan u opnieuw kijken naar de gemaakte kosten en het bedrag aanpassen indien nodig.

Het creëren van een gezinsbudget kan helpen om de uitgaven onder controle te houden, waardoor meer geld overblijft om te schulden af te betalen of om te sparen voor de toekomst. Maar om te slagen, is nauwgezette controle van essentieel belang. Uw inspanningen zullen echter worden beloond, met minder financiële stress en meer spaargeld op de lange termijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Begroting makenBegroting makenDoor het maken van een begroting kun je inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Een begroting is niets anders dan e…
Een huishoudbudget voor een gezonde financiële planningEen huishoudbudget voor een gezonde financiële planningIn veel huishoudens is er geen of weinig financiële planning. Hier zijn de uitgaven vaak ook hoger dan de inkomsten. Doo…
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…

Overlevingspensioen na overlijden van uw echtgenoot (BE)Overlevingspensioen na overlijden van uw echtgenoot (BE)Het eigen rustpensioen waarop gepensioneerden recht hebben, kan in Belgie aangevuld worden met een overlevingspensioen,…
Hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven?Hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven?Hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven? Wat zijn de standaard bedragen voor het geven van zakgeld? Twee vragen die oude…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.